Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli możesz przekroczyć budżet, a warto biorąc pod uwagę fakt, że o ile nie złapiesz wirusa Binohollium Graaliensis , to zakup będzie na lata- weź przyzwoite porro np. Levenhuk Sherman Pro 8x42. Bardzo uniwersalne parametry i dobra optyka. Warto zamówić dwie lornetki dla porównania, np tego i DO Forrestę 8x42. Odeślesz mniej Ci odpowiadającą. Masz do tego prawo, a to daje kkmfort decyzji. Lornetka musi pasować nie tylko do oczu, ale i do twarzy. Wielu się o tym przekonało, bo cechy indywidualne każdego z nas są tu ważnym czynnikiem.
arek faktycznie przetestował oba modele, (można znaleźć ich testy w bazie optyczne.pl) skoro możesz wyjść poza 500zł, to sherman pro 8x32 ma wyraźnie lepszy wynik w kwestii aberracji chromatycznych, a to jest jedna z najbardziej dokuczliwych wad w lornetkach (obok nieostrości w centrum), przynajmniej dla mnie, bo jaka jest frajda z ogladania kolorowego ptaka skoro obserwacje zaburzają zielono/fioletowe obwódki, rozmiar 8x32 wg testu ostrzy od 2,15m, mniejszy rozmiar będzie też zupełnie wystarczajacy do dziennych obserwacji na działce, nie wiem czy jest sens iść w znacznie cięższego 42. tu jest za 550zł https://skynet.pl/lornetka-levenhuk-sherman-pro-8x32-gratis.html, ci sami na allegro tez za tyle sprzedaja.
arek faktycznie przetestował oba modele, (można znaleźć ich testy w bazie optyczne.pl) skoro możesz wyjść poza 500zł, to sherman pro 8x32 ma wyraźnie lepszy wynik w kwestii aberracji chromatycznych, a to jest jedna z najbardziej dokuczliwych wad w lornetkach (obok nieostrości w centrum), przynajmniej dla mnie, bo jaka jest frajda z ogladania kolorowego ptaka skoro obserwacje zaburzają zielono/fioletowe obwódki, rozmiar 8x32 wg testu ostrzy od 2,15m, mniejszy rozmiar będzie też zupełnie wystarczajacy do dziennych obserwacji na działce, nie wiem czy jest sens iść w znacznie cięższego 42. tu jest za 550zł https://skynet.pl/lornetka-levenhuk-sherman-pro-8x32-gratis.html, ci sami na allegro tez za tyle sprzedaja.
A przy jakim zastosowaniu lornetka 8x32 przestaje być wystarczająca i człowiek zaczyna żałować, że nie wybrał 8x42?
W ciemniejszym lesie, wieczorem czy w nocy zobaczysz różnicę.
Co więcej, lornetki o większej źrenicy wyjściowej (tutaj masz 4 mm vs 5.25 mm) odwdzięczają się lepszym komfortem obserwacji. To znaczy snop światła wychodzący z okularu jest u 8x42 wyraźnie większy, więc łatwiej mu zawsze ogarniać cała Twoją źrenicę oka, a jej się łatwiej do niego dostosować.
To właśnie dlatego na łódki poleca się 7x50, które ma ogromną źrenicę 7.1 mm, która w zasadzie powinna być wykorzystana tylko w nocy. Tymczasem w przypadku lornetek morskich ma niwelować kołysanie pokładu i ułatwiać trafianie światłem do źrenicy oka.
U nas na forum, od pewnego czasu panuje moda na polecanie jak najmniejszych lornetek. Dla wielu 8x32 to wielki i ciężki smok i tylko 8x20 nadaje się na wyprawy i chodzenie na wycieczki. Pogląd, z którym się zupełnie nie zgadzam, bo sam chodziłem na wyprawy do lasu z 10x50. Robiła to też moja żona. Zupełnie nie bałbym się więc lornetek klasy 42 mm.
P.S. Chyba przedwcześnie się pożegnałem. Zaczynam myśleś o poważnym" przekroczeniu budżetu i kupieniu już na długie długie lornetki Vortex Crossfire. I teraz pytania do szanownych Państwa z forum: 1. Levenhuk Sherman Pro 8x42, Vortex Crossfire 10x42 czy Vortex Crossfire 8x42? 2. Czy te Vortexy też trafiają się wadliwe jak te Shermany?
Stawiam na Porro i źrenicę ok 5 mm. Zatem Sherman Pro 8 x 42. Dachówki w tym budżecie mogą nie być do końca satysfakcjonujące. Zaletą Vortexa jest gwarancja i jej obsługa - czyli działa. Ale jeśli lorneta nie ma służyć do wbijania gwoździ na działce - to stawiam na porro j.w.
Dokładnie. Jak już iść dalej niż Sherman Pro, żeby zobaczyć różnicę, trzeba wejść na poziom Chase ED, Monarcha 7, Olympusa PRO czy Bushnella Nitro lub Forge.
Na razie znalazłem lornetkę Delta Optical Chase ED 8x42 za 1048 z przesyłką, to będzie chyba dobry zakup? Muszę jeszcze sobie i portfelowi jakoś wytłumaczyć, no i pewnie mnie już z tą lornetką pochowają. Dziękuję za pomoc!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10