Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: RobertO
Pią 18 Lip, 2008
Nikon D40/D40x czy D60?
Autor Wiadomość
goltar 
Optyczny

Wysłany: Sro 25 Cze, 2008   

Lustrzanka na pewno da Ci większe możliwości jeśli będziesz umiała/potrzebowała je wykorzystać. Jednocześnie FZ-18 to dobry kompakt. Co da Ci D60+18-55?
+ możliwość robienia zdjęć z mniejszymi szumami przy wyższych czułościach ISO,
+ możliwość robienia zdjęć z większymi przysłonami niż f/8 - czasami potrzebne w dobrych warunkach oświetleniowych,
+ możliwość robienia szybszych zdjęć seryjnych,
+ wygodniejszą pracę z wizjerem,
+ szybszy AF,
+ lepszy pomiar światła,
+ możliwość dalszej rozbudowy systemu,
- tracisz możliwość robienia z większymi zbliżeniami do czasu zakupu obiektywu tele,
- brak możliwości nagrywania filmów,
- ciemniejszy obiektyw (18-55),
- możliwość ustawiania ostrości przy wykorzystaniu wyświetlacza LCD w FZ-18
Zamianę FZ-18 na D60+kit uważam więc za średnio dobry pomysł, szczególnie jeśli lubisz fotografować ludzi gdzie często przydaje się obiektyw o zakresie 50-150mm. Sytuacji z macro też Ci to nie polepszy do czasu zakupu innego obiektywu.

Reklama

MichalP 
Optyczny
foto&moto

reisha napisał/a:
dziękuję wszystkim za rady, ale mam jeszcze jedno pytanie: czy w ogóle opłaca się kupować D60 (+ ob. 18-55mm i tylko ten jak na razie) jak do tej pory używałam lumixa fz-18? czy nikon da mi aż tak nieporównywalnie większe możliwości rozwoju niż ten panasonic? czy może poczekać jeszcze trochę i kupić lepszy sprzęt (np D80 :D + jakieś 2 obiektywy) ?
Proszę o rady, co mam zrobić, bo już sama nie wiem :D a nie chcę popełnić jakiegoś błędu, którego bym potem żałowała.

warto trochę poczekać. Niedługo (przynajmniej tak powinno się stać) wejdzie następca d80, które już tanieje. d80 da Ci na pewno komfort w postaci wygodnego trzymania, co oprócz innych cech takich jak wbudowany AF, jest bezcenny. Wejście następcy najprawdopodobniej spowoduje dalszy spadek cen d80 tak że spokojnie znajdzie się w okolicach Twoich możliwości finansowych. Do tego na początek stałkę 50 1.8 za 400 zł (ja tak zrobiłem) i jechane. A później sukcesywnie dokupowywać co potrzebne.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

w sumie to wolałbym już to d700 od d90 :)

MichalP 
Optyczny
foto&moto

mavierk napisał/a:
w sumie to wolałbym już to d700 od d90 :)

No ale nie ta półka cenowa - generalnie to ja wolałbym d3 (poczekamy na odpowiedź Canona to d3 stanieje) od d700, a d90 do najtańszych też nie będzie należeć - spekuluję że coś koło 3000 na dzień dobry albo i więcej.

reisha 
Nowy

Wysłany: Czw 17 Lip, 2008   

Dzięki za rady, ale jednak zdecydowałam się na Nikona D60. :) Byłam dziś w fotojokerze... ale nie mieli już zestawów ze stabilizacją w obiektywie :( No trudno, jutro ma być dostawa więc liczę, że się pojawią i będę mogła już jutro dokonać zakupu ; )

krewzszafy 
Rozmowny

Wysłany: Czw 17 Lip, 2008   

reisha napisał/a:
Fotografuję przede wszystkim: ludzi (często portrety), krajobrazy, naturę, makro.

dlaczego tylko nikona bierzesz pod uwagę?
nie wiem jak bardzo chcesz się w foto bawić. tani portret i ludzie ogólnie to u mnie sie sprawdza pentax k100d super i manualne szkiełko ale to raczej dla desperata zestaw hehe. d60 też bedzie hulał :grin:

rafalg 
Rozmowny

Wysłany: Pią 18 Lip, 2008   

Nikon D40/D40x czy D60?
Żaden, jeśli nikoś to przynajmniej D80. Można też rozważyć coś innego, są jeszcze inne firmy. Porównywalny jest Canon 450D jest całkiem całkiem. Jeśli ma być coś tańszego to można rozważyć Olympusa np 420/520.

Itey 
Rozmowny

rafalg napisał/a:
Nikon D40/D40x czy D60?
Żaden, jeśli nikoś to przynajmniej D80.

Jasne, tylko ciekawe dlaczego d40(x) i d60 sie tak dobrze sprzedaja...

rafalg napisał/a:

Można też rozważyć coś innego, są jeszcze inne firmy. Porównywalny jest Canon 450D jest całkiem całkiem. Jeśli ma być coś tańszego to można rozważyć Olympusa np 420/520.

c450d jest porownywalny tylko jesli ktos porownuje z d80, w przeciwnym wypadku ten aparat jest duzo za drogi.
A polecanie oly420 przy jednoczesnym odradzaniu d60 jest dla mnie niezrozumiale.

Kazdy z tych Nikonow jest fajny, pozostaje tak naprawde tylko kwestia tego czy dodatkowe funkcje d60 sa dla ciebie warte dodatkowych pieniedzy. Olympus 520 ma bodaj najwieksza liste mozliwosci w tej grupie.
A Canon o ile jest bez watpienia takze porzadnym aparatem jest jednoczesnie od Nikonow duzo drozszy.
Zdjecia prosto z aparatu najladniejsze bedzie mial Nikon, przy pozostalych bedziesz musiala duzo (Canon) albo bardzo duzo (Olympus) grzebac albo od razu robic raw i je potem na komputerze obrabiac (acz po udanej obrobce efekt moze byc o niebo lepszy, pytanie, czy chce ci sie inwestowac czas).

MC 

Itey napisał/a:
tylko ciekawe dlaczego d40(x) i d60 sie tak dobrze sprzedaja...

Bo sa tanie.

Co do Canona, to 1000D pewnie przebije wszystkie wynalazki typu d40 czy d60.

rafalg 
Rozmowny

MC napisał/a:
Bo sa tanie.

Co do Canona, to 1000D pewnie przebije wszystkie wynalazki typu d40 czy d60.

No w końcu napisałeś coś mądrego. :wink:

MC 

rafalg, mam to traktowac jako ironie czy przyznanie racji?

rafalg 
Rozmowny

Racji oczywiście.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Autor tematu postawił pytanie następująco "D40/D40x czy D60"? Ja myślę, że raczej powinno być tak D40 czy D40x/D60 z racji choćby wielkości matrycy. Różnice pomiędzy tymi modelami są minimalne. D60 obecnie jest najtańszy więc ja bym brał D60. Ale tak naprawdę jeśli chodzi o Nikona to w tej grupie zdecydowanie najlepszy jest D80. A cenowo jest sens rozważać jeszcze C450d. Koniec kropka.

rafalg 
Rozmowny

Nie zaproponowałeś zamknięcia tematu, po kropce?

MichalP 
Optyczny
foto&moto

A w sumie nie ma już się o czym rozwodzić. reisha wybrała d60.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi