Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sniadanie lornetkowe - Warszawa, 6 września 2026 r.
Autor Wiadomość
ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Pią 04 Wrz, 2026   

No ja w tej chwili jestem niestety bez sprawnego porro, ale mogę skręcić ponownie w całość DO Titanium 8x56 ED, którą kupiłem na części, żeby zbudować parę akcesoriów do teleskopu.

Reklama

Whisky 
Uczestnik

Te Rangemastery o ktorych wspominacie to ktore wersje posiadacie? Moge Was prosic o ich zdjecie? Jakis czas temu kupilem jednego za grosze tylko musze go wyslac do serwisu na kolimacje.

_Tomek_ 
Optyczny

Porro: Habicht 7x42 będzie. Pole widzenia liniowo niemal 2x mniejsze niż Rangemastera 7x35, więc tym bardziej warto porównać te lornetki.

Ryszardo, ja bym chętnie zobaczył Twoje muszle-samoróbki do Bannera 6x32, który także wpisuje się w temat przestrzenności.

binocullection 
Maniak
per bino ad astra

Zdjęcia przewijały się już na forum.

IMG_4636.jpeg
Plik ściągnięto 953 raz(y) 156,97 KB

Whisky 
Uczestnik

Nie jestem specem od tych Bushnelli ale to chyba wersja 3 lub 4 wyprodukowana przez Tamrona

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

_Tomek_ napisał/a:
Ryszardo, ja bym chętnie zobaczył Twoje muszle-samoróbki do Bannera 6x32, który także wpisuje się w temat przestrzenności.

Wezmę wszystkie 3 zestawy ;)

binocullection 
Maniak
per bino ad astra

Tak, Tamron w wersji batwing, z polem 11 st i niebieskimi powłokami UVC.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 05 Wrz, 2026   

Gdybym miał przywieźć wszystkie swoje Porro musiałbym przyjechać ciężarówką :)

Ale postaram się Was miło zaskoczyć.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Arek, czy jest szansa, że weźmiesz niedawno opisanego Opticrona 8x25, czy już go nie masz?
Byłby ciekawym punktem odniesienia do porównywania efektu 3D.

Ewentualnie czy ktoś ma Pentaxa Papilio lub inne odwrócone porro? Pole dużo mniejsze, ale też będzie to wartościowy sprzęt porównawczy.

Arek 
Redaktor

ryszardo, no właśnie miałem pytać, czy chcecie żebym go przyniósł. Jak widzę zapotrzebowanie jest więc przyniosę.

_Tomek_ 
Optyczny

Świetnie, nie patrzyłem nigdy przez lornetkę w takim układzie pryzmatów. Wezmę zatem Terrę 8x25, aby porównać efekt 3d w maluchach.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Nie 06 Wrz, 2026   

Ktoś więcej będzie? Dochodzi 11, a ludzi mało...

(się schowali pod nami cwaniaki :razz: )
Ostatnio zmieniony przez ryszardo Nie 06 Wrz, 2026, w całości zmieniany 1 raz  

_Tomek_ 
Optyczny

Dziękuję za spotkanie, przytarganie takiej ilości świetnego sprzętu oraz rozmowy na jego temat.

Tematem przewodnim była przestrzenność. Jednego króla nie wybrałem. Lornetek, które w najpełniejszym stopniu pozwalają dostrzec przestrzenność sceny było kilka. Ich wspólne cechy:

1. Układ pryzmatów porro. Nawet najbardziej przestrzenne dachówki, jak obecny UV 7x42 nie dają tak silnego efektu 3d, a on jest tu najważniejszy.

2. Powiększenie 7x. Porro 6x nie mieliśmy, natomiast większe powiększenia to już bardzo szybki spadek głębi ostrości i wyrywanie obiektów z kontekstu. To ciekawy efekt, ale tylko jeśli zależy nam na przyglądaniu się jednemu celowi, a nie całej scenie. Niby wydaje się, że 8x to niewiele, ale głębia ostrości jest już wyraźnie płytsza. Niestety nieco przestrzelone powiększenie skreśla z listy pretendentów tak udane lornetki jak np. Nikon E II 8x30.

3. Dystorsja, poduszkowa oczywiście. Zaginanie prostych linii od razu elegancko prowadzi wzrok od brzegu do centrum. Uznaje się to za wadę optyki, ale dla przestrzenności to cecha pożądana.

Lornetek spełniających ww. punkty było kilka. Pod względem geometrycznym najbliżej ideału były oba Bushnelle Rangemastery 7x35 z polami 10 i 11 stopni. Mamy potężną szerokość pola, jego głębokość i separację planów. Czego chcieć więcej? Choć zadziwiają jakością obrazu jak na tak stare lornetki (lata 50.), to jednak upływu czasu nie oszukamy. Kontrast i kolorystyka obrazu (lekko żółtozielona) odstają od dzisiejszego topu, a nawet od mocnej klasy średniej.

Habicht 7x42 to naturalnie dramatycznie małe pole 6.5*, które wymaga przyzwyczajenia. Czyli odłożenia lornetek o szerszym polu na bok. W zamian jednak jakość obrazu jest na bardzo dobrym poziomie współczesnym (tak plus/minus, bo pewne cechy są na poziomie wybitnym: ostrość, jasność, kontrast i neutralność, a inne na poziomie średnim, jak brzegowa AC oraz nieostrość). W zamian za małe pole dostajemy poręczność - lornetka jest spokojnie obsługiwalna jedną ręką, czego o potężnych i kilogramowych Bushnellach powiedzieć nie można.

Zeiss Jena Septarem 7x40. Niewiele młodszy od Bushnelli, a jednak optycznie gorszy, z bardziej żółtym obrazem. Pole (8.4*) mniejsze od Bushnelli, ale większe od Habichta i tak samo plasuje się pod względem gabarytów. Jako jedyna znana mi lornetka wymaga obserwacji z pewnego oddalenia (0.5-1 cm), by objąć całe pole.

binocullection 
Maniak
per bino ad astra

Przestrzenność tego spotkania była tak duża, że aż trudno było wzajemnie się znaleźć…
Świetne spotkanie, dziękuję wszystkim za obecność.

Patrzenie przez te wszystkie, świetnie zachowane porro, zakonserwowane aromatem utleniającego się smaru, wulkanizowanej gumy, balsamicznej żywicy i impregnowanej skóry jest fenomenalnym przeżyciem.

Gratuluję Arkowi pięknej kolekcji porro, biżuteryjny Nikon 8x30 nie-E czaruje zgrabnoscia i wykwintnością wykonania.

A ja cały czas i z niezmienną intensywnością zapadam się w przestworze obrazu Rangemastera. Tak jak podejrzewałem, efekt 3D tej lornetki wykracza ponad przestrzenność, do której przyzwyczajają „zwykłe” lornetki porro. Oprócz głębokości te szerokokątne lornetki dodają wymiar szerokości scen, które przenoszą moje skojarzenie bardziej ku teatralnej scenie z bliskich rzędów, aniżeli spoglądania do środka modelarskiej makiety. Oba stany są ciekawe, Nikony dodatkowo zachwycają ostrością, Habicht przejrzystością swojej optyki (nieosiągalnej dla Bushnella), ale jednak ten ostatni najbardziej angażuje mi myśli.

IMG_4672.jpeg
Plik ściągnięto 492 raz(y) 171,93 KB

IMG_4667.jpeg
Plik ściągnięto 492 raz(y) 205,03 KB

IMG_4669.jpeg
Plik ściągnięto 492 raz(y) 259,07 KB

IMG_4670.jpeg
Plik ściągnięto 492 raz(y) 331,64 KB

IMG_4671.jpeg
Plik ściągnięto 492 raz(y) 157,38 KB

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Dzięki za fajne spotkanie.
Ekipa, która zaczęła na dole chyba straciła jedną świetną okazję do oceny efektu 3D: rozgrzewkę siatkówki. Scena idealna: 4 piłki wlatujące w pole widzenia w różnych odległościach + kilka rozpiętych siatek poniżej. W tych warunkach:
1. Odwrócone porro (Pentax Papilio 6.5x21) dawało obraz praktycznie płaski. Różnicę w odległości do pojawiających się piłek dało się ocenić tylko po różnym rozmiarze kątowym. Gdyby piłki były różnych wielkości, to byłoby to kompletnie niemożliwe.
2. Szerokokątna dachówka (SRBC 6x32) wyraźnie pokazywała różnicę odległości między planami i rozróżnienie co jest bliżej, a co dalej nie stanowiło problemu.
3. Normalne porro (Nikon Action EX 8x40) potęgowało ten efekt. Dodatkowo mniejsza głębia ostrości wrażenie przestrzenności dla mnie pogłębiała.

Powyższe dało mi nadzieję, że odpowiednio szerokie porro da możliwość oceny wypukłości mniejszych elementów (pod kątem chwytów wspinaczkowych) z kilkunastu do kilkudziesięciu metrów, ale się zawiodłem. Absolutnie żadna lornetka nie pozwalała na ocenę głębokości uskoków boazerii nawet z kilku metrów. Z grubszymi deskami też było ciężko. Efekt 3D w tym przypadku jest zwyczajnie za słaby i nie ma sensu dobierać lornetki pod tym względem do moich zastosowań.

Inne obserwacje:

Utwierdziłem się w mojej opinii o Habichcie 7x42: ma pole tak fatalne, że nie kupiłbym takiej lornetki za nawet za 1000 zł (do używania - jako inwestycja to co innego). Do tego może i jest solidna, ale praca pokrętła ostrości również jest dla mnie nieakceptowalna. Jakby tego było mało, to wersja obita gumą jest moim zdaniem koszmarnie brzydka. Może inni lubią, ale dla mnie to jest absolutnie najbrzydsza lornetka jaka była na tym spotkaniu i jedna z najbrzydszych na rynku (śmieci lornetkopodobnych nie liczę). Wersja obita "skórą" wygląda nieporównywalnie lepiej.

Nie do końca rozumiem czemu, ale Swarki NL trzymało mi się dzisiaj dużo gorzej, niż kiedykolwiek wcześniej. EL z resztą też. Zwyczajnie najbardziej naturalna pozycja chwytu z kciukami na przewężeniach powodowała, że kciuki mi się zderzały. Zeiss SF pod tym względem wygrał. Mimo to NL cały czas są dla mnie świetne ergonomicznie.

Porównując komfort patrzenia i ergonomię doszedłem do wniosku, że muszle oczne są zdecydowanie najważniejszym elementem ergonomii lornetki. Źle dopasowane mogą całkowicie skreślić lornetkę genialną pod każdym innym względem. Idealnie dopasowane i wyregulowane mogą dać ogromny zysk stabilności, poprawić komfort obserwacji i sprawić, że lornetka natychmiast po przyłożeniu do oka daje idealny obraz nawet, jak jest czuła na nieosiowe patrzenie :idea:

A, jeszcze jedno: Opticron 8x25.
Pod wieloma względami fajny, ale odblaski fatalne. Później na górze nie było tak źle, ale w środku przy pierwszym przyłożeniu do oka mnie odrzuciło. Odblaski se wszystkich stron i to zarówno wewnętrzne, jak i od tyłu od zewnętrznej soczewki okularu. Masakra, która powstrzyma mnie przed polecaniem tej lornetki ludziom.
Za to dalej będę polecał Vortexa DB 8x32 jako coś taniego i małego (ale nie kieszonkowego). Ta lornetka wybitna nie jest, ale kompletnie nie ma się czego wstydzić za takie pieniądze.

Odpowiedz do tematu