Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka to dokładnie lornetka?
Autor Wiadomość
Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Czw 16 Paź, 2025   

leono94, gumowe muszle oczne masz chyba tylko w jednej lornetce . Nie powinno być problemu ze zdjęciem . Gdyby jednak się nie dało to wystarczy zabezpieczyć taśmą lub jakimś kondonikiem z folii . Co do powłok to taki lekki denaturat mam w CZJ 8X30 z lat 50 tych . Faktycznie kolorystyka jest dość neutralna . Rozbieranie i składanie lornetek porro nie jest takie trudne . Zawsze możesz nabyć tanio jakiegoś złomka i na nim poćwiczyć .

Reklama

leono94 
Początkujący

No tak, gumy są tylko w tej CZ 8x30b, to chyba z Oberkochen, jakie lata nie mam pojęcia, z zewnątrz jest w stanie super, ale właśnie w środku coś chyba pasuje poczyścić, za to swarovski habicht 7x42 w srodku super czysto, a zewnątrz tak na dwa razy i pachnie intensywnie. Z kupieniem złomka masz racje, moge tak spróbować, to nie będzie trudne coś kupić

Kot72 
Maniak
Kot72

leono94, Tego Zeissa raczej nie ruszaj :wink: . Też mam takiego do wyczyszczenia ale na razie się nie podejmuję . Trudne i zniszczyć łatwo . U mnie zawalony jest prawy tor optyczny z uwagi na odparowanie smaru z okularu . Niby jeszcze nie tragedia ale zamglenie na pryzmacie jest widoczne .

leono94 
Początkujący

Ja nie wiem z czego zabrudzenia u mnie w tym Zeissie, i jego bałbym sie ruszać, nie chce zepsuć, z zewnątrz jest w stanie bardzo bardzo dobrym, coś tam trochę za niego dałem, nie chce zepsuć.

I jest możliwość rozszyfrowania daty produkcji tego Zeissa?

Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Pią 17 Paź, 2025   

leono94, chyba tylko orientacyjnie bo to już nie takie łatwe jak produkty Zeiss Jena . Mój ma numer 46XXXX więc to może być produkcja z lat 57-58 .

Kot72 
Maniak
Kot72

leono94, chyba tylko orientacyjnie bo to już nie takie łatwe jak produkty Zeiss Jena . Mój ma numer 46XXXX więc to może być produkcja z lat 57-58 .

leono94 
Początkujący

Kot72, no to już Twoja ma lat niemało, ja mam 63XXXX, ale nie wiem jak by to miało być na osi czasu produkcji.
Ostatnio tak mnie wzięło na wyszukiwanie i kupowanie starych lornetek, tylko kwestia żeby o nie zadbać odpowiednio, zakonserwować.

Kot72 
Maniak
Kot72

leono94, ta Twoja to już ma większe pole 130/1000 czy mniejsze 110/1000 m ?

leono94 
Początkujący

Kot72, a można to sprawdzić jakoś po konstrukcji? Czy po prostu w terenie?

Kot72 
Maniak
Kot72

leono94, chyba w terenie . W kadrze powinno zmieścić mniej więcej tyle ile w 7x50 . Wtedy będzie to nowszy model . Jeśli obraz będzie węższy niż w 7x50 to będzie starszy model . To może zawęzi oś czasu co do roku produkcji .

leono94 
Początkujący

Wysłany: Sob 18 Paź, 2025   

Kot72 a w porównaniu do Jenoptem 8x30w to jak to pole w będzie wyglądać? Bo dzisiaj właśnie Jenoptema nabyłem

Kot72 
Maniak
Kot72

leono94, CZJ Jenoptem 8x30 ma 8,5* więc pole duże i zanurzenie w obrazie bardzo dobre . Oba Zeissy będą miały mniejsze pola a ten 110/1000 może dać wrażenie dziurki od klucza . Najlepiej abyś porównał z 7x50 . Którego Jeniacza kupiłeś ? T3M ?

leono94 
Początkujący

Kot72, T3M? Co to znaczy? Jestem zbyt dużym laikiem... tak wygląda

20251018_221338_.png
Plik ściągnięto 247 raz(y) 556,8 KB

Kot72 
Maniak
Kot72

Powłoki wielowarstwowe . Jeśli to ten ze zdjęcia to już je ma . Mam ten model jak również nowszy . Jeśli jest czysty w środku i ma dobrą kolimację to kupiłeś fajną lornetkę .

leono94 
Początkujący

Wysłany: Nie 19 Paź, 2025   

Kot72, Sprawdziłem to pole, w mojej pole jest zauważalnie węższe niż w 7x50, czyli wychodzi na to że starszy model. Odnośnie tego Jenoptema to w środku jest bym powiedział idealnie czysto, kolimacja osi również idealna według mnie, jedynie niestety ma jakieś przebarwienia na okularach, jakby coś się rozwarstwiło, wpadła mi również w ręce BPC5 8x30, w ładnym stanie, tylko pokrętło od ostrości się kręci, ale nie zawsze rusza całym mechanizmem, czy to tylko kwestia dokręcenia śrub w pokrętle?

20251019_162523.jpg
Tutaj widać te przebarwienia.
Plik ściągnięto 144 raz(y) 180,16 KB

20251019_162547.jpg
Plik ściągnięto 144 raz(y) 190,31 KB

20251019_162652.jpg
Plik ściągnięto 144 raz(y) 310,47 KB

20251019_163058.jpg
Plik ściągnięto 144 raz(y) 252,62 KB

Odpowiedz do tematu