Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
SRBC daje wyraźne spajki i nawet jak z trudem ustawię jedną lampę bez spajka to na pozostałych ciągle są...
Właśnie tak. Możne manewrować muszlami przy oku, wygasić część spajkow, ale od innych źródeł światła niechybnie wylecą nowe. Nocne krajobrazy miejskie, lądujące samoloty, światła portowe - tutaj Bannery nie są dobrym wyborem. A z uwagi na odblaski mie są optymalnym wyborem do obserwacji pod niskie Słońce. Poza tym - pełna swoboda zastosowań (bo nawet na nocnym niebie tych źródeł spajkow tak naprawdę nie jest zbyt wiele)
binoculletion - coś w tym jest -kiedyś bardzo wczesną wiosną na gęsiach na Sułdwi w meopcie S2 piękny wręcz bajkowy obraz, w Conquesie również... patrzę przez ATX i...wydane się że jest siarczysty mróz obraz zimno niebieski zupełnie nienaturalny.
SRBC 6x32- widziałem gdy wybierałem swoją lornetkę ale było południe zupełnie nie warunki na odblaski.
6x32 w sumie obraz najfajniejszy szczególnie GO - ale 6x do ornito to bez sensu, jak i nie po to kupuję się klasę 32 żeby ważyła tyle co spora 42.
10x42 kusiło ogromnym polem pozornym 78* !!! ale 10 x trzeba się już starać aby trzymać stabilny obraz i GO za małe ,no chciałem sobie połazić wieczorami popatrzyć na ssaki w okolicach BPN... a źrenica 4 to za mało.
więc wybrałem 8x42 - jasna, łatwa do stabilnego trzymania i idealna do wspólpracy z lunetą. a od 32 nie tak dużo większa
Dziś o 6 rano trafiły mi się "piękne" warunki do sprawdzenia odblasków niskie słońce przebijające przez rzadkie chmury - w takich warunkach np. przez Kowę 8x32 2bd nie widać kompletnie nic. SRBC poradził sobie naprawdę dobrze , nawet widocznie lepiej niż CHD w skali 1-6 jakieś 4 może 4+ niestety brakuję jakiejś wybitnej lornetki w dziedzinie odblasków do porównania np. ultravida
Z moich porównań wynika, że Ultravid 7x42 HD+ oraz Habicht 7x42 są lepsze w pracy pod niskie słońce od BC 6x32 oraz 8x42 (które zachowują się tu podobnie - średnio).
Zaniebieszczenie obrazu Swarkow na większych odległościach jest właśnie naturalne, bo wchodzi perspektywa powietrzna. Banner czy Ultravid to odfiltrowują, mając większą transmisję w kierunku żółtozielonym lub nawet czerwonym (Leica). W zwiazku z tym obraz obiektów na dużych odległościach bardziej przypomina kolorystyką obraz tych leżących blisko.
Czy to przekłada się na lepszą rozróżnialność szczegółów? Niekoniecznie. To kwestia estetyki. A dokładniej tego czy obraz odległych scen obserwowanych przez lornetkę powinien być taki sam jak obraz tych samych scen widzianych nieuzbrojonym okiem po zbliżeniu do nich o krotność powiększenia lornetki. To nie jest oczywiste.
co do SRBC już wiem, że do ptaków jest świetna ogromne pole bardzo ułatwia - "celowanie" w lecącego ptaka, a potem "prowadzenie" go, ogarnianie lecących kluczy przeglądanie gęsi na polach. Wyszukiwanie co ciekawszych ptaków pod lunetę na morzu, patrzenie na szybko i blisko lecące ptaki np drapollicz. I do tego ptaki na tle nieba bez AC .
Ale do jednego SBRC jest beznadziejny - jako lornetka na rower tu VP 8x25 ją kompletnie deklasuje
Wysłany: Pon 27 Lip, 2026
kuńwyścigowy napisał..."Dziś o 6 rano trafiły mi się "piękne" warunki do sprawdzenia odblasków niskie słońce przebijające przez rzadkie chmury - w takich warunkach np. przez Kowę 8x32 2bd nie widać kompletnie nic."
Miałem takie samo doświadczenie z Kową BD II 8x32. Nie mam tego z Kową 10x42 i 6,5x32. Nie doświadczałem tego z wieloma lornetkami, które miałem w rękach i w tych, które mam obecnie na stanie. Występują w niektórych z nich, minimalne odblaski, ale nie aż takie jakie były w Kowie 8x32.
Uważam, że Kowa BD II 8x32, to najsłabsza, pod względem odblasków, lornetka w tej serii .
Jan - nie lubię kowy bd 2 8x32 - 1.tragiczne odblaski 2 mocno zawyżone pole widzenia w specyfikacji 3 duża nieostre na brzegu, za duża AC i straszny żółtoszary - chemiczny kolor obrazu przy niektórych scenach
Dziś o 6 rano trafiły mi się "piękne" warunki do sprawdzenia odblasków niskie słońce przebijające przez rzadkie chmury - w takich warunkach np. przez Kowę 8x32 2bd nie widać kompletnie nic. SRBC poradził sobie naprawdę dobrze , nawet widocznie lepiej niż CHD w skali 1-6 jakieś 4 może 4+ niestety brakuję jakiejś wybitnej lornetki w dziedzinie odblasków do porównania np. ultravida
Odblaski miłe nie są, ale nie należy zbytnio się na nich fiksować. Trzeba umieć się do nich dostosować, biorąc pod uwagę, że jest to koszt alternatywny innych korzyści optycznych. A jeszcze lepiej mieć drugą lornetkę, odtruktkę na odblaski, jak choćby Leica, o której wspominałeś.
Dość trafną analogią, mającą zastosowanie do wszystkich lornetek szerokokątnych, posłużył się Pinac w tym artykule: https://binocular.ch/swarovski-nl-pure-8x32/ Testing the binocular over many days, we found that you can trigger lots of glare when observing e.g. against a low-standing sun, but you can also totally eliminate glare by adjusting eyecups and properly positioning your eyes behind the eyecups. Compare the NL to a pure-bred racehorse or a sophisticated racecar: learn how to get the best out of it, and you will be highly rewarded with wonderfully wide, crisp, edge-sharp images (...)
Z Bannerami to nie działa tak pisze Pinac (dość niejasno zresztą, bo nie wiadomo czy to wyłącznie jego opinia, czy jakiejś grupy). Jest bardzo niewiele możliwości ustawienia tych lornetek - muszle, rozstaw - by widziec (prawie) całe pole i nie mieć pociemnien. Jeśli więc nawet uda się zmniejszyć odblaski, to kosztem komfortu. Z dwojga złego lepiej już te flary niż pociemnienia...
Wiem, że wiele osób ma problemy z muszlami SRBC - do moich oczodołów pasują świetnie - do ideału brakuje, żeby ER był ze 2mm mniejszy - podobno wynosi 14mm(dla mnie idealne) a nie jak w specyfikacji 18mm według mnie jest to raczej ok 16mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9