Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ponieważ na dniach kupuję ten korpus, a zastanawiałem się chyba z rok, to miałem czas, żeby dokładnie obejrzeć KAŻDĄ sensowną lustrzankę na rynku (czyli odpada wszystko, co nie ma magnezowego szkieletu lub ma >10MP).
Bawiłem się RAW'ami (jestem totalna noga w obróbce cyfrowej, choć na kompach znam się świetnie, a fotografuję gdzieś 16lat), czytałem recenzje, wieloma korpusami zrobiłem po kilkadziesiąt- kilkaset zdjęć.
Za te (i kilkakrotnie większe) pieniądze (czyli na dzień dzisiejszy jakieś 2.8k) nie ma drugiego DSLR'a, który dawał by podobne możliwości. Jasne, są puszki z większą liczbą fpsów, MP'li, lepiej ostrzące, mniejsze,lżejsze...
Ale żadna nie ma takiego zakresu tonalnego, i żadna tak nie oddaje kolorów.
Jeżeli właściwie obrobi się RAF'y (szczegóły na fujiklub), to efekty są niesamowite. Dostajemy praktycznie 2-3EV w gratisie. (poniżej ISO1000), dlatego ta puszka jest tak polecana do kotletów i landszaftów.
Fuji trafiło w mój zakres zainteresowań
ta puszka jest tak polecana do kotletów i landszaftów.
Z tymi landszaftami to ja właśnie nie bardzo rozumiem, bo w tym przypadku zakres tonalny to nie wszystko. W ogóle to takie zdjęcia ujawniają największą (w moim mniemaniu) wadę cyfry, czyli zanik szczegółów w odległych obiektach spowodowany koniecznością sprowadzenia informacji ze sporego obszaru do pojedynczego piksela. Na logikę zatem, wada ta jest tym bardziej dotkliwa im mniej pikseli bo oznacza to, że większe obszary muszą być oddawane pojedynczym pikselem, a Fuji s5 ze swoimi 6 Mpx wypada tutaj raczej blado.
Jeśli się mylę, albo nie uwzględniam jakiś czynników to proszę wyciągnąć mnie z błędu.
Z tymi landszaftami to ja właśnie nie bardzo rozumiem, bo w tym przypadku zakres tonalny to nie wszystko. W ogóle to takie zdjęcia ujawniają największą (w moim mniemaniu) wadę cyfry, czyli zanik szczegółów w odległych obiektach spowodowany koniecznością sprowadzenia informacji ze sporego obszaru do pojedynczego piksela. Na logikę zatem, wada ta jest tym bardziej dotkliwa im mniej pikseli bo oznacza to, że większe obszary muszą być oddawane pojedynczym pikselem, a Fuji s5 ze swoimi 6 Mpx wypada tutaj raczej blado.
Jeśli się mylę, albo nie uwzględniam jakiś czynników to proszę wyciągnąć mnie z błędu
Nic dodać nic ująć. Do pejzażu z 6 mpix nie ma co podchodzić, co nam po zakresie tonalnym gdy braknie detali.
Landszaft lubi się z pełną klatką. Bo tu i zakres tonalny i rozdzielczość odpowiednia.
Przypomnę, że S5Pro ma nieco słabszy zakres tonalny od Nikonów D3/d700 i porównywalny z Canonami 1Ds MK III/5d MK II - klik
Oczywiście to są puszki za inne pieniądze...
Tak nawiązując do możliwości matrycy i co się da wydusić... http://www.kenrockwell.co...namic-range.htm w połowie strony są dwa zdjęcia domków z palmami, jedno wykonane S5 pro a drugie N d200... celowo prześwietlone... po najechaniu myszką na któreś z nich pojawi się wersja po wyciąganiu w PS... Jakby ktoś nie wiedział do czego można wykorzystać ten efekt to na forum Fuji jest więcej ...
Przyznać trzeba że Fuji S5 pro do widoczków pro się nie nadaje... Ale i tak go zamówiłem jak będę już miał i będzie okazja to zrobię dwa raw'y z Canona 40 D i fuji S5pro... ale trochę to potrwa Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9