Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przepraszam, że spaskudziłem Ci wątek. Staram się nie używać emotikon ale w tym wypadku może powinienem…
Trudno, stało się ale w ramach rehabilitacji podzielę się swoim przepisem na idealną lornetkę (oczywiście biorąc pod uwagę realia) i tym razem na poważnie…
Waga : do ½ kg
Źrenica wyjściowa od 5 mm
Granica bliskiego ostrzenia: do 1 m
Powiększenie: 7-10x
AFOV: 180 st.
Wysłany: Sro 24 Lis, 2021
Binokularnik...takie ideały mogą się zdarzyć tylko z chińskich fabryk., które produkują lornetki z plastiku, z jedna soczewką ze szkła a na obudowie piszą co im wpądnie do głowy, zwłaszcza, czym większe liczby na obudowie tym lornetka lepsza, w/g ich mniemania.
Do rzeczy, zrobienie lornetki o wadze 1/2 kg i takich parametrach to jest chyba nie realne, nawet porro w plastikowej obudowie.
[b]Do rzeczy, zrobienie lornetki o wadze 1/2 kg i takich parametrach to jest chyba nie realne, nawet porro w plastikowej obudowie.
Kowa bdiixd 6.5x32 aż tak bardzo nie odbiega od tych parametrów poza polem widzenia- tu trochę mnie poniosło
Byli w stanie zrobić lornetkę ze źrenicą ok 5mm ważącą 1/2 kg? byli, a inne wiodące firmy? jak już zrobią lornetkę ze źrenicą 5mm to jest to klamot, który nie dość że swoje waży to jeszcze kosztuje ciężkie pieniądze.
A jak jeszcze weźmiemy pod uwagę fakt, że jest to konstrukcja sprzed 2 lat i przez ten czas nie doczekała się żadnej konkurencji, to tym większy szacunek dla firmy. Szkoda tylko, że nie jest made in Japan i ma spajki o których tu pisaliśmy (terra ed 10x25 nie ma żadnych spajków i jest tańsza od kowy). Gdyby nie to, to nie zawahałbym się zapłacić za nią dwa razy tyle (kupiłem ją za 1650zl) i nawet bym się nie zmarszczył. Jest to lornetka dla tych co lubią obserwować obiekty, które są w ciągłym ruchu (np. „baraszkujące” w powietrzu myszołowy, walczące ze sobą zające, polujący lis itp.) i nie chcą przerywać obserwacji tylko z powodu omdlenia ramion by, po chwili odpoczynku, szukać nerwowo tego na co się wcześniej patrzyło (jest to szczególnie ważne dla krótkowidza patrzącego przez lornetkę bez okularów).
No ale rozumiem, że Tobie te mleczne zamglenie nie przeszkadza, na które zwrócił uwagę Jan i ją odesłał ?
Wg. tego co opisujecie to idealna lornetka, poza tym jednym mankamentem, ale on nie każdemu psuje odbiór. No i bynajmniej w tych pieniądzach domyślam się, że to idealny zakup.
Wysłany: Czw 25 Lis, 2021
moshica...ale ja zwróciłem 8x32, natomiast 6,5x32 ma minimalne mgiełki i zero mlecznych zaciemnień, ma mniejsze zamglenia niż Monarch7, Opticron Traveller ED 8x32, Kite Falco 10x32 i GPO, bo z tymi porównywałem. Przynajmniej o tej porze roku(słońce nisko), bo w lecie nie wiadomo jak będzie to wyglądało(słońce wysoko).
Przepraszam, pomyliłem chyba nawet wątki. Mnie cały czas po głowie chodzi właśnie ta wersja BD II, myślałem że Binokularnik ją miał na myśli. Z drugiej strony, chyba nie widziałem dużo opinii o tej co Ty zwróciłeś....
Dla mnie powiększenie 8x, to jest minimum, dlatego BD II mam na uwadze...
moshica...albo musisz kupić i sam sprawdzić dany egzemplarz, albo proponuję Opticrona Travellera ED. Pola mają takie same (8,2*), ostrość porównywalna, Kowa ma spajki a Opticron nie. Obudowa Kowy lepsza co nie znaczy, że Opticrona jest zła, po prostu inna. Ogólnie Opticron jest świetną optycznie lornetką. Reszta do przyjęcia w ich cenach. Opinii o Kowie jest bardzo mało, więcej kupujących poszło chyba w 6,5x32, być może ze względu na te zamglenia i muszle oczne, które gdyby miały średnicę zewnętrną o 2-3 mm mniejszą to lepiej wpasowywały by się w oczodoły i problem odblasków i mgiełek zostałby zminimalizowany. Ale to takie moje gdybanie, które potwierdził też, miły Pan ze sklepu w Łomiankach.
Tak by było najlepiej, wziąść do ręki 2-3 egzemplarze i naocznie sprawdzić. Niestety w naszym kraju jak wiadomo jest problem z dostępnością sprzętu, sklepów z prawdziwego zdarzenia jak na lekarstwo, trzeba by jechać przez pół Polski
moshica...ze sklepami tak jest, ale możesz przecież kupić online i zwrócić jak nie pasuje. To kosztuje 16 zł kurierem, a możesz sprawdzać kilka dni. Ja tylko tak robię, bo inaczej nie miałbym żadnej lornetki. Taniej to wychodzi jak jazda do najbliższego sklepu z lornetkami, czyli do Łomianek (jak dla mnie to 600 km w obie strony). Z kolei w sklepie jak kupisz to jak coś wyjdzie na drugi dzień w dokładnym sprawdzaniu w domu, to już tylko reklamacja i czekanie co dalej. Pod tym względem zakup online jest zdecydowanie lepszy.
Masz rację, wiele w tym zalet jak piszesz, tyle że ja nie lubię takich czynności potem robić ze zwrotem, ktoś po mnie otrzyma to co ja sprawdzałem. To jest osobny temat i problem, ale wynikający już ze specyfiki rynku, dostępności, zamożności społeczeństwa i potrzeb ludzi w tym zakresie.
Ale tak jak piszesz to jedyna droga do zakupu ...
Lornetka to specyficzny sprzęt optyczny, nie można go potraktować jak kupno zabawki(chociaż taka za 100-200 to zabawka). Lornetkę trzeba traktować jak zakup okularów bo wymaga sprawdzenia mechaniki i optyki, a zwłaszcza dopasowania muszli do oczodołów, co uważam za najważniejszą rzecz, a w okularach też musi się sprawdzić czy szkła zostały odpowiednio dobrane, czy są dobrze oprawione i czy dobrze w nich widzimy. Różnica polega na tym, że okularów w ciemno nie da się zamówić a lornetkę można, i to jest piękne. Świadomy klient nastawiony na zakup konkretnej lornetki nie zwraca jej tylko dlatego, że mu się nie podoba, odsyła ją w przypadku pewnych wad wynikających z niedopasowania lub usterek fabrycznych. Ale są i tacy co robią to dla swojego "widzimisie" bo chcą się przez chwilę pobawić sprzętem.
Mnie nie zdarzyło się, abym dostał lornetkę ze zwrotu. Po prostu piszę do sprzedającego o przysłanie lornetki nie po zwrocie. A jak zwracam, to zwracam w idealnym stanie, jak dostałem. Natomiast nie widzę nic złego w tym, że ktoś otrzyma, lub ja otrzymałbym lornetkę ze zwrotu, oczywiście jeżeli ta lornetka byłaby sprawna i w idealnym stanie(sklepowym), a zwrócona byłaby np z powodu nie dopasowania muszli do oczodołów,ale świństwem jest sprzedanie następnemu klientowi lornetki zwróconej z powodu jakiejś usterki zgłoszonej przez zwracającego i w takim przypadku rozgłosiłbym to w internecie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9