Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Też zastanawiam się nad lornetką 15x56 jednak przy cenie ponad 3000 nie wiem czy nie wolałbym lunety.
Najlepiej mieć jedno i drugie bo wcale się nie wykluczają a wręcz przeciwnie, jak najbardziej mogą się uzupełniać choćby w balkonowych obserwacjach astro.
Budżet 3000 zeta z ewentualnym niedużym przekroczeniem jest moim zdaniem jak najbardziej sensowny zarówno dla lornetki jak lunety.
Monarch jest o 1000 zł droższy i należałoby go raczej porównywać z Bushnell Forge 15x56 a z nim już polegnie.
Dlaczego tak uważasz? Porównywałeś te modele?
Też zastanawiam się nad lornetką 15x56 jednak przy cenie ponad 3000 nie wiem czy nie wolałbym lunety.
Miałem w ręku monarcha. Dla mnie za duża aberracja i obraz taki nijaki. Za mało ostry/czysty. Kręciłem i nie znalazłem odpowiedniej przejrzystości. Bushnell na lepsze recenzje. Monarch 8x56 ma większą aberracje niż duży forge. Biorąc pod uwagę, że w lornetkach o dużym powiększeniu trudniej uzyskać wysokie parametry optyczne model 16x będzie gorszy niż 8x. Uważam, że tak mała obudowa monarcha podpowiada, że trzeba było pójść na wiele kompromisów. Tym bardziej w tej cenie. Na coś takiego może pozwolić sobie Swarek.
Luneta nie jest zamiennikiem dla lornetki 15x. Lornetka taka będzie służyła np do znalezienia zwierzyny na dużym obszarze i odległości a następnie luneta do identyfikacji szczegółów np poroże. Obserwacja lornetką jest o wiele przyjemniejsza- widzenie stereoskopowe. Dodatkowo nie męczy wzroku.
Jasna sprawa! Taki jest plan, jednak raczej zacznę od lornetki, ze względu na większą mobilność.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z Pentaxem 16x60 PCF WP? Jak wygląda aberacja i praca pod światło?
Szukam czegoś używanego, żeby sprawdzić czy 15x lub 16x nadaje się chociaż do krótkiej obserwacji z ręki (głównie ptaki).
Muszę znaleźć sklep, gdzie można będzie porównać Forge i Diamondback.
Jeśli obie mają być w tym samym to może być problem albowiem Vortexa mają Teleskopy a Forge militaria.
Forge z ręki według mnie daje radę ze względu na sporą wagę ( 1455 gram) która działa stabilizująco. Poza tym nadaje się na ptaki bo ma dobrze skorygowaną AC.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9