Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
vortex czy delta
Autor Wiadomość
dolas 
Uczestnik

Wysłany: Nie 13 Lip, 2025   

Mi sie wydaje że znaczenie tu na obiektyw , który jest w foreście 50 i dobrze trafiony egzęplarz foresta , nijak inaczej tego sobie nie moge wytłumaczyć. Wiadomo że wielkość pola i kontrastowość lepsza w chasie i może też mieć znaczenie powiekszenie. A Nikon Monarche 7 10x30 bedzie lepszy?

Reklama

dolas 
Uczestnik

Chodzi o M7

Jan55 
Optyczny
amator

dolas...Wg mnie, M7 10x30, jest z tych lornetek najlepszy. Najlepiej jak go kupisz i sam sprawdzisz, porównując z tym Forestem, którego masz.
Dla mnie, nie ma nic lepszego, dopiero 3 x droższy, Nikon MHG 10x30, jest troszkę lepszy pod względem kontrastu a w innych aspektach porównywalny, ale to dla mnie a dla Ciebie może nie być :wink: .

krzykosz 
Początkujący

Wysłany: Pon 14 Lip, 2025   

Może dorzucę tutaj porównanie z wyższą półką. Porównując Chase do M7 lub Vipera to ja mam problem w kontraście oraz zażółconym odcieniu obrazu.
Skracając to maksymalnie do subiektywnych wrażeń, obraz wydaje się bardziej "mleczny i słomkowy".

Porównanie miałem między Viper 10x42, Viper 12x50, M7 8x42, M7 10x42 kontra Chase 10x42, Chase 12x50.
No i na pewno ten wyraźnie cieplejszy odcień mi się rzucił w oczy z mniejszym kontrastem.

Lech149 
Rozmowny

A może jaśniej . Czytałem pięć razy i nic nie rozumiem . :twisted:

dolas 
Uczestnik

Ale ten kontrast i zażułcenie w której lornetce?

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wychodzi na to że w Chase właśnie ...dolas, widziałeś jakieś różnice w kolorystyce Forest vis Chase ? Mój Forest obrazuje neutralnie .

krzykosz 
Początkujący

Tak, tak, opisywałem obraz Chase.

Co do tego cieplejszego odcienia obrazu, to chcę podkreślić że chodzi tu o bezpośrednie porównanie obrazu między Chase a Viper/M7.
Chociaż jak na ostatnich dniach porównywałem Chase<>M7<>Gołe oko, no to M7 zdecydowanie bliżej stał barwom widzianym przez gołe oko.
Miałem takie wrażenie że patrząc przez Chase, to tak jakbym patrzył przez starą lornetkę, której już szkła pożółkły.

Oczywiście nie jest to efekt rażący ale widoczny.

Na plus Chase, że ta sztuka (10x42) którą miałem w ręku, posiadała AC jak M7 lub nawet mniejszą (np: patrząc na komin w kontraście z niebem).
Ale też obraz wydawał się mniej kontrastowy, co może chowało AC i może "żółty" obraz chował żółtą obramówke AC? - tak tylko gdybam.

dolas 
Uczestnik

Tak ,właśnie tak , jakby lekko podżółcony obraz , forest wydawał mi sie bardziej naturalny i bielszy , a do tego ostrzejszy , zdecydowanie wolałem obraz z foresta , co mnie zdziwiło.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Niestety , to co weszło na rynek niemal 20 lat temu już nie robi wrażenia w porównaniu z nowymi konstrukcjami .

krzykosz 
Początkujący

Kot72 - hmmm, ale chyba żadna wymieniona tutaj lornetka (Forest 2, Chase, Diamondback HD, Monarch M7) nie jest aż tak stara. Forest 2 ma co prawda już ok.13 lat, ale reszta jest jeszcze w miarę młoda.

dolas - jak wahasz się, a Forest ma dla Ciebie mimo niższej ceny trochę lepsze cechy od Chase w przedziale cenowym 1000-1,500pln, to może jeszcze warto rozważyć poczekanie na nową serię Forest 3/ED? Miała wyjść w to lato, ale wiadomo różnie to bywa.

Jan55 
Optyczny
amator

Kolorystyka (zafarb) obrazu jaki widzimy przez daną lornetkę, to wszystko czynią powłoki nałożone na szkła. Do tego, wszystkie serie Delty, na pryzmatach, mają powłoki srebrowe, a Vipery i Nikony powłoki dielektryczne, więc różnica jest widoczna właśnie w obrazowaniu (większa jasność i kontrast).

dolas 
Uczestnik

Chyba trzeba bedzie tak zrobić , albo kupie tak jak pisał Jan55 Nikona Monarche M7 , bo jade 28 lipca w góry i przydała by mi sie mała 10.

krzykosz 
Początkujący

Ogólnie, nowe Forest'y III/ED będą miały szkło ED jak i powłoki dialektyczne, więc zapowiada się ciekawie. Pole ma być rzędu 113m @ 1000m w przypadku 10x42, co daje wynik Vipera HD czyli ~6,5°

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

dolas, jeśli to ma być lekka, mała x10 do turystyki to chyba ten M7 będzie najlepszym wyborem . Zamów przed wyjazdem i sobie sprawdź czy się dogadacie :mrgreen:

Odpowiedz do tematu