Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Podajcie życiowe przykłady różnicy powiększeń w lornetkach
Autor Wiadomość
TS
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Lis, 2020   

Zazdroszczę stabilnych rąk, które pozwalają wykorzystać bezdyskusyjną przewagę 12-tki nad ósemką jeśli chodzi o oddanie szczegółów. U mnie to tak nie działa, ani w dzień, ani w nocy, ani do przyrody, ani do nocnego nieba :( Detale lepsze, ale skaczą po polu widzenia i nie mogę powiedzieć, że widzę więcej. Za to na pewno noszę więcej, masa x2...

Reklama

kot Sylvester 
Maniak

TS napisał/a:
Zazdroszczę stabilnych rąk, które pozwalają wykorzystać bezdyskusyjną przewagę 12-tki nad ósemką jeśli chodzi o oddanie szczegółów. U mnie to tak nie działa, ani w dzień, ani w nocy, ani do przyrody, ani do nocnego nieba :( Detale lepsze, ale skaczą po polu widzenia i nie mogę powiedzieć, że widzę więcej. Za to na pewno noszę więcej, masa x2...

TS jak mam dobry dzień to nawet piętnastki z ręki używam. Przy okazji, nie wiem jak Trzymasz swoją Kowę 12x56? Pewnie tradycyjnie czyli na środku, wtedy "gibalność" jest większa. Czy próbowałeś Waćpan chwycić z przodu tubusów gdzie są grubsze a muszlami ocznymi oprzeć o oczodoły? Bo to całkiem dobry sposób, wpadłem na to zanim Swarek podpórkę na czoło wymyślił. Polecam spróbować.

@DarkRaptor mamy im czego zazdrościć. Miło że nas czytasz, czsem oglądam Twoje foty- są fajne.

@Preskaler to uniwersalna zasada we wszystkich dziedzinach technicznych, swoją drogą ciekawy temat założyłeś :
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33641
ale takiego wyniku (słaba transmisja) się spodziewałem.

Na koniec moja (niestety!) "złota myśl" naszych czasów:

Dawniej był ZBOWID teraz jest COVID
Od czasów covidu wolę czasy zbowidu
Bo choć niedorzecznie to było bezpiecznie.

Preskaler 
Entuzjasta

Ja ratuję się opierając zwykle prawą dłoń z trzymaną w sposób trójpunktowy (lewa dłoń, prawa i docisk do łuków brwiowych) o pień drzewa, mur, jakiś słupek itp. wtedy naprawdę drżenia rąk są neutralizowane.
Co do tego tematu to sam się nasunął. Jestem nadal ciekawy świata to mnie od czasu do czasu jakaś myśl napada. :mrgreen:
P.S.
Wierszyk fajny i realny.
Ostatnio zmieniony przez Preskaler Wto 03 Lis, 2020, w całości zmieniany 1 raz  

DarkRaptor 
Entuzjasta
Bezkręgowcofil ;)

@kot Sylvester Dzięki :)

Choć pracowałem kilka lat w Delcie, to muszę przyznać, z lornetkami nie miałem za wiele do czynienia. Wolałem inną skalę powiększeń, choć trochę żałuję, że nie wlazłem głębiej w temat astro... mam teraz jednak miejscówkę, a przez COVID troszkę więcej czasu ;) to może naprawię ten błąd. Idą zimne noce :mrgreen:

Mam Titanium 10x56 Porro. Dla mnie to uniwersalny kompromis między wagą, powiększeniem, jakością i ceną.

marcinkle 
Uczestnik

Wysłany: Sro 04 Lis, 2020   

Powiększenie potrafi nadrobić niedoskonałości optyki na duże dystanse. Najczęściej zabieram w teren monarcha 12x42 a żona ma zawsze 10x25 HG i choć ten maluch ma optykę bezdyskusyjnie lepszą to jednak w razie wątpliwości co to za ptak monarch potrafi często rozstrzygnąć sprawę. Fakt, że 12 trochę trzęsie przy 42 mm obiektywu, stabilniej jest przy 12x50. Miałem też Minoxa 13x56 i ta była nawet bardziej stabilna. Jednak gdybym głównie nie obserwował ptaków to 12x bym odstawił. I jeszcze taka uwaga, że 10x25 trzęsie tak samo, a nawet i bardziej niż 12x50.

jansid 
Nowy
Amator entuzjasta

Wysłany: Sro 04 Lis, 2020   

marcinkle napisał/a:
Powiększenie potrafi nadrobić niedoskonałości optyki na duże dystanse. Najczęściej zabieram w teren monarcha 12x42 a żona ma zawsze 10x25 HG i choć ten maluch ma optykę bezdyskusyjnie lepszą to jednak w razie wątpliwości co to za ptak monarch potrafi często rozstrzygnąć sprawę.[...]

Zamówiłem Delta Chase ED 12x50, a mam Steiner Safari Ultrasharp 10x25, a więc bardzo podobny setup. Jak przyjdzie to porównam i zobaczymy. Opórcz większej jasności i powiększenia dodatkowo istotne dla mnie było, że Delta Chase ED 12x50 ostrzy od 2 metrów, co w przypadku ptaków za oknem na drzewie może okazać się przydatne, a mały Steiner od 20 metrów, choć mam wrażenie, że może nawet więcej i to wyklucza bliskie obserwacje. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Wiem, że na pewno mam nadzieję także na bliższe niż 20 metrów obserwacje.

gekon72 
Nowy

Wysłany: Czw 05 Lis, 2020   

Mam 8x42 i 16x56 - obie głównie do astro, a druga dodatkowo do samolotów. Różnica w powiększeniu jest znacząca w każdym zastosowaniu. 16x razy przydaje się nawet, aby odczytać z daleka godziny otwarcia sklepu:))), albo zobaczyć z balkonu co mają dzieci w rękach, czy nie jakąś zapalniczkę ze śmietnika, jak ostatnio, która zgodnie z prawem Murphiego zadziałała, kiedy miała być niby pusta.
Na krótkie spacery i rower biorę 16x. Nauczyłem się trzymać lornetkę tak, aby obraz latał niewiele więcej niż 8x. Jednak jak mam już jakieś drzewo, czy słup, to podpieram lornetkę od boku, dociskając ją lekko, i mam obraz niemal jak ze statywu:)
8x używam już rzadko, głównie do podziwiania Drogi Mlecznej z jak największą ilością gwiazd, albo na trasę po górach, gdzie 16x jest za ciężka.

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Pią 06 Lis, 2020   

DarkRaptor napisał/a:
Choć pracowałem kilka lat w Delcie, to muszę przyznać, z lornetkami nie miałem za wiele do czynienia. Wolałem inną skalę powiększeń, choć trochę żałuję, że nie wlazłem głębiej w temat astro... mam teraz jednak miejscówkę, a przez COVID troszkę więcej czasu ;) to może naprawię ten błąd. Idą zimne noce :mrgreen:

DarkRaptor na astro nigdy nie jest za późno. Dzień i noc nastepują po sobie cały czas i nie zanosi się aby to miało ulec zmianie. Na zimne noce to dobry termos z odpowiednią (w zależności od upodobań) zawartością.

Ps. A propos Delty to coś długo odpowiadają na maile. Czekałem tydzień, dla odmiany kontakt telefoniczny niemalże fantastyczny. Może cierpią na komputerowstręt.

DarkRaptor 
Entuzjasta
Bezkręgowcofil ;)

kot Sylvester napisał/a:

DarkRaptor na astro nigdy nie jest za późno. Dzień i noc nastepują po sobie cały czas i nie zanosi się aby to miało ulec zmianie. Na zimne noce to dobry termos z odpowiednią (w zależności od upodobań) zawartością.

Zgadza się. Na razie będę patrzył przez lornetkę. Ale może coś więcej pofotografuję niż "łysego" :mrgreen:

kot Sylvester napisał/a:
Ps. A propos Delty to coś długo odpowiadają na maile. Czekałem tydzień, dla odmiany kontakt telefoniczny niemalże fantastyczny. Może cierpią na komputerowstręt.

Niestety, dokładnie nie wiem co teraz się u nich dzieje. Jak kierowałem działem mikroskopii, regułą było, że reagowaliśmy na maile w ciągu 24 godzin. Wiem, że były w ostatnich miesiącach poważne zawirowania w dziale handlowym. Niestety, w tragicznych okolicznościach zmniejszył się jego skład i niestety była to właśnie osoba koordynująca większość kanałów informacyjnych/kontaktowych. Być może jeszcze się ze wszystkim nie zorganizowali.

Wiking69 
Optyczny

DarkRaptor ... Czy możesz nam zdradzić kilka tajemnic Delty :) . Na przykład ... Czy przed rozpoczęciem produkcji nowej serii lornetek , ktoś z Delty jeździł do Chin żeby obejrzeć fabrykę w której będą produkowane . Czy szczegóły techniczne , jakość powłok , wygląd lornetki , kolor gumy , są uzgadniane drogą mailową czy na miejscu w fabryce .

DarkRaptor 
Entuzjasta
Bezkręgowcofil ;)

Ha, ha... tajemnic Delty nie będę zdradzać. A już tym bardziej publicznie :mrgreen: :twisted:

Ale osobiście nie skłamię, kiedy powiem, że niewiele wiem na temat lornetek, bo lornetki i optyka strzelecka to domena i jednocześnie pasja szefa Delty. No i jak pisałem, akurat ten dział firmy pozostawał poza obszarem moich zainteresowań. Na pewno nic nie było robione "w ciemno" :wink:

Wiking69 
Optyczny

A nie prościej napisać ... Wiem , ale nie powiem :) . Widzę że nie chcesz palić za sobą mostów , to bardzo rozsądne . Ale ja się nie pytam jaki alkohol piliście na wyjazdach integracyjnych , tylko jak wyglądała procedura wypuszczenia na rynek nowej serii lornetek :) .

DarkRaptor 
Entuzjasta
Bezkręgowcofil ;)

Z całą pewnością prościej, ale ja lubię pisać dyplomatycznie ;)

kot Sylvester 
Maniak

DarkRaptor napisał/a:
Jak kierowałem działem mikroskopii, regułą było, że reagowaliśmy na maile w ciągu 24 godzin.

To jest normalny czas odpowiedzi i tak mi odpowiedziały Cyfrowe i Fotozakupy. Jednak zwycięzcą w tej konkurencji są Teleskopy bo zrobiły to w dwie godziny. Jednak choć byli najszybsi to ich odpowiedź najbardziej mnie rozbawiła bo brzmiała: nie mamy planów zakupowych w tej fabryce.

Ciekawie działa nasz rodzimy handel mają w ofercie teleskopy danej firmy ale lunety tejże nawet na zmówienie nie są w stanie sprowadzić. Ot taka ciekawostka.

Ps. Na szczęście takich problemów nie ma handel naszych zachodnich sąsiadów.

DarkRaptor 
Entuzjasta
Bezkręgowcofil ;)

Wysłany: Sob 07 Lis, 2020   

kot Sylvester napisał/a:
Ps. Na szczęście takich problemów nie ma handel naszych zachodnich sąsiadów.

Oj. Zdziwiłbyś się. Miałem kilka razy "przygody" z poważnymi firmami z Niemiec, z okołomikroskopowej branży, gdzie chyba do dziś nie doczekałem się odpowiedzi nawet na ponawiane maile :mrgreen:

Odpowiedz do tematu