Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przykłady czego - naturalnych zdjęć, mimo, że osoba wiedziała, że jest fotografowana?
Nie to miałem na myśli
Może się mylę, ale często - z wyjątkami sutuacji zaskoczenia- gdy fotografowana osoba patrzy w obiektyw/ na fotografa, postać przestaje pasować do tła/otoczenia.
Nie mam przykładów takich fotek, ale często odnoszę takie wrażenie, a może to mój chory umysł...
mnich, a taka fotka pasowałaby jako przykład??? choć trudno wyobrazić mi sobie co zmieniłoby się , gdyby patrzyły w obiektyw...to też nie byłoby pozowanie bo na huśtawce ciężko pozować
różnica taka, że przybyłby im kolejny obiekt zainteresowania a tak zajmują się sobą i to chciałem uchwycić... tak jakby nic poza nimi nie istniało...oderwanie...izolacja...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 05 Cze, 2008
ja zgadzam się z jaadem który chyba przyzna mi rację, że osoba, która zachowuje się naturalnie wiedząc, że jest fotografowana, to prawdziwy skarb :] Na szczęście ludzie się przyzwyczajają
Pora na sampla :] Nie wiem, czy znajdę. Na szczęście pomogła mi siostra, nawet z 3 razy :]
Jeśli tylko uważacie, że moja siostra zachowuje się tutaj całkiem naturalnie, to muszę powiedzieć, że ona jest całkiem stresującą się bestią, ale nieświadome kadry wychodzą jej wręcz totalnie zbiedzone.
Dołożę jeszcze kumpla, tzw. Miśka :] Sorka za poziomy kadr, fotki w sumie tylko na wysłanie :]
różnica taka, że przybyłby im kolejny obiekt zainteresowania a tak zajmują się sobą i to chciałem uchwycić... tak jakby nic poza nimi nie istniało...oderwanie...izolacja...
To już chyba wystarczająca różnica.
mavierk, jeżeli strojenie min nazywasz naturalnym zachowaniem...
mavierk, dla mnie niestety, żadna z fotek nie pokazuje naturalności, a wręcz pozowanie, bo świadomość obiektywu im to uniemozliwia... nie wiem czy ktoś się ze mna zgodzi...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 05 Cze, 2008
Jeśli uważacie, że to nie jest naturalne - to świadczy o tym, że mówimy dokładnie o tym samym, tylko inaczej to nazywamy :] A strojenie min jest idealnym przykładem na zachowanie naturalności.
Takie zdjęcia są po prostu idiotyczne i w ogóle nie widzę sensu ich wykonywania.
Pamiętam jak byłem jeszcze dzieckiem i jeden członek rodziny studiujący historię sztuki pojechał do Berlina na wycieczkę (było to za komuny, więc wielkie wydarzenie rodzinne). Jakież było zdziwienie wszystkich, że na przywiezionych fotkach w ogóle nie ma bohatera wycieczki uśmiechającego się do obiektywu, tylko same stare budynki, jakieś fontanny i inne pomniki... Wszyscy byli zniesmaczeni, bo jak tu się pochwalić sąsiadom, że kuzyn był w Berlinie, jak na fotkach go nie widać!
Pamiętam jak byłem jeszcze dzieckiem i jeden członek rodziny studiujący historię sztuki pojechał do Berlina na wycieczkę (było to za komuny, więc wielkie wydarzenie rodzinne). Jakież było zdziwienie wszystkich, że na przywiezionych fotkach w ogóle nie ma bohatera wycieczki uśmiechającego się do obiektywu, tylko same stare budynki, jakieś fontanny i inne pomniki... Wszyscy byli zniesmaczeni, bo jak tu się pochwalić sąsiadom, że kuzyn był w Berlinie, jak na fotkach go nie widać!
No ja w lipcu wyjeżdżam z rodziną i dziewczyną do hiszpani na urlop i tutaj może być problem. Bo będę musiał jakoś pogodzić swoje aspiracje z ich dziwnym spojrzeniem na fotografię
Wszystko fajnie. To może ja sprecyzuje o co mi chodzi.
Jeżeli na zdjęciu jest widoczna relacja: fotograf - model, to obie te osoby oddziałowuja na siebie. Jeżeli brak jest takiej relacji - widocznej dla widza/odbiorcy, to obie postacie bytują w swoim świecie otoczeniu. To chyba nie problem odróżnić takie zdjęcia.
Nie twierdze też że takie zdjęcia zrobione z ukradka zawsze będą lepsze niż "pozowane". Dobry fotograf i doświadczony model potrafią pięknie zaaranżować ujęcie.
No taka widoczna relacja fotograf-model jak to napisałeś najczęściej psuje dobre zdjęcie. Dobre to może trochę zbyt ogólnie ale chodzi mi o taki jakby pierwiastek duchowy zdjęcia.
Natomiast dobry fotograf i modelka lub model to już tak jak napisałeś kompletnie inna sprawa. Są to profesjonaliści i podobnie jak aktorzy potrafią wspaniale inscenizować uczucia i tym samym oddają siebie w fotografii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12