Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 26 Cze, 2025
binocullection napisał..."Za te same pieniądze dostaniesz często tutaj wspominanego Banner Clouda. "
Ciekawe to co piszesz, bo cena Vopera to 2200-2300 zł a BC 3000 zl. To jednak, nie te same pieniądze. Vipera można sprawdzić przed finalnym zakupem a BC nie. Viper ma gwarancję VIP a BC, serwis na końcu świata. Do tego kol krzykosz ma pewne ograniczenia anatomiczne twarzoczaszki, więc wielkość muszli BC, nawet po zamianie, jest prawdopodobnie, dla niego nie akceptowalna, co można wywnioskować z jego wpisu .
Nie umniejszając nić BC (optyka), to jednak, nie jest to lornetka, która każdemu będzie (może) pasować .
binocullection - muszę działać z tym co mam. Czy chce czy nie chce, głównie Vortex trafia w moje niszowe wymagania. Jan55 - to dobrze wytłumaczył.
Cytat:
Nawet jeśli nie pojawiła się u Ciebie (jeszcze?) ambicja dobrej optyki,
Nie mam nawet ułamka takiego doświadczenia jak Pan, ale możliwość nazwania czegoś (dopiero) dobrą optyką, co musiałoby być wyraźnie lepsze do Vipera - to trochę niesprawiedliwe dla średniej półki. Myślę że Viper to już dobra optyka, a optykę docelową do której Pan nawiązuję (oraz zapewne się otacza) można śmiało nazwać 'wyśmienitą optyką'.
BC oczywiście był brany pod uwag.
Budową: można z nim schodzić nawet do IPD - 56mm, ale te muszle 44/45mm to dla mnie za duże ryzyko. Już muszle Monarcha czy Kowy dla mnie były duże (chciałbym spróbować z innymi okularami bo może je przedwcześnie zdyskwalifikowałem), a co dopiero te od BC. Przy moim IPD=57mm - to te muszle mi pozostawią z jakiś 1cm na nos. Nie brzmi to komfortowo.
Waga: nie gra dla mnie takiej roli, jestem jeszcze relatywnie młody, wiec bym nawet to traktował jako pożyteczny wysiłek. A na dłuższe przechadzki bym nie brał 12x50 tylko coś mniejszego i lżejszego.
Cenowo: Vipera 12x50 udalo mi sie za 2100zł wyrwać w promocji, BC 12x50 wyjdzie po wszystkich podatkach i opłatach ok. ~3300-3400zł. Cena jeszcze akceptowalna dla mnie, ale nie ryzyko.
Obecnie z optyką jestem na takim poziomie że lornetki (10x42) od ~1700zł w górę, sprawdzonych marek (Nikon, Kowa, Vortex, Delta..) są dla mnie wystarczające.
Może mi się zmieni jak kiedyś do ręki wezmę coś z Alf, ale na chwilę obecną chce poznawać stopniowo optykę, poziom po poziomie, chcę czuć różnice która jest najbardziej widoczna między niższą a średnio/średnio-wyższą półką, aż dojdę do zadowalającego poziomu.
Może mi się zmieni jak kiedyś do ręki wezmę coś z Alf, ale na chwilę obecną chce poznawać stopniowo optykę, poziom po poziomie, chcę czuć różnice która jest najbardziej widoczna między niższą a średnio/średnio-wyższą półką, aż dojdę do zadowalającego poziomu.
Nic, tylko należy uszanować takie podejście. Dochodzenie do istoty w binoholizmie to ciekawa droga, a dla wielu sama droga ma sens, nie cel. Lynch nakręcił "Prostą historię", która jest trochę o tym.
W takim razie absolutnie odradzam spojrzenia na obecnym etapie drogi przez, dajmy na to, Swarovskiego NL 10x52 podczas wizyty na przykład w pewnym sklepie w Łomiankach.
Cenowo: Vipera 12x50 udalo mi sie za 2100zł wyrwać w promocji, BC 12x50 wyjdzie po wszystkich podatkach i opłatach ok. ~3300-3400zł. Cena jeszcze akceptowalna dla mnie, ale nie ryzyko.
Krzykosz, jeszcze wczoraj byly aktywne kupony na aliexpress, dzięki którym bezpośrednio od producenta można było kupic SRBC 12x50 za ok. 2650 zł po wszelkich opłatach
Z tego co piszesz... Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykował zakupu "w ciemno". Sam co prawda kupiłem w ciemno, ale ja mam dużą tolerancję na różne muszle
widoczek - ajjj szkoda, za taką kwotę bym kupił. Jeżeli by mi wyjątkowo nie siadła to bym mógł odsprzedać kolegom tutejszym, może ktoś były zainteresowany kupnem po podwójnej zniżce.
_Tomek_ hahaha dokładnie, można powiedzieć że moje oczy łapią się spokojnie w sekcje dla Juniorów.
binocullection - muszę działać z tym co mam. Czy chce czy nie chce, głównie Vortex trafia w moje niszowe wymagania. Jan55 - to dobrze wytłumaczył.
Cytat:
Nawet jeśli nie pojawiła się u Ciebie (jeszcze?) ambicja dobrej optyki,
Nie mam nawet ułamka takiego doświadczenia jak Pan, ale możliwość nazwania czegoś (dopiero) dobrą optyką, co musiałoby być wyraźnie lepsze do Vipera - to trochę niesprawiedliwe dla średniej półki. Myślę że Viper to już dobra optyka, a optykę docelową do której Pan nawiązuję (oraz zapewne się otacza) można śmiało nazwać 'wyśmienitą optyką'.
Ambicja dobrej optyki, miałem na myśli kryterium wyboru lornetki pod kątem jakości obrazu.
Dla Ciebie najwyraźniej czynnik fizjologiczny jest decydujący i co więcej skazany jesteś na próbowanie lornetek przed każdym zakupem. Ja nigdy z tym nie miałem problemów, dlatego problem trudno mi zrozumieć.
Kategoryzacja słaby/dobry/wyśmienity dla każdego z nas będzie indywidualna i to jest normalne. Dla mnie Viper 12x50 nie jest dobrą lornetką, a przynajmniej egzemplarz, który testowałem (on był dla mnie nieostry nawet w centrum, duża AC, zresztą obiektywizuje to test na optycznych).
BC w stosunku do Vipera jest technologicznie, emocjonalnie, osiągowo (przez kontrast) na innej orbicie. Nawet jeśli kosztuje 800 zł więcej, to proporcja "econo" BC anihiluje Vortexa.
Cena tego stanu rzeczy? Ryzyko przy zakupie. Korelacja występująca od zawsze w przyrodzie.
No i bez Pana
Życzę powodzenia przy wyborze lornetki, ale przede wszystkim zachęcam do spróbowania kilku na spotkaniu lornetkowym. To poszerza nasz horyzont optyczny bardziej niż najlepsze recenzje i testy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9