Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
czy nie może być to wbrew pozorom przyczyna kiepskiego działania tego AF-u. nie rośnie prawdopodobieństwo pomyłki spowodowane tym, że AF ustawi ostrość na jakiś kawałek w obrębie swojego pola widzenia, a jeśli punkt jest większy, to czy rozrzut też nie wzrośnie?
Alez oczywiscie, ze tak. Chuck wyjasnil, ze wiele osob blednie (z punktu widzenia Canon'a) twierdzi, iz ma FF lub BF. A chodzi o to, ze ludziom sie wydaje, ze focus powinien byc w tym i tym miejscu, szczegolnie, gdy ostrza na twarzy ludzkiej. Wydaje im sie, bo widza czerwony kwadracik, czy prostokacik i tam celuja.
Ja dopiero zobaczylem co to znaczy, jak ustawilem aparat na statywie i ostrzylem na kilka roznych obiektow:
- raz za pomoca LV AF
- raz tradycyjnie...
I zobaczylem wtedy jakie sa duze roznice w wielu przypadkach! Jakie rozbieznosci! Powiekszenie x10 pokazalo ile moze sie miescic w obszarze punktu AF LV. Malo tego. Jezeli w tym obszarze - kwadracie - znajduja sie obiekty o roznej odleglosci od aparatu - nie przewidzimy zachowania AF. Naprawde wyraznie widac to przy powiekszeniu LV x10. Nie jest tak, ze aparat zawsze wyostrzy w centrum punktu AF.
Zeby dodac wiecej pikanterii na temat jakosci AF - stawiasz aparat na statywie, ostrzysz za pomoca LV AF, wylaczasz LV - ostrzysz tradycyjnie. Wiadomo, ze LV AF oczywiscie jest dokladniejszy, nie ma tematu FF\BF.
Co zauwazylem? Ze w 99.9% LV AF zawsze ustawial jedna i ta sama ogniskowa - na wszystkich testowanych obiektach. A tradycyjny? KRAZYL. Ciut blizej, ciut dalej, czasem tak jak LV AF. Co to oznacza? na 100 zdjec - oczywiscie czesc bylaby oskarzona o FF, czesc o BF. A nie to jest problemem. Jak widac - sama dokladnosc AF nie jest na tyle dobra i przewidywalna. Po wyostrzeniu za pomoca LV AF i wylaczeniu LV - przy ponownym ostrzeniu tradycyjnie - obiektyw teoretycznie nie powinien drgnac. A tak nie jest.
Komentarz 1
BODY testowane prze mnie: 5D Mark II.
Punkt AF: centralny.
Oswietlenie: dobre.
Komentarz 2
Szkla na maksymalnie otwartej przyslonie.
Komentarz 3
Omawiane zjawisko mialo rozna skale na roznych obiektywach.
Na 35mm f/1.4 - obiektyw skakal jak dziki, krazyl, raz ustawial sie z przodu, raz z tylu.
Na 85mm f/1.8 - bylo bardziej stabilnie i przewidywalnie, ale nie w 100%.
PS: Zeby pokazac jakosc tradycyjnego mechanizmu AF (nie LV AF) dodam: testowalem na kilku obrazach stworzonych i wykorzystywanych do ustawiania AF Microadjustmnents. I co?
LV AF zawsze dawal wzorowe rezultaty.
Z kolei tradycyjny AF - dzialal roznie na roznych "planszach"... Na jednej dopasowywuje AF microadjustment np. na -5. Zmieniam obiekt testowany i co? I musze ustawic 0 albo +3. I jak tu nie zwariowac...
Wnioski?
Z reguly przestalem schodzic ponizej F/2.8 (GO na FF pamietajcie) (z wyjatkami oczywiscie).
W przypadku maksymalnego otwarcia otworu - bezpieczniej (o ile sytuacja pozwala) skorzystac z LV AF, ewentualnie zrobic kilka zdjec dla bezpieczenstwa...
Ciekawy jestem jakie inni maja spostrzezenia? Moze inaczej jest w innych body, ponoc lepiej jest w wyzszych modelach Canona. Nie wiem jak w innych markach. Tylko prosze, niech nikt nie pisze, ze w D700 jest lepiej.
Najchetniej praktyczne spostrzezenia.
Teorii chyba wszyscy sie juz naczytali, nasluchali...
Jerry_R, nie wiem jak jest w wyższych, wiem że 50D trafia tam, gdzie chcę. Z obiektywem C 50/1,4 który specjalnie dobrego AF-u nie ma przy użyciu któregokolwiek punktu trafia tam, gdzie celuję. Pomyłki są raz na kilkadziesiąt zdjęć, ale to raczej wina obiektywu, nie puszki. Ewentualnie tego że czasem po wyostrzeniu przekadrowuję delikatnie i możliwe, że zdarza mi się bujnąć 1-2cm w przód czy tył, co przy f/1,4 i odległości poniżej 2m może już być widoczne. Zrobiłem kiedyś test na planszy, na jakieś 20 strzałów spudłował raz, o 2-3mm przy odległości ok. 60-70cm. Jak to się ma do celności z 5DII?
Nie wspominając już o współpracy z 70-200/2,8... tam spudłowanego zdjęcia jeszcze nie widziałem, chyba że na AI SERVO na szybko poruszających się obiektach, ale to raczej znowu kwestia moich umiejętności i tego, że aktywny punkt AF czasem "spada" z obiektu, zwłaszcza jeśli to ptak w locie
IMO wniosek z tego taki, że im mniejsza powierzchnia pojedynczego punktu AF, tym lepiej, chociaż wtedy mogą się pojawić problemy z czułością i błędy przy słabym oświetleniu. Swoją drogą ciekaw jestem jakiej wielkości są w 1D, ale biorąc pod uwagę ich liczbę, to duże raczej nie są. Trzeba by dorwać jakiegoś pracownika serwisu może
Jasne, tu wchodzi w gre w sumie wiele aspektow: rodzaj (przedmiot) zdjecia, jego statycznosc, badz ruch, odleglosc, swiatlo, to, ze np. 2.8 w stalce 1.4 jest "w pelni uzywalne", a 2.8 w szkle 2.8 ma slabsza ostrosc i np. wieksze aberracje, itd., itd.
Jezeli obiekt jest w miare statyczny - LV AF, powiekszenie x5 i\lub x10 - i bajka (mozliwosc powiekszenia dowolnoge punktu na ekranie, nie przywiazania do kilku wybranych lub centralnego)
Jezeli obiekt to np. ludzie w ruchu + niemoznosc powtorzenia ujec - wytedy wizjer i raczej zejscie do 2.8.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9