Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Casio Exilim EX-F1 - test aparatu
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008   

o ile miniatura wygląda ok, ale przy powiększeniu do 100% widać okropną jakość :/
OldKrakus, podaj jakieś zdjęcia które będą reprezentować te 60FPS. najlepiej zabawa z wodą przy ciekawych czasach (np. 1/1000 s o ile można) :)

Reklama

OldKrakus 
Początkujący

Wysłany: Pon 30 Cze, 2008   re

jaka miniaturka ?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 30 Cze, 2008   

explorer pomniejszył mi zdjęcie do pełnego ekranu.
kiedy jednak nie dam na pełny ekran, a oglądam piksel po pikselu - to widać mydło :)

OldKrakus 
Początkujący

a ile ponad 20 cali masz monitor ?
Przy matrycy 6M powierzchnia oglądania góra A3 297x410
Ja patrzę w ekran 22w 290x470

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

hmm jakby to wytłumaczyć. przy pomniejszeniu jest ok, w cropie 100% jednak widać coś strasznego.... chociaż te 60FPS dalej jest dla mnie ciekawym bajerem i chętnie pobawiłbym się tym z miesiąc :)

OldKrakus 
Początkujący

Hmmm jak by to powiedzieć - nie rozumiem Twoich pojęć "powiększenie" - "crop"

Fotka 2816x2112 powinna być oglądana ( oceniana ) w takiej rozdzielczości na monitorze.
Czy powiększenie czy zmniejszenie , program w którym ją oglądasz aproksymuje piksele.
Jak zrobisz "crop" i go powiększysz na cały ekran nie ma bola będzie sieczka - bo pojawi się pikselizacja.
Poniektóre programy podają aktualne powiększenie niezależnie od wielkości monitora.
Zaznaczam,że nie bronię jakości zdjęć z EX-F1. Jak na kompakt , max zoom warunki ekspozycji to ta fotka nie jest tragiczna. No chyba ,że się przyjmie za wzorzec pełną lustrzankę z stałoogniskową 400 .
Może zaglądnie tu jakiś guru od gęstości optycznych i wypowie się fachowo.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Chodzi o to, że oglądając to zdjęcie w 1:1 widać i bardzo dużą AC, a także małą ostrość. Jednak gdy otwierasz to zdjęcie w przeglądarce to zmniejsza je na tyle by zmieścić całość na ekranie i wtedy te szczegółowe wady zanikają.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

OldKrakus napisał/a:
Fotka 2816x2112 powinna być oglądana ( oceniana ) w takiej rozdzielczości na monitorze.

i to jest właśnie 100%. jeszcze kwestia tego że nie mam monitora o takiej rozdzielczości :) dlatego obraz nie jest wyświetlany w całości na ekranie, a jako właśnie crop (wycinek zdjęcia) w 100% rozdzielczości.
nie pomniejszam i nie powiększam. kiedy widze zdjęcie które jest w stosunku do mojego monitora 1:1 to tak je opisuje. dlatego napisałem że po zmniejszeniu jest jeszcze ok (więc odbitki małe typu 10x15 cm też będą ok) ale jak je widzę w normalnych wymiarach to widać mydło

[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 13:31 ]
inaczej:
mam rozdzielczość ekranu 1280x960. gdybym robił zdjęcie w takiej rozdzielczości i je włączył, miałbym na pełnym ekranie. jednakże zdjęcie 2x większe (2816x2112) będzie większe na ekranie i nie będziesz go widział w całości a właśnie jego wycinek.
chyba że dasz na pełny ekran, ale wtedy zdjęcie jest pomniejszone do rozdzielczości ekranu

OldKrakus 
Początkujący

Witamy latem Jesiennego.

Z tym Cropem to ja bym raczej uważał - to nic innego jak wycinek obrazka - im mniejszy wycinek tym większy mnożnik do powiększenia do całego ekranu.Na moim monitorze w IE jak dam na lupie plusa to widzę już pikselizację ,a to już stanowczo za duże powiększenie .
W tym powiększeniu fioletem jedzie po obwodzie ,aż strach - pytanie tylko czy to za duże powiększenie i fiolet to aproksymacja czy ten typ tak ma. W testach EX-F1 za AC nie był raczej ganiony.

[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 13:48 ]
wstawiłem jeszcze jedną fotkę ptaszysk.
www.marseille.com.pl/exf1/cimg1414

[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 13:50 ]
sorki
www.marseille.com.pl/exf1/cimg1414.jpg

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

OldKrakus napisał/a:
Na moim monitorze w IE jak dam na lupie plusa to widzę już pikselizację ,a to już stanowczo za duże powiększenie .

i to powiększenie to jest właśnie wyświetlanie zdjęcia w 100%

OldKrakus 
Początkujący

Nie za bardzo 100% ,bo na monitorze przy (+) dłuzszy bok (u mnie) ma 78cm ,a to jest ok 92 dpi. Ponoć monitory LCD mają standardowo 75dpi.
Czyli to co oglądasz jako 100% to wydruk 78x58 cm - powiększenie x2 i widać pikselizację.
W moim monitorze 22cale IE na (-) oglądam w 230dpi

Dla 150dpi wydruk powinien mieć 47,7x35,7 cm jakość dostateczna
dla 200 dpi - 35,7x26,8 cm jakość dobra
dla 300 dpi - 23,8x17,8 cm jakość b.dobra

Instrukcja CASIO podaje dla rozdzielczości 2816x2112 format wydruku A3 (297x420) czyli ok 170dpi przy wydruku bez marginesów

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

A co za różnica ile ma twój monitor, jeśli powiększasz w przeglądarce na widok 1:1 to masz widok 1:1 dlaczego przeglądarka miałaby powiększać Ci zdjęcie ponad to, co najwyżej pomniejsza jeśli się jej nie mieści.

komor 
Moderator

OldKrakus napisał/a:
Ponoć monitory LCD mają standardowo 75dpi.

To już od dawna nie jest prawda. Taką standardową, hm, gęstość upakowania pikseli, miały przez długi czas monitory CRT Macintoshy, ale ulepszanie technologii spowodowało, że dziś upakowanie pikseli sięga spokojnie 100 dpi, więc nie ma mowy o jakimkolwiek ustandardowieniu.

Przyznam, OldKrakus, że coś z tymi pojęciami „crop” oraz 1:1 musi być dziwnego, bo od czasu do czasu pojawiają się tacy ludzie jak Ty, którzy mają inne rozumienie tego terminu niż większość ludzi na forum. Ostatnio była już na ten temat dyskusja. Ciekaw jestem co jest tego powodem. Np. mam pytanie do tego zdania:

OldKrakus napisał/a:
Z tym Cropem to ja bym raczej uważał - to nic innego jak wycinek obrazka - im mniejszy wycinek tym większy mnożnik do powiększenia do całego ekranu.

Dlaczego utożsamiasz robienie wycinka (cropa) z jednoczesnym powiększaniem go na cały ekran?

OldKrakus 
Początkujący

Witam

Napisałem "ponoć" i proszę nie czynić mi z tego powodu zarzutów.
Moje rozumienie słowa "crop" jest zgodne z nazwą funkcji w programach graficznych -czyli wycięciem w skali 1:1 fragmentu grafiki. Czyni się to aby pokazać fragment grafiki ( najczęściej w celu krytyki) . Osobną sprawą juz jest w jakim powiększeniu lub pomniejszeniu jest ona później oglądana w różnych przeglądarkach w różnych rozdzielczościach monitorów. Z tego co widziałem ,a mimo średniego wieku być może nie widziałem jeszcze wszystkiego "cropa" powiększa się w celu "pokazania szczegółów".
Bo i po co robić cropa jak wszystko widać na oryginalnej grafice. Każde softwerowe powiększenie jest ingerencją w strukturę pikseli .A co z tego wyjdzie zależy wyłącznie od algorytmu softu.

Wybaczcie ,że nie przeczytałem wszystkich postów na tym forum i nie wyciągnełem średniej arytmetycznej z czego ktoś coś uważa. Nawet będąc Old mam prawo chyba być poczatkującym?
Mam monitor skromne 22 cale panorama 91dpi
Pozdrawiam

[ Dodano: Pon 30 Cze, 2008 23:41 ]
Jesienny napisał/a:
A co za różnica ile ma twój monitor, jeśli powiększasz w przeglądarce na widok 1:1 to masz widok 1:1 dlaczego przeglądarka miałaby powiększać Ci zdjęcie ponad to, co najwyżej pomniejsza jeśli się jej nie mieści.

No nie wiem czy IE jest akurat tą platformą w której należy oceniać grafikę.
Ja hołduję zasadzie oglądania wyłącznie oryginałów.

Naprawdę nie widzisz różnicy w patrzeniu na monitor 640x480 a np.1680x1050 ?

Jaki format powiększony do tych Waszych 100% w IE mieści się na ekranie?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 01 Lip, 2008   

OldKrakus napisał/a:
Jaki format powiększony do tych Waszych 100% w IE mieści się na ekranie?
zależy od rozdzielczości monitora :)
jeśli masz ustawione w systemie 1600x1200 - to takiej wielkości zdjęcie będzie na pełnym ekranie Twojego komputera.
i crop to żadne powiększenie. jest to oglądanie zdjęcia w 100% wielkości.
nie powiększasz nic software'owo. jest to czyste zdjęcie (nie pomniejszone) jakie chcesz oglądać.
Trudno mi to wytłumaczyć.

To co widzisz u góry to crop 100%.
Zdjęcie ma wyższą rozdzielczość niż może pokazać Ci monitor. Widzisz więc jego fragment, który nie jest ani powiększony, ani pomniejszony.
Jest on wyświetlany w skali 100%, ale nie mieści się na ekranie monitora.
Który wycinek będziesz widział, zależy od Ciebie, ale właśnie w takich wielkościach można sprawdzać jakość zdjęcia.

W tym momencie możesz pomniejszyć to zdjęcie (inaczej: Dajesz na pełny ekran)
i obraz zmniejsza Ci się, aby dopasować się do monitora (kosztem utraty szczegółów), lub możesz pomniejszać do woli, aż będziesz miał miniaturkę.
Nikt tutaj nie mówi o powiększaniu zdjęcia oprogramowaniem - nie wiem czy ktokolwiek w ten sposób ogląda zdjęcia.

Odpowiedz do tematu