Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Carl Zeiss SFL 8x40 - test użytkownika
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pon 11 Lis, 2024   

carlo napisał..."SFL 8x40 wydaje się mocnym i dobrze wycenionym zawodnikiem"

Jeżeli cena SFL 8x40 pozostanie na poziomie około 6500 zł to tak, ale jeżeli skoczy na pierwotny poziom około 8000 zł, to już niestety ale nie.

Reklama

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Gra popytu i podazy wydaje sie go pozycjonowac na tym nizszym poziomie. Przy agresywnej wycenie po prostu nie schodzil z polek i to nie tylko w Polsce, ale ztcw w Niemczech rowniez. Zobaczymy teraz, jak rynek odpowie na pojawienie sie odswiezonego CHD, ktory na moje oko jest niczym innym jak proba wskrzeszenia sprzedazy bazowego modelu Zeissa.

Dosyc ciekawym i otwierajacym oczy doswiadczeniem jest sledzenie losów modeli lornetek na duzo bardziej chłonnym i wymagajacym rynku amerykańskim. W zastosowaniach pasjonackich, przynajmniej w zakresie ptasiarskim, CHD zajmował tam wysoka lokate wraz z Viperami i Monarchami. Od ponad roku sukcesywnie wypiera je Sky Rover, ktory Banner Cloudem ponoc zanihilowal optycznie (lecz nie wykonaniem) wyzej wspomniane lornetki. Dwoch gości z USA, z ktorymi regularnie koresponduje, a którzy bawią sie w różne formy eksploatacji lornetek i nie cierpią na niskie budżety na hobby, stwierdzili wrecz, ze wraz z nastaniem chinczyka pod znakiem zapytania stanęła takze klasa srednia, taka jak MHG, Genesis czy wlasnie SFL. Trudno w to uwierzyc, ale w USA czy tym bardziej w Azji SRBC, wezmy chocby popularne 8x42, wychodzi w granicach 450$ (w UE ta sama lornetka na gotowo to 600$). Jednoczesnie ma ponad 1 st wieksze pole, jeszcze lepiej skorygowane brzegowo (!) i pod wzgledem AC, w niczym nie ustępując w takich parametrach jak ostrosc centralna czy kontrola odblaskow. Przegrywa jedynie wiekszym gabarytem.

Taki stan rzeczy musi predzej czy pozniej skończyć sie wiatrem zmian takze w Europie, a efektu tych zmian upatruje wlasnie w korekcie wyceny lornetek klasy SFLa.

koraf 
Optyczny
Koraf

Wojtas_B dziękuję, lornetka jest fajna i dlatego zostanie w mojej kolekcji, jedyny Zeiss pośród innych swarków :wink: . Czy miałeś możliwość porównania AC w SFL między 8x40 a 10x40 ?

koraf 
Optyczny
Koraf

Macie rację, gdyby cena SFL 8x40 wynosiła jak pierwotnie ok. 8 k PLN to raczej zwróciłbym się w stronę NL.

_Tomek_ 
Optyczny

Cena na tyle spadła, że pojawiła się przez chwilę myśl zastąpić BD II 8x42, zostawiając Genesis. Wowczas nie ma wątpliwości co jest lepsze i nie byłoby dylematu SFL 8x40 czy 10x40. Tylko szkoda mi BD II, bo ja polubiłem i sporo używam, mimo solidnej AC i nieostrości brzegowej.

Generalnie lornetka od momentu premiery wpadła mi w oko, teraz ta obniżka cen, jakby w Zeissie ktoś delikatnie, ale systematycznie namawiał mnie do kupna ;)

koraf, mógłbyś jeszcze napisać w jakich realnych sytuacjach widać AC w centrum? Jak wygląda na przykład Księżyc w pełni na bezchmurnym podmiejskim (lub wiejskim - chodzi o kontrast, którego niebo miejskie nie daje) niebie?

koraf 
Optyczny
Koraf

_Tomek_ AC w SFL 8x40 jest widoczna (mała) w ekstremalnych warunkach jak już pisałem, czyli patrzysz przez lornetkę na krawędzie obiektów w świetle wieczornym lub pełnym słońcu padającym pod niekorzystnym kątem (najczęściej 0-90 stopni). Księżyca w pełni nie obserwowałem ale w nowiu tak i AC była ledwo widoczna, absolutnie nie przeszkadzała w odbiorze obrazu. Trzeba znaleźć ten sweet point przy ustawieniu oczu do lornetki, aby uzyskać optymalną AC, wystarczy lekkie przesunięcie oczu i pojawia się większa. Z praktycznego punktu widzenia jeżeli sam nie sprawdzisz/ porównasz nie będziesz wiedział. Każdy z nas ma inne ukształtowanie twarzy, inny wzrok i inaczej postrzega pewne zjawiska.

koraf 
Optyczny
Koraf

Dla przykładu teraz za oknem mam pogodę bez słońca, wziąłem SFL 8x40 popatrzyłem na gałęzie drzew w centrum praktycznie nie widzę AC.

Jan55 
Optyczny
amator

koraf napisał..."Z praktycznego punktu widzenia jeżeli sam nie sprawdzisz/ porównasz nie będziesz wiedział. Każdy z nas ma inne ukształtowanie twarzy, inny wzrok i inaczej postrzega pewne zjawiska."

Ja dodałbym do tego jeszcze, różnicę w jakości wykonania optyki, pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami danej lornetki, o czym już nie raz było pisane na forach, a dotyczy to wszystkich producentów, od najwyższej półki do najniższej.

_Tomek_ 
Optyczny

Dzięki koraf ! Szkoda, że nie ma wypożyczalni... Bo nawet jak pojadę do sklepu, to i tak nie będę miał takich warunków jak bym chciał do sprawdzenia AC, więc to nie ma sensu.

_Tomek_ 
Optyczny

Jan55, ale czy rozrzut jakości może być taki, że różnice w AC są widoczne? Ja nie spotkałem opinii jednej osoby mające jednocześnie dwa egzemplarze różniące się AC. A z tego, że są różne opinie o danej wadzie w ogóle nie wynika, że są różnice jakości między egzemplarzami, a raczej to że ludzie mają inne kryteria...

Jan55 
Optyczny
amator

_Tomek_...Są różnice w optyce i o tym pisał np kol Mnich3 a na BF też pisali o takich zjawiskach. Pisały to osoby, które miały 2-3 egz danej lornetki w rękach. Piszemy oczywiście ogólnie o różnicach w optyce a nie o jednym niuansie, w Twoim przypadku AC.
Niemniej jednak, wszystkie oceny optyki w lornetkach, są tylko subiektywnymi ocenami danej osoby o danej lornetce, a wynikają one właśnie z tego na jaki ktoś trafi egzemplarz.
Gdyby testy typu Optyczne, były robione na co najmniej 3 losowo wybranych egz tej samej lornetki, to można by mówić o wiarygodności jakości optyki, a tak w teście na 1 egz lornetka wychodzi np bdb a w rzeczywistości użytkownicy oceniają ja na słabszą, vide np MHG 10x42 czy kilka innych, lub w teście słabo w w ocenie użytkowników bdb :grin: .

_Tomek_ 
Optyczny

No ale nie sposób stwierdzić czy to różnice jakości egzemplarzy czy inna skala lub warunki oceny. Na przykład koraf napisał: "teraz za oknem mam pogodę bez słońca, wziąłem SFL 8x40 popatrzyłem na gałęzie drzew w centrum praktycznie nie widzę AC." Rano, w warunkach które tak samo mogę opisać, przez godzinę patrzyłem przez Terrę 8x25 i AC w centrum była bez problemu widoczna. Jak teraz patrzę z domu to nie widzę. Ale słońce się przesunęło, część nieba będąca tłem dla gałęzi jest ciemniejsza, kontrast mniejszy i AC znika. Dlatego specjalnie napisałem o Księżycu w pełni na tle ciemnego nieba. Choć tak naprawdę kontrast trzeba by określić światłomierzem, żeby to było wiarygodne.

Tak samo zmiana postrzegania AC przy innym ustawieniu lornetki. Nie tylko nieosiowość, bo AC można inaczej wyglądać w zależności od wysuwu muszli. Dla mnie AC jest stała i mierzalna (Optyczni mierzą szerokość obwódki obrazu Słońca, tak kiedyś było w procedurze jak czytałem), a jeśli inaczej ją widzimy to mówimy raczej o wrażliwości lornetki na położenie względem oczy.

Jan55 
Optyczny
amator

_Tomek_ napisał..."No ale nie sposób stwierdzić czy to różnice jakości egzemplarzy czy inna skala lub warunki oceny."

Chyba nie sądzisz, że lornetki produkowane w chińskiej fabryce, nawet dla uznanych marek, przechodzą, każda sztuka, skrupulatną kontrolę jakości optyki, bo mało kto w to wierzy, co widać właśnie po opiniach na forach na ten temat, za przykład niech posłużą opinie o np Kowa Genessis i BDII, Vortex HD, Nikon itp. Właściciele wadliwych egz po wymianie na inne stwierdzali, że optyka jest dobra a w poprzednich była wadliwa. Ja sam, jako jeden z wielu, tego doświadczyłem i po wymianie dostawałem egz bez wad, które występowały w poprzednich egz np duża AC, nieostrości do tego mechanika, ewentualnie zwracałem lornetkę i kupowałem w innym sklepie z innej serii.
Na koniec, w odpowiedzi na Twój wpis, zacytowany powyżej, właśnie test kilku egz tej samej lornetki dałby bardziej wiarygodny obraz o jakości optyki, niż test tylko jednego egzemplarza. Oczywiście zakładam te same warunki i skalę oceny testu.

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Lornetki w ramach tego samego modelu roznia sie optycznie, tym mniej, im wiecej sie za nie placi. Dotyczy to zarowno lornetek z prawdziwego swiata, jak i tego abstrakcyjno-sybaryckiego. Roznic w AC wiele nie spotkalem, ale w kontrascie czy symetrii ostrosci pola juz sporo. O mechanice nie wspomne.

Ta prawda dla swiadomego binoholika moze byc trudna do zaakceptowania, szczegolnie jesli poświęca na zakup lornetki duzo swoich ciezko zarobionych pieniedzy, ale z drugiej strony kurcze taki przeciez jest swiat. Nic nie przychodzi za darmo, zeby miec dobrze, trzeba sie wysilic i szukac. Nierzadko moze nawet przepłacić.

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Wto 12 Lis, 2024   

Miałem na myśli tylko AC, czy tu różnice między egzemplarzami mogą być tak duże, że aż zauważalne? Bo że niedokładnie złożona lornetka może dawać niesymetryczne nieostrości, o kiepskiej kolimacji nie wspominając, czy mechanika działa inaczej to jest dla mnie zrozumiałe i z tym sam się spotkałem. Póki co nie widziałem żadnego potwierdzenia tego, że AC może różnic się między egzemplarzami - ani sam, ani opinii kogoś mającego dwie sztuki tej samej lornetki, w tym samym czasie.

Odpowiedz do tematu