Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 06 Sie, 2008
Obiektywy z pierścieniem przysłony, do Nikona
Autor Wiadomość
amd23 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Sie, 2008   

właśnie o takie obiektywy mi chodziło firm Nikon , Tamron , Sigma etc.

tyle że cena trochę powala :???:

Reklama

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Te obiektywy są warte ceny i czasami warto trochę poczekać i dozbierać na nie. :)

MichalP 
Optyczny
foto&moto

No niestety tak to jest - za jakość trzeba płacić. Na razie aby mieć czym "cykać" chwilowo posiadam co posiadam, czyli Nikkora 50 1.8, Sigmę 17-70 i Nikkora 70-300VR. Zapewne jak dojrzeję finansowo do czegoś lepszego to sprzedam te trzy (zapewne z jakąś stratą), dołożę i kupię coś w stylu 24-70 2.8 i wystarczy a w następnej kolejności 70-200VR. Każdego Nikonowca pewnie to czeka, chyba że Nikon jeszcze coś lepszego wypuści.

komor 
Moderator

Zmieniłem temat wątku na jakiś bardziej rozsądny. Przypominam wszystkim nowym na forum, że tytułowanie nowych wątków jako Pytanie, Pomoc, Szukam pomocy jest bez sensu, bo każdy wątek to jest jakieś pytanie i przeważnie szukanie pomocy. Trzeba konkretnie coś wpisać.

No a tak poza tym to nadal uważam, że to jest głuchy telefon. Autor wątku, amd23, nadal chyba jeszcze się od was nie dowiedział, że wcale nie potrzebuje obiektywu z pierścieniem przysłony, żeby ustawiać sobie przysłonę w cyfrowej lustrzance Nikona. To się obecnie robi z poziomu puszki.
Niech koledzy nikoniarze napiszą jeszcze, czy po ręcznym ustawieniu przysłony pierścieniem na obiektywie puszka D80 będzie prawidłowo mierzyła światło i co zostanie zapisane w EXIF-ie? Dane o przysłonie przechodzą elektronicznie stykami z obiektywu, kiedy używamy pierścienia? Pewnie zależy to też od konkretnego obiektywu...

krisv740
[Usunięty]

komor, on to wie, gdyz jest to już drugi wątek w którym o to pyta.
w chwili obecnej my (a przymajmniej ja) chcielibyśmy wiedzieć po co mu ten pierścień?
do ozdoby,do samozadowolenia? :mrgreen:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

krisv740, też się zastanawiam na co komu pierścień przysłony? Jedynym uzasadnieniem jest to że używając taki obiektyw z pierścieniami pośrednimi do makro - bez automatyki- możemy sterować ręcznie przysłoną. W innym przykadku nie widzę potrzeby kombinowania z takim pierścieniem. Obecne rozwiązania pozwalają sterować przesłoną z korpusu. Być może pytanie w takiej a nie innej formie wynika właśnie z braku wiedzy na temat obiektywów z procesorem i bez itp. Biorąc po uwagę że kolega dopiero sie przymierza do kupna lustra, można to wybaczyć. :)

krisv740
[Usunięty]

mnich, nie ma mowy o wybaczaniu :twisted:
bo nie ma czego :mrgreen:
ciekawe pytanie i z niecierpliwością oczekuje na odpowiedź.
tak jeszcze z własnego podwórka, to fajnie mieć pierścień przysłony, ładnie wygląda na obiektywie, ale żeby się za niego zabijać? hm.....

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Ok to ja jeszcze dodam coś od siebie - nigdy tego nie robiłem, ale skoro wszedł taki wątek to niech będzie:

Po podłączeniu Tamrona 28-75 f2.8 do mojego Nikona d50 i odblokowaniu przysłony....

... w ogóle nie da się zrobić zdjęcia. Aparat pokazuje błąd i już nic się nie da zrobić. Co ciekawe przy podłączaniu manuali z m42 przez przejściówkę jest jak już wcześniej wspominałem. Być może jest to kwestia styków (nie chce mi się testować czy po zakryciu styków będzie działać ;) )

A dla dociekliwych jeszcze jedna zagwozdka - po podłączeniu przez pierścień pośredni (przenoszący elektronikę) przysłona Tamrona w ogóle nie działa, to znaczy obojętnie co tam sobie na nim nastawimy - i tak ustawia najmniejszą możliwą wartość, ale zdjęcia da się na manualu zrobić.

OK Sigma 70-300 APO DG, która też ma pierścień przysłony zachowuje się identycznie.

Wniosek. Pierścień przysłony w moim d50, a i zapewne w d80 można sobie wsadzić... głęboko.

Mam nadzieję, że tym przekonałem już kolegę do tego, że pierścień przysłony mu na nic, a jeśli lubi sobie pokręcić - to przejściówka do obiektywów m42, które pewnie posiada jeszcze od Prakticy i wtedy ma zabawę na całego. Do ostrzenia na nieskończoność oczywiście przejściówka z soczewką....

(Dodam, że w mojej przejściówce można soczewkę odkręcić i wyjąć jak się chce)

Ufff.

amd23 
Nowy

w sumie wątek podążył w dobrą stronę, czemu tak się dzieje że przysłona z obiektywu zdaje się na nic tak jak napisał kolega jesienny ? Czyżby coś było nie kompatybilne , nie zgrane do końca ?

Czemu tak chciałbym mieć przysłonę w obiektywie , pytacie mnie :cool: ?
Może to konserwatyzm przeze mnie przemawia a może staroświeckość, po prostu jak się ma przysłonę (po poście jesiennego dodam , która w pełni współpracuje z body) ma się w sumie wszystko co dusza chce. Wiem że napiszecie mi że mogę sterować tym z body klawiszkiem (może za bardzo przywykłem do pieścienia) zapewne przyzwyczaje się do sterowania z body , ale wydaje mi się że jak się daje po 1500 zł i więcej za obiektyw no to fajnie by było mieć pierścień.

Ale dość, stop , wiem że można sterować z body. Moje pytania są teraz inne , czemu tak się dzieje jak napisał kolega jesienny że przysłona nie współgra do końca , oraz może trochę pytanie gdybające czemu odchodzi się od przysłony w obiektywie ?

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Odchodzi się pewnie dlatego, że jest to kolejny mechaniczny układ komplikujący sam obiektyw. (PS w d80 to przysłonę zmienia się raczej kółkiem, masz dwa kółka nastaw).
Poza tym jest to myślę trochę wygodniejsze niż klasyczne rozwiązanie. Co prawda jakieś analogowe (może wszystkie od pewnego momentu?) Nikony miały podgląd przysłony w wizjerze, ale generalnie kółko nastaw w body jest praktycznie cały czas pod ręką i zmiana tych ustawień jest sprawniejsza - ale to i tak pewnie kwestia przyzwyczajenia. Dodajmy, że w porównaniu że pierścienie przysłony w Tym moim Tamronie - jak i Sigmie są wąskie i przy samym bagnecie - co nie wpływa na komfort.

Te obiektywy są produkowane dla różnych aparatów i szczerze to ja nie wiem jak ta sama przysłona zachowuje się przy bagnecie Canona czy Pentaxa. Może to już taka specyfika Nikona - nie mam pojęcia.

komor 
Moderator

Sterowanie z poziomu body nie odbywa się „klawiszkiem” co rzeczywiście byłoby niewygodne, ale odbywa się przy pomocy jednej z dwóch rolek, w które wyposażony jest D80. Zapewniam Cię, że to jest równie intuicyjne co kręcenie pierścieniem na obiektywie – kwestia zmiany przyzwyczajenia. Oczywiście przyzwyczajenie drugą naturą człowieka, więc rozumiem, że to może być problem mentalny...
Wydaje mi się, że rolka w body to jest o tyle bardziej ergonomiczne rozwiązanie, że lewej ręce pozostaje obsługa ostrości oraz ewentualnego zooma, prawa ręka obsługuje przysłonę i ewentualnie inne przydatne funkcje, jak blokada ekspozycji, zmiana ISO (da się to zrobić w D80 bez odrywania oka od wizjera i lewej ręki od obiektywu?).

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

EE tam ja mam zmianę przysłony pod klawiszem+rolka i nie jest to dla mnie wielkie utrudnienie ;) Choć dwa kółka są oczywiście wygodniejsze :)

komor 
Moderator

Jesienny, ale w jakim trybie? W AV też masz pod klawiszem a nie pod rolką? Hm... D50 nie ma dwóch rolek jak D70/D80? Muszę sobie popaczeć na to D50, bo nie znam zupełnie tego zwierzęcia...

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

w AV (A) oczywiście pod rolką jest przysłona, ale za to wtedy pod tym samym klawiszem + rolką masz korekcję ekspozycji. d50 Ma jedna rolkę bo to na tamte czasy był Entry Level - choć jeszcze ta nazwa chyba nie istniała. Dlatego to takie obcięte d70s. No i ma cudaczną hybrydową migawkę (potrafi zadziałać jak kompakt odcinając też czas samą matrycą) przez co lampa jest synchronizowana do 1/500 np.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

w sumie coś tam przeczytałem, ale nie bardzo rozumiem xD

Jak podepniesz obiektyw z serii P lub D/ED (AF-y wszystkie) to w nowszych korpusach ustawiasz przesłonę z korpusu.

Jak będziesz chciał ustawić z obiektywu - zadziałają tylko te bez styków - wszystkie manuale :) W tych z stykami wyskoczy error :)

Odpowiedz do tematu