Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 18 Lip, 2021
Malti...Wytłumacz mi, dlaczego ja mam zapłacić sprzedającemu z góry za coś czego nie widzę? Dlatego,że on uważa,że ja postąpię z nim nieuczciwie, a ja mam jemu wierzyć, że on postąpi ze mną uczciwie? Niestety to działa w obie strony, dlatego zapłata za przesyłkę przy pobraniu jest najuczciwszą formą działającą w obie strony. Jeżeli nawet kupujący nie odbierze przesyłki to sprzedający jest stratny tylko opłatę zwrotną ale odzyskuje towar, natomiast kupujący płacąc z góry podejmuje większe ryzyko bo może stracić pieniądze a otrzymać cegłę. A co do wzajemnego zaufania to nie w tym kraju. Za dużo jest przekrętów, zwłaszcza na portalach sprzedażowych. Ludzie nawet nie zgłaszają tego na policję bo usłyszą-a kto Panu/Pani kazał płacić z "góry", albo, że stracona kwota jest za mała aby uznać to za przestępstwo. I tak się to kręci. Ktoś kto naciął się chociaż raz to wie o czym piszę. Dotyczy to głównie handlu między osobami prywatnymi.
Prawda leży pomiędzy, dlatego kupujący powinien chociaż opłacać pobranie i przesyłkę zwrotną (sprzedawca zostaje obciążony kosztem wysyłki w obie strony). Taki Jan(usz) może sobie pozamawiać przesyłki za pobraniem a potem zwykle nie odbierze bo znalazł gdzieś taniej lub mu się coś odwidziało. Na allegro jeszcze byłbym spokojny o wysyłkę ale OLX to już bardziej bałbym się zamawiać coś powyżej 500 zł
Wysłany: Pon 19 Lip, 2021
Rafii...Z Twojego wywodu można wywnioskować, że np. taki Raf(ii) jako sprzedający jest uczciwszy od takiego Jan(usza) kupującego . Ciekawa teoria, tylko pogratulować. Ale życie jest inne. Wiem z rozmów z ludźmi, którzy przyjmują zgłoszenia, od ludzi, którzy zostali oszukani przez sprzedających na portalach, i tych kupujących poszkodowanych przez sprzedających jest 10X więcej, niż sprzedających którzy zostali "oszukani" przez kupujących. Po za tym, w świetle prawa, nie odebranie przesyłki płatnej przy odbiorze nie jest żadnym oszustwem ani kradzieżą, bo sprzedający traci co najwyżej tylko w najgorszym przypadku w zależności od formy przesyłki, około 15-40 zł za kuriera ale odzyskuje towar wart np.200-500 zł, a kupujący oszukany przez sprzedającego traci wszystko + koszt przesyłki. No cóż, swoim wpisem udowodniłeś tylko powiedzenie, że każdy sądzi innych według siebie.
Ale raz nie doszło do transakcji . Radziecka lornetka miała być fabrycznie nowa i nigdy nie wyciągana z pudełka . Faktycznie wyglądała idealnie , pachniała nowością , ale kolimację szlag trafił . A soczewki i pryzmaty były zakurzone .
nobix napisał-"Już to kiedyś słyszałem. Koleś straszył zgłoszeniem mojej oferty na policję bo nie chciałem wysłać za pobraniem i na pewno chce go oszukać"
I miał prawo tak myśleć / przesadził tylko z policją /.
Bo niby dlaczego Ty masz prawo myśleć, że on jest nieuczciwy a Ty jesteś uczciwy?
Takie myślenie jak Twoje i Rafiego działa w obie strony. Ale bardziej działa na niekorzyść sprzedającego bo to nieuczciwy sprzedający zgarnia z reguły wszystko a kupujący traci. W takim przypadku kupujący ma prawo sądzić, że sprzedający chce coś ukryć przed potencjalnymi kupcami nie godząc się na płatność przy odbiorze paczki . I to tyle i aż tyle.
Nie zakładałem że jest nieuczciwy, po prostu każdy sprzedawca określa na jakie formy wysyłki się zgadza. Jeśli nie pasuje to można się spotkać osobiście lub szukać gdzie indziej, nikt do niczego nie zmusza. Wymuszanie na sprzedającym wysyłki za pobraniem i sugerowanie oszustwa jest nie na miejscu.
Poza tym przesyłka pobraniowa zbytnio nie ratuje kupującego. Przecież przed otwarciem paczki musisz zapłacić kurierowi, a w przypadku znalezienia kartofla nie odda Ci tej kasy. Firma kurierska też nie będzie się spieszyła z rozpatrzeniem reklamacji, pewnie będzie wymagane zgłoszenie na policję.
nobix napisał- "Poza tym przesyłka pobraniowa zbytnio nie ratuje kupującego. Przecież przed otwarciem paczki musisz zapłacić kurierowi, a w przypadku znalezienia kartofla nie odda Ci tej kasy. Firma kurierska też nie będzie się spieszyła z rozpatrzeniem reklamacji, pewnie będzie wymagane zgłoszenie na policję."
Właśnie przesyłka pobraniowa ratuje w jakimś stopniu kupującego.
Zapomniałeś albo nie wiesz o tym, że jak otworzysz przy kurierze paczkę to kurier staje się świadkiem w sprawie zawartości paczki. Jeżeli to cegła to po 1. dzwonię do sprzedającego i proponuję polubowne załatwienie sprawy czyli zwrot gotówki, po 2. to sprzedający, jeżeli uważa, że wysłał uczciwą paczkę, składa reklamację do firmy kurierskiej a nie kupujący i po 3. kupujący składa wniosek na policję, że został oszukany przez sprzedającego.
A z Twojego bardzo prostego rozumowania wynika, że jak kupujący dostanie w paczce cegłę ,a z góry zapłacił za paczkę to niech się on buja z wszelkimi sprawami dotyczącymi zawartości i zwrotu pieniędzy.
Odpowiedzialność sprzedającego trwa do momentu aż kupujący potwierdzi, że zawartość paczki jest zgodna z ofertą sprzedającego. To po to istnieje KPC, a na podstawie jego paragrafów możesz jako kupujący skarżyć sprzedającego o oszustwo.
Oczywiście masz rację, jedyne na co chciałem zwrócić uwagę to to że przy odbiorze przesyłki pobraniowej musisz najpierw zapłacić i nie ma znaczenia że kurier jest świadkiem, kasy Ci nie odda. Kupujący jest co prawda w lepszej sytuacji niż jakby zapłacił z góry ale i tak straci sporo czasu i nerwów zanim odzyska kasę.
Wytłumaczyć się tego nie da - to trzeba przeżyć. Zrobiłem tak ileś transakcji w jedną i w druga stronę i na 100 - 99 było bez zarzutu, a 1 wymagała wyjaśnienia. Nie zakładam, że ludzie są nieuczciwi. (A nawet jeśli ktoś jest, to najwyżej stracę pięć dych. I co wtedy? Nic.)
Widzę, że rozpętałem burzę, a temat miał być o lornetce...
Malti...temat był początkowo o lornetce, ale jak to zawsze bywa na forach, rozwinął się o wątek poboczny czyli zakup lornetki od osoby prywatnej na OLX. Wjaśniliśmy sobie parę spraw z tym związanych i wątek zakupu można zakończyć a kontynuować dalej wątek lornetkowy .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9