Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Powiem tak kup byle szybciej bo ujęcia Ci uciekają i życie też.
Na pewno będziesz równie dobrze zadowolona z canona jak i z Olka. Jeśli nie kupujesz w sklepie internetowym to idź gdzieś weź do ręki i sama zobacz chociaż ja bym brał na pewno 450D na Twoim miejscu.
Dzięki, Arku, Tumaxa odrzucam, co dalej - zobaczymy. Na razie kręcimy się wokół Olympusa i Nikona 450d. Czekam na uwagi, bo sama nie dam rady. Kupuję aparat któryś... rok.
Canona 450d. I uważam ten wybór za dobry. Jeśli zależy Ci na jakości zdjęć wystarczy spojrzeć na testy porównawcze na dpreview. Canon ma niezłe podejście do odszumiania a przy tym mniej szumi w ciemnościach (darki) i nie tylko i zostawia dużo szczegółów przy wyższych ISO.
Ale dodam coś od siebie odnośnie kompaktów. Jak będziesz robić zdjęcia lustrzanką zauważysz z pewnością że nie zawsze cały kadr jest ostry, co było oczywistością w kompakcie. Rzecz w głębi ostrości. W kompaktach fizyczna ogniskowa obiektywu oscyluje w granicach 5-100mm z mnożnikiem 8x, czyli na niższych mnożnikach zooma wystarczy ostrość ustawić na cokolwiek i wszystko będzie ostre. W lustrach już tak dobrze nie jest i na przykład w Nikonie 50mm (mnożnik 1,5x, odpowiednik w kompakcie 9mm) konieczne będzie przymknięcie przesłony do 8-11 co wiąże się z wydłużonym czasem naświetlania. Problem polega na tym aby znaleźć kompakt, który będzie choć w małym stopniu przybliżony do jakości zdjęć jakie oferują lustra. Wg mnie możesz szukać czegoś w stajni Fuji np 9600 czy s100fs albo nieśmiertelny ale już nieprodukowany Sony R1 - kompakt z dużym CMOSem)
Ostatnio zmieniony przez MichalP Pią 04 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
A teraz strzelę jak z rakiety:
A gdybym rozciągnęła budżet i wzięła 450D + Sigmę 18 - 200 (tak też podpowiadano)?
Co z takim obiektywem zrobię, a czego nie? Ja ciągle boję się nieskończonego dokupywania osprzętu.
bbeeaa, nie zrobisz tym obiektywem na prawde fajnych, ostrych zdjec.
Ile jestes w stanie maxxxyyymalnie wydac po najwiekszym rozciagnieciu nie wliczajac karty pamieci i torby??
A teraz strzelę jak z rakiety:
A gdybym rozciągnęła budżet i wzięła 450D + Sigmę 18 - 200 (tak też podpowiadano)?
Co z takim obiektywem zrobię, a czego nie? Ja ciągle boję się nieskończonego dokupywania osprzętu.
Absolutnie nie kupować mega zoomów - najlepsze ma obecnie Nikon 18-200VR.
Bez stabilizacji będzie Ci ciężko popstrykać zdjęcia na 200mm fizycznej + mnożnik Canona 1,6x czyli musisz mieć przynajmniej czas 1/300-1/400 aby były jakieś szanse na ostre zdjęcie, które i tak nie będzie ostre jak przy niższych ogniskowych dzięki niedoskonałości optycznej obiektywu.
Kup na początek dobry standardowy obiektyw - np kit z IS albo Sigmę 17-70 Macro. Tamrona nie polecam bo - trzeba szukać dobrego egzemplarza, chodzą słuchy po internecie, że lubi się popsuć po gwarancji (nie potwierdzone przeze mnie)
Ostatnio zmieniony przez MichalP Pią 04 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
I jeszcze jedno_ bezwzględnie podoba mi się CANON 450D (zaznaczam-teoretycznie), ale odnoszę wrażenia, że jak kupiłabym Olympusa 510 + ZD 14-42 i ZD 40-150 z dobrą lampą to długo, długo miałabym spokój (tak czuję, ale znów tylko teoretycznie, no i zawada te ewentualne szumy). A jak wezmę 450d z określonym obiektywem, to szybko będę potrzebowała drugiego i jeszcze lampy.
Nikt nie powiedział że będzie łatwo - trzeba było zostać przy kompakcie Też mam czasem takie odczucia. Na razie cykam sobie 50 1.8, mam zamówiony 70-300VR, pozostaje jakiś dobry obiektyw standardowy z macro aby dopełnić luki albo dwa - standardowy i macro.
A już na mnie moderatory i inne takie najeżdżają że kupuję shit i powinienem się skupić na jedynie słusznych 14-24 2.8, 17-55 2.8 i 70-200VR
Jeśli nikt nie namiesza, to już, już jestem skłonna sięgnąć po 450D + 18-55 IS kit.
Obiecuję, że nigdy nie pomyślę o 18 - 200.
Nie muszę mówić, ze jestem zielona, więc tylko spytam wprost: różnica w praniu między 18-55 a 17-70 - czy oprócz macro ten drugi wykorzystam do np. portretów
18-55 a 17-70 - czy oprócz macro ten drugi wykorzystam do np. portretów
Ten drugi jest lepszy optycznie i ma większy zakres.
Jeszcze trochę Ci namieszam. Zwróć uwagę przy zakupie 450D czy nie ma Front focusa czyli czy ostrość nie jest łapana przed obiektem w ,który celujesz(oględnie mówiąc) lub Back Focusa(to samo tylko za obiektem)
Nie które egzemplarze mają z tym problem więc warto sprawdzić.
"MichalP"]Nikt nie powiedział że będzie łatwo - trzeba było zostać przy kompakcie Też mam czasem takie odczucia.
I znów się waham!
Może naprawdę wycofać się z lustra, kupić kompakt z ręcznymi ustawieniami (jaki?), pobawić się nim, a potem zdecydować co dalej - (w kompaktach najbardziej boje się szumów, za to lubię, gdy szumią drzewa)
[ Dodano: Pią 04 Lip, 2008 11:51 ]
Muszę zmykać, dziękuję za pogaduszki, wrócę za chwilę, albo wieczorkiem.
Naprawdę potrzebuje Waszej pomocy - sama nie kupię.
http://www.cyfrowe.pl/apa....-55-200-vr.htm
To bardzo fajny zestaw na początek, pokrywający zakres ogniskowych od 18 do 200 mm i redukcją drgań ( VR ). Warto jednak przed zakupem pomacać korpus czy dobrze leży Ci w dłoni.
Olmpus szumi niewiele mniej niż niektóre kompakty.
A jeśli zdecydujesz sie jednak na kompakt, to polecam Panasonic'a FZ -50.
solidnie wykonany ze świetnym obiektywem, oraz pełnym trybem manualnym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9