Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Muszę zerknąć na M7 bo kompatybilność z kieszenią jest tu kluczową.
Z małych "pełnoprawnych" mam EII więc nowy nabytek aby miał sens, powinien być zdecydowanie mniejszy.
Jeszcze jedna sprawa - wygodna obserwacja w okularach. Miałem kiedyś lornetkę 25mm i o ile gołym okiem coś tam było widać to już w okularach beznadziejnie.
[ Dodano: Pon 16 Lis, 2015 16:09 ]
Widziałem w sklepie Nikony Prostaf 7s 8x30 i 10x30 do których M7 jest bardzo zbliżony rozmiarami. Mówiąc krótko – odpada.
Modele z obiektywami 25mm wydają mi się z kolei zbyt małe i sprawiające problemy przy obserwacji w okularach.
Na razie na placu pozostaje Ecotone 8x28. Jest niewielka, lekka, podobno solidna, wodoszczelna i podobno dobra optycznie. Jedyny poważny minus to małe pole widzenia. Szkoda, że nie można jej zobaczyć przed zakupem w Warszawie.
Wysłany: Pon 16 Lis, 2015
Jeśli masz EII to M7 jest niewiele mniejsza. Rozumiem, że to był powód,,,Fajny jest Swarek 8x25 ale ta cena. Ciekawy może być Pentax 9x28 ale to blisko Ecotona (także małe pole) a cena tej drugiej to 50% z ceny Pentaxa.
W lornetkach 25mm nie odpowiada mi wielkość okularów. Są po prostu zbyt małe i bokiem wpada mi obraz niechciany.
Właściwie ideałem dla okularnika są lornetki z serii BA8, zwłaszcza moje ulubione 7x50 i 10,5x70. Kto patrzył w okular wielkości słoika dżemu ten wie o co chodzi. Tylko niezbyt nadają się na niedzielny spacer
Teraz pozostaje pytanie co do małej kury- 8x28 czy 10x28?
Wysłany: Wto 17 Lis, 2015
Sam jestem ciekaw odpowiedzi...ale cóż można powiedzieć. Nie spróbujesz to się nie dowiesz. Nie kojarzy mi się ta lornetka z obserwacyjną - taką byłaby M7. Zwróć uwagę na konstrukcję okularu w M7 - zupełnie inna bajka niż w P7s czy w Ecotone. Ta ostatnia to mobilny, solidny "zerkacz". Po przesiadce z EII pewnie żadne pole w 8x ci nie spasuje.
Lornetki obserwacyjne mam inne i z nich najmniejszą jest 8x30EII.
Nowy nabytek ma służyć w razie nagłej potrzeby przyjżenia się czemuś. Skłaniam się ku 8x ze względu na źrenicę wyjściową.
Wysłany: Wto 17 Lis, 2015
Niedawno sprawdzałem - były. 9x28 kosztowała ok. 1200zł. Wiem od kolegi, że jest bardzo solidna i wiele zniesie...ale ma małe pole i dlatego kupił M7. Nikon to mała a zarazem pełnowymiarowa lornetka - nada się do okularów. Ecotone jest mniejsza i o połowę tańsza...jest też made in Japan a w tej cenie to ewenement.
Ja także szukam malucha. Korci mnie HG 10x25 ze względu na jakość (rozdzielczość obrazu) a rozsądek pcha ku M7 10x30. Ecotone to byłby jakiś kompromis.
Do moich zastosowań Ecotone powinna wystarczyć a rozmiar jest podstawowym kryterium.
Czytałeś to dwa wątki niżej?
Gaudemus pisze:
Wysłany: Wczoraj 19:09
Mam i Nikona Monarcha 7 8x30 i Vixen New Foresta 8x32
Nie wiem czy egzemplarze 10x będą mieć podobnie, ale jeśli porównywać 8-ki ze sobą to:
Nikon plusy:
+ waga, jest lżejszy, wykonany z tworzyw
+ ma większe pole widzenia
+ duża głębia ostrości, w vixenie trzeba częściej ustawiać ostrość
+ lepsze zaślepki od obiektywów, trudniej je zgubić niż w vixenie
Vixen plusy:
+ solidniej wykonany od nikona, metalowy korpus i inne detale wykonania, nikona po zakupie wymieniałem bo przyjechał do mnie z uszkodzeniami na pryzmatach
+ lepiej oddaje kolory, obraz w vixenie jest bardziej zbliżony do rzeczywistego, w nikonie ciągnie trochę w stronę żółci/beżu
+ wygodniej go się trzyma, lepiej mi leży w dłoni
obydwie lornetki mi się podobają, jakość/ostrość obrazu określiłbym jako podobną, z obydwoma łaziłem po górach, częściej biorę w teren nikona - właśnie ze względu na wagę ( w plecaku każde 100g się liczy) i głębię ostrości
[ Dodano: Wto 17 Lis, 2015 16:48 ]
Po namyśle zamówiłem małą Kurę 8x28
Jak przyjedzie zobaczymy co jest warta.
Ja mam już pytanie do tej lornetki. Jak przez nią widać, czy jak w studni czy jak bliżej E2. Załączam poglądową tablicę i jak byś mógł odnieść się w %. Wg mojej subiektywnej oceny to:
- Nikon E2 - 10x32 - 90%
- Sotem 10x50 - 80%
- Vixen New Foresta 8x32 - 70%
- Berkut BOC 7x50 - 60%
Nie wiem jak ze studnią bo na działce mam abisynkę ale łatwo zgadnąć po sprawdzeniu parametrów.
8x30 E2 ma okulary o polu własnym 70 stopni co daje 8,8 stopnia pola widzenia.
Kura 8x28 natomiast okulary o polu własnym 48 stopni i 6 stopni pola widzenia.
Wysłany: Sro 18 Lis, 2015
Jeśli EII miałby 90% to patrząc na zwykłe proporcje wychodzi że jakieś 60%. Na schemacie zmienia się raczej przybliżenie niż pole ale efekt jest proporcjonalny.
Tej mojej załączonej tablicy to zadaniem jest w obrazowy sposób pokazać jak głęboki widać tunel/studnię patrząc w lornetkę i w którym miejscu znajdzie się ta Ekotone. Rozumiem że im większe pole okularu tym mniejszy powinien być tunel. Problem w tym, że mam dwie różne lornetki z okularem 59° i jedna ma mniejszy tunel a druga znacząco większy, czyli:
- albo pomiar któregoś okularu jest inny niż 59°
- albo jest jeszcze inny czynnik konstrukcyjny lornetki, który ma wpływ na wynik tunelowania
W każdym razie chodzi mi by doświadczalnie ocenić czy w tej lornetce tunel jest mały czy duży. Samo pojęcie duży czy mały jest względne dlatego by mieć punkt odniesienia wrzuciłem plik graficzny.
A odnośnie QD-7 mam jeszcze zapytanie jak pracuje pod słońce.
RomanW,
Subiektywne odczucie „szerokości” widzenia jest zdeterminowane przez kąt widzenia okularów i ogniskową całego układu, dające razem rzeczywiste pole. Okulary poniższych lornetek mają ~ 52 stopnie a dają inne wrażenia podczas standardowych obserwacji ziemskich. Jeśli spojrzysz nimi bardzo daleko, albo np. w chmury, wtedy dopiero wydaje się, że widzisz tyle samo, i to wrażenie jest podobne także dla lornetki 12x50 z okularami nieco ponad 55 stopni.
Czekam na kuriera, mam nadzieję, że obraz z Ecotone nie będzie rozczarowaniem.
[ Dodano: Czw 19 Lis, 2015 14:19 ]
Czekałem, czekałem i się doczekałem – (kama)Kura przyleciała.
W komplecie z lornetką dostajemy:
dekielki na okulary, dekielki na obiektywy, łączony dekielek, szeroki pasek na szyję, pasek na rękę (jak w aparatach kompaktowych), futerał z paskiem na rękę i szlufką na pasek z „przelotem” w pionie i poziomie co umożliwia przymocowanie futerału w prawidłowej pozycji do paska spodni i np. paska od plecaka. Proste i pomysłowe. Całość z kompletem stosownych papierów zapakowano w kartonowe pudełko.
Wysłany: Pią 20 Lis, 2015
To pisz Waść o doznaniach optycznych...Na drugim zdjęciu brakuje chyba Kamakury - dla porównania. Pokrowiec na zdjęciu wydaje się znacznie większy od lornetki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 15