Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Festiwal lornetkowy w Łochowie w 2020 r
Autor Wiadomość
Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Pon 23 Wrz, 2019   

Przyznać się wam muszę że jadąc do rodziny , zawsze przejeżdżam przez Łochów . I zawsze robię sobie przerwę w pałacyku gdzie odbywają się festiwale lornetkowe . Siadam wtedy na mojej ulubionej ławeczce i wyciągam lornetkę , czasami mam dwie :) . I wtedy wracają wspomnienia , bardzo miłe wspomnienia :) . Festiwal lornetkowy to czas absolutnego relaksu i fajnej zabawy . A jak się weźmie w domu parę złotych ... zabawa jest jeszcze lepsza . I mamy super pamiątkę z wycieczki , zamiast magnesików na lodówkę :) .

Reklama

Arek 
Redaktor

Magnesiki jednak trochę tańsze :)

Arek 
Redaktor

Wiking69 napisał/a:
Chętnie bym porównał Swarovskiego EL 10x50 ze starszym SLC 10x50

Tyle, że szanse iż ktoś przywiezie starszego SLC są małe. Firmy będą przywozić nowe modele.

Wiking69 
Optyczny

Wiem Arku że szanse na obejrzenie 10x50 SLC są raczej małe :( . Ale wielu uczestników przywozi swoje prywatne lornetki :) i tu upatruję swoją szansę . Na ostatnim festiwalu siedzieliśmy sobie nad Liwcem , aż tu jeden z kolegów wyciągnął z plecaka SLC 8x56 . I można było sobie porównać :) , tylko nie pamiętam z czym :(

kot Sylvester 
Maniak

3mnich napisał/a:
Zauważyłem, że większość pasjonatów lornetek, to osoby urodzone przed epoką komputerów i smartfonów. Ludzie tacy, jak my.
Kiedy dorastałem na prowincji, lornetka była jednym z najbardziej zaawansowanych instrumentów z jakim miałem do czynienia, przy okazji bardzo użytecznym.
Masz rację Arek, że współczesny człowiek woli ekran telefonu, prawdopodobnie dlatego, czy tam się "więcej dzieje"...

Lornetka to dla młodych chyba przestarzałe medium. Dla nas wychowanych w epoce czarno-białych telewizorów dawała kolor. Choćby dla tego cieszy się wśród nas większym poważaniem. Poza tym świat nie był jeszcze wtedy globalną wioską więc pozwalała przyjrzeć się bliżej temu co odległe, choćby to była tylko sąsiednia wioska lub osiedle.
Współczesna fotografia ze swoimi możliwościami technicznymi również odsuwa moim zdaniem lornetki na bok delikatnie mówiąc. Odkąd istnieje coś takiego jak Live View w aparatach to przypinając mega zooma albo inne tele spokojnie można oglądać rzeczy z dalszej odległości. Do tego są one na wyświetlaczu tak przypominającym ten ze smyrofona. Sam widziałem takie przypadki. To nawet wygodne bo wystarczy nosić tylko sprzęt foto, a młodzi są coraz bardziej wygodni.
Zastanawiam się czasami co oni (ci młodzi) myślą sobie o nas widząc jak patrzymy przez:
a r c h a i c z n y s p r z ę t o p t y c z n y [w skrócie apo { nie mylić z innym APO}]
czy mają nas za starych pryków???

Ps. Nie martwcie się Panowie oni kiedyś jak dożyją też będą starymi prykami!

3mnich 
Entuzjasta

ppv napisał/a:
3mnich napisał/a:
Aż boję się pomyśleć, gdybym musiał się urodzić we współczesności....

To są popularne dylematy każdego pokolenia które obserwuje zaskakujące go zmiany, a jednak jakoś się kręci ten świat, i tak poźniej kolejne pokolenie ma takie obawy, i kolejne, ale los planety Ziemia jest przesądzony, Słońce nas pochłonie jak się stąd nie wyniesiemy (po drodze jeszcze zmiany klimatu, przebiegunowania itd) a wtedy jeszcze inne miejsca zamieszkania i styl życia :)

Masz rację, każde pokolenie faworyzuje swoje czasy, lecz niezależnie od czasów w jakich żyje człowiek, najcenniejszym dobrem, jakie może on posiadać to zdrowe i sprawne ciało, oraz spokój umysłu... no może bym jeszcze dodał lornetkę... :cool:
Wspólnie wcześniej ustaliliśmy, że lornetka to rzecz "luksusowa" i niewiele osób ją posiada, a zdrowie psychiczne i fizyczne w obecnym pokoleniu, to temat na osobną książkę...

3mnich 
Entuzjasta

kot Sylvester napisał/a:
3mnich napisał/a:
Zauważyłem, że większość pasjonatów lornetek, to osoby urodzone przed epoką komputerów i smartfonów. Ludzie tacy, jak my.
Kiedy dorastałem na prowincji, lornetka była jednym z najbardziej zaawansowanych instrumentów z jakim miałem do czynienia, przy okazji bardzo użytecznym.
Masz rację Arek, że współczesny człowiek woli ekran telefonu, prawdopodobnie dlatego, czy tam się "więcej dzieje"...

Lornetka to dla młodych chyba przestarzałe medium. Dla nas wychowanych w epoce czarno-białych telewizorów dawała kolor. Choćby dla tego cieszy się wśród nas większym poważaniem. Poza tym świat nie był jeszcze wtedy globalną wioską więc pozwalała przyjrzeć się bliżej temu co odległe, choćby to była tylko sąsiednia wioska lub osiedle.
Współczesna fotografia ze swoimi możliwościami technicznymi również odsuwa moim zdaniem lornetki na bok delikatnie mówiąc. Odkąd istnieje coś takiego jak Live View w aparatach to przypinając mega zooma albo inne tele spokojnie można oglądać rzeczy z dalszej odległości. Do tego są one na wyświetlaczu tak przypominającym ten ze smyrofona. Sam widziałem takie przypadki. To nawet wygodne bo wystarczy nosić tylko sprzęt foto, a młodzi są coraz bardziej wygodni.
Zastanawiam się czasami co oni (ci młodzi) myślą sobie o nas widząc jak patrzymy przez:
a r c h a i c z n y s p r z ę t o p t y c z n y [w skrócie apo { nie mylić z innym APO}]
czy mają nas za starych pryków???

Ps. Nie martwcie się Panowie oni kiedyś jak dożyją też będą starymi prykami!

Ci młodzi ludzie, patrząc na nas z lornetkami w rękach, prawdopodobnie nie są świadomi, że ten mały, niewinny przyrząd optyczny, często ratuje duszę człowieka przed zatraceniem, w odmętach wyścigu współczesności, do jeszcze szybszego stylu życia...

Wiking69 
Optyczny

Panowie słyszałem o dzieciach które dostając książkę do ręki , przesuwają palcami po ilustracjach :( licząc że zmieni się obrazek :) i bardzo są zdziwione że to nie działa . Smartfony uzależniają dużych i małych , coś dziwnego dzieje się z ludźmi . Widziałem w autobusie miejskim scenę która mną wstrząsnęła . Młodzi rodzice przez kilkanaście minut nie zwracali uwagi na swoje kilku miesięczne dziecko w wózeczku . Stałem obok i ich obserwowałem . Oboje byli wpatrzeni w ekrany smartfonów zupełnie jakby byli w transie . A to dziecko tak bardzo chciało nawiązać z nimi kontakt wzrokowy .

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Wto 24 Wrz, 2019   

He, he, moja małżonka (zdecydowanie nie zaliczająca się do młodzieży) ostatnio gdy na laptopie pokazywałem jej jakieś zdjęcie chciała palcem przewinąć do następnego a tu zonk - nie da się, ekran nie dotykowy :mrgreen:

RoboBat 
Optyczny

A tak wracając do tematu to byłem na dwóch festiwalach i brakowało mi tam bardzo popularnych w Polsce marek: Docter, Eschenbach, Kahles, Vortex, Bushnell. Ecotone jako rodzimą firmę też wypadałoby zaprosić. W ogóle ten ostatni festiwal był jakiś uboższy w mojej ocenie od poprzedniego pod względem wystawców. Z wielkiej trójki był tylko Zeiss. Też słabo. Dobrze, że ludzie wspaniali i atmosfera bardzo przyjemna. No i wielki szacun dla Arka jak pod nocnym niebem w kilka sekund potrafił wskazać bezbłędnie laserem wszelkie obiekty głębokiego nieba o jakie go zapytałem, nawet te niewidoczne gołym okiem. Tym mi zaimponował. Kopara mi opadła.

TomPL2 
Optyczny

Zawodowiec - niewidoczne wskazać to bułka z masłem :cool: Ale następnym razem wskaże ci te jeszcze nie odkryte! :mrgreen:

Wiking69 
Optyczny

No właśnie :( . Arek znowu świecił laserem jakiemuś kosmicie po oczach , a później wszyscy się dziwią że w słynnej strefie 51 ciągle się rozbijają . W końcu Nevada jest blisko Łochowa , sprawdzałem na niemieckiej mapie :)

kot Sylvester 
Maniak

RoboBat napisał/a:
A tak wracając do tematu to byłem na dwóch festiwalach i brakowało mi tam bardzo popularnych w Polsce marek: Docter, Eschenbach, Kahles, Vortex, Bushnell. Ecotone jako rodzimą firmę też wypadałoby zaprosić. W ogóle ten ostatni festiwal był jakiś uboższy w mojej ocenie od poprzedniego pod względem wystawców. Z wielkiej trójki był tylko Zeiss. Też słabo.

I dlatego właśnie Kolega Wiking69 założył ten temat ponad pół roku wcześniej przed następnym festiwalem aby rozpalić we wszystkich lornetkowiczach gorący płomień chęci uczestnictwa :idea:

adaher 
Maniak

Wysłany: Sro 25 Wrz, 2019   

We mnie rozpalony został niemiłosiernie gorący płomień!!! :mrgreen:
Czemu nie w listopadzie? :mrgreen:

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Sro 25 Wrz, 2019   

Ano dlatemu: https://www.optyczne.pl/1...ka_2019_r..html

Odpowiedz do tematu