Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Spotkanie lornetkowe Warszawa 12 kwietnia 2025
Autor Wiadomość
widoczek 
Optyczny

Wysłany: Sro 16 Kwi, 2025   

Trytroll7 nagle ucichł :mrgreen:

Reklama

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wysłany: Sro 16 Kwi, 2025   

Dlatego nieuchronnie przyszłość binoholizmu sprowadza się do spotkań lornetkowych, nie dyskusji forumowych. Jakość dyskusji cały czas spada, nawet takie miejsce jak Bird Forum nie daje już możliwości porozmawiania o lornetkach tym samym językiem, właściwie nazywając odczucia i fakty.

Ta mucha, która przelatując przestawiła pokrętło focusera powiedziała mi na ucho, że pierwszą taką mozliwością będzie zlot nad Jeziorskiem 17-18.05. Wspomniała, że przyleci.

Binokularnik 
Entuzjasta
Binokularnik

Wysłany: Czw 17 Kwi, 2025   

binocullection napisał/a:
Tak odbieram dotychczasowe spojrzenia przez SRBC 8x42. Az strach myslec, co robiłaby ta lornetka z binoholikiem, gdyby chinczycy dopracowali w pelni jej ergonomie.

Zostawiłaby mu w kieszeni ok. 7.000 PLN na np. drobne wydatki niekoniecznie związane z optyką.

TRYTON7 
Rozmowny

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2025   Re: Spotkanie lornetkowe Warszawa 12 kwietnia 2025

widoczek napisał/a:
TRYTON7 napisał/a:

tutaj jest dość dobre porównanie gdzie pokazują miejsce w szeregu tej lornetki...

https://www.birdforum.net...GzsZc6FM5IdP21Q

Nikon 8x30E II jest ostrzejszy na osi :mrgreen:

Osobiście porównywałem Nikona 8x30E II z EL i nie bylo cienia wątpliwości, która lornetka jest w lepsza w każdym aspekcie optycznym...

Trytonie7,
A czytales cały wątek, czy tylko pierwszy post? Osoba, ktora napisała tą recenzję, w poście nr 5 napisała potem wyjaśnienie:
Cytat:
So the Nikon EII 8x30 and the Zeiss Conquest HD 10x32 are sharper (crisper) on axis, than the Sky Rover 8x42 APO or the Athlon Cronus 8.5x42. But the EII and the Conquest HD are sharpest binoculars on the market to my opinion.
For example, the Nikon EII 8x30 are sharper on axis than the Swarovski NL 8x42. The Zeiss Conquest HD 10x32 are sharper on axis than the Zeiss Victory FL 10x56. But no one worries about NL or FL)
I know only two other binoculars the Vixen Ascot 8x30 and the Bausch Legacy 7x35 - they are razor sharp, and sharper (crisper) on axis than the EII and the Conquest HD.

Trytonie7, może odniesiesz się jakoś do powyższego przytoczonego cytatu z twojego linku birdforum?
Jeśli masz problem z angielskim to Ci mogę to przetłumaczyć.

Widoczku,
teraz wszystko jest przetlumaczane :) wiec nie potrzebne sa twoje tlumaczenie ... czasy sie troche juz zmieniły wiec odpocznij :) moge ci wyboldowac to co nie jest jeszcze dla Ciebie zrozumiale bo widze ,ze gubisz azymut...

Tutaj jeszcze jest fajne porównanie Kowy ze Swarkiem/ na wszelki wypadek wkleję tłumaczenie gdybyś ponownie stracił azymut ... :)

https://www.birdforum.net...arovski.467711/

Moja opinia
Wspólne 1 miejsce: Kowa i Swarovski. Myślę, że Kowa jest tak piękna, gdzie żółte kolory są tylko trochę jaśniejsze. Nie cierpię na mniejszą ostrość krawędzi. Patrzę w okularach i w tych nie mam zaciemnień. W przypadku Swaro mam więcej zaciemnień i można zauważyć lepszą ostrość krawędzi. Jest o ułamek jaśniejszy o zmierzchu. Ale Kowa jest tak doskonale wyważona i doceniam wagę, ponieważ mam najspokojniejszy obraz. 2. Nikon: ostry, dobra ostrość krawędzi, ale po prostu muszę trochę dłużej szukać idealnej ostrości.

Widoczek:
czytaj całość - by zrozumieć sedno...
Każdy podpisuje ze jest to fajna lornetka do ceny i tyle...

https://www.birdforum.net...GzsZc6FM5IdP21Q

to nie jest Alfa skoro :
Tak więc Nikon EII 8x30 i Zeiss Conquest HD 10x32 są ostrzejsze (wyraźniejsze) na osi niż Sky Rover 8x42 APO czy Athlon Cronus 8,5x42. Ale EII i Conquest HD są moim zdaniem najostrzejszymi lornetkami na rynku.
:mrgreen:

SR podbija kolorystykę i dlatego tyle osób jest tym zachłyśnięte... NL,EL maja najbardziej naturalna kolorystykę tz. bez fajerwerkow ale malo osb zwraca na to uwage...

milego :grin:

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2025   Re: Spotkanie lornetkowe Warszawa 12 kwietnia 2025

TRYTON7 napisał/a:
Tutaj jeszcze jest fajne porównanie Kowy ze Swarkiem/ na wszelki wypadek wkleję tłumaczenie gdybyś ponownie stracił azymut ... :)

Odpowiadasz jakimś linkiem z du...y na moje pytanie czy czytales post nr 5. Co o mnie obchodzi nagle jakies porownanie Kowy ze Swarkiem, skoro rozmawiany o SRBC? Rownie dobrze ja mogę wkleic link do gościa który zamienił NL Pure na SRBC, ciekawe co nie? Zaśmiałeś sie z SRBC, że jest mniej ostra od Nikona EII 8x30 gdzie autor recenzji wyraznie napisał że EII 8x30 jest też ostrzejsza od Swarovskiego NL Pure 8x42. Mało tego, napisał że EII 8x30 jest najostrzejszą lornetką na rynku.

TRYTON7 napisał/a:
Widoczek:
czytaj całość - by zrozumieć sedno...

No to Ci wyboldowałem żebyś czytał całość i zrozumiał sedno...
Skoro wg autora EII 8x30 jest najostrzejsza na rynku, nawet Swarovski nl pure nie jest tak ostry, to czy w związku z tym jest to powód do śmiechu że SRBC też jest mniej ostra od EII 8x30?

TRYTON7 napisał/a:
to nie jest Alfa skoro :
Tak więc Nikon EII 8x30 i Zeiss Conquest HD 10x32 są ostrzejsze (wyraźniejsze) na osi niż Sky Rover 8x42 APO czy Athlon Cronus 8,5x42. Ale EII i Conquest HD są moim zdaniem najostrzejszymi lornetkami na rynku.
:mrgreen:

Tak więc idąc Twoim śmiesznym tokiem rozumowania to NL Pure też nie jest alfą skoro:
Cytat:
Na przykład, Nikon EII 8x30 jest ostrzejszy na osi niż Swarovski NL 8x42

:mrgreen: Widzisz jakie niedorzeczne rzeczy wypisujesz, czy żyjesz w swoim świecie?

TRYTON7 napisał/a:
milego :grin:

Miłego :mrgreen:

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pią 18 Kwi, 2025   

Tak po prawdzie, to ten gość z BF, jest chyba jedynym, który stwierdza, że E II 8x30 jest najostrzejszą :roll: lornetką na rynku. Jak dotąd, to nigdzie się z takim stwierdzeniem nie spotkałem.
Miałem, swego czasu w sklepie, przez chwilę, w rękach E II i jakoś tej wielkiej ostrości nie zauważyłem a porównywałem z Kową 6,5x32 i Olympusem PRO 8x42. W/g mnie, ostrość na osi, między Kową a E II, była porównywalna, ale nie powalająca na korzyść E II, natomiast w porównaniu z Olympusem obie były lepsze.
To dowodzi, że jakość wzroku i różnice w widzeniu obrazu, u każdej osoby, są inne więc i opinie o ostrości lornetek są różne. Do tego dochodzą różnice w jakości optyki w danym egzemplarzu lornetki i mamy opinie jakie mamy :wink: .

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

A ja kiedys czytalem, ze Olympus Pro 8x42 jest najostrzejsza lornetka na rynku.
I co Wy na to?

Wojtas_B 
Optyczny

Brakowało mi kolejnej porcji źle przetłumaczonych cudzych wpisów, chaotycznego przekazu, niezrozumiałych wniosków, cytatów bez cudzysłowu, żeby nie było wiadomo, gdzie te cytaty się kończą.
Przedszkole.

_Tomek_ 
Optyczny

Cały czas męczę inntensywnie BC 8x42 i obie Kowy (10.5x44 i 8x42). Wyłania mi się już z tego pewien obraz Banner Clouda, który opiszę w dokładnej recenzji porównawczej z Kowami.

Coś jednak na tyle niemiło mnie zaskoczyło, że wspomnę teraz. Lornetka słabo pracuje w nocy, gdy w polu widzenia są mocne źródła światła, jak latarnie czy Księżyc. Obie Kowy są tu dość standardowe, tj. mamy spajki i flary, w Genesis istotnie mniejsze niż w BD II. Natomiast BC niby spajki i flary ma małe, ale w określonych kątowych położeniach lewy tor optyczny (prawy - nigdy) generuje mocną tęczową flarę lub tęczowy promień, grubszy niż klasyczny spajk.

Świeciłem latarką od strony okularów i krawędź pryzmatu świeci na tęczowo, w odróżnieniu od Kow, których krawędzie świecą wóczas na biało, jak led latarki.

Nie chcę być źle zrozumiany, w każdych innych warunkach lornetka nie tylko nie sprawia problemów, ale jest wręcż świetna i walczy z Genesis jak równy z równym, miejscami ją pokonując (BD II leży i kwiczy, niestety). Jednak noc, latanie/Księżyc - takich sytuacji będę unikał

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wysłany: Nie 20 Kwi, 2025   

_Tomek_ napisał/a:
(…), ale w określonych kątowych położeniach lewy tor optyczny (prawy - nigdy) generuje mocną tęczową flarę lub tęczowy promień, (…)

Lewa strona juz tak ma…

Tymczasem po otrzymaniu n-tej kartki Wielkanocnej z zającem i pisklakami składam calej spolecznosci binoholikow (i tym, ktorzy binoholikami z zasady sie nie czuja) zyczenia zdrowia, satysfakcji z zyciowych wyborow i madrosci. Chyba nic wiecej nam do szczescia nie potrzeba, poza spotkaniami lornetkowymi rzecz jasna.

Lech149 
Rozmowny

I wzajemnie :lol: :lol:

_Tomek_ 
Optyczny

binocullection napisał/a:

Lewa strona juz tak ma…

:grin:
Wesołych Świąt!

Odpowiedz do tematu