Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
40D też kręci filmy
Autor Wiadomość
ziemowy 
Rozmowny

Wysłany: Sob 27 Wrz, 2008   

0xDEADBEEF napisał/a:
Jestem pewien ze nastepna generacja lustrzanek od kazdego producenta bedzie robila filmy.

A potem pojawi się Bluetooth, Wi-Fi, wbudowana przęglądarka internetowa i radio :mrgreen:

Reklama

kazik 
Nowy

Trafiłeś w samo sedno sprawy, lustrzanka powinna być tylko do robienia zdjęć - jest takie powiedzenie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.Producenci robią wszystko aby zwiększyć sprzedaż lustrzanek i dlatego dodają różne "bajery" które są do niczego niepotrzebne i które maja tłumaczyć dlaczego wypuszcza się nowy model bo tak naprawdę w budowie lustrzanki nie da sie już nic nowego wymyslić. Obawiam się że za rok pojawi się lustrzanka canon D60 z telefonem komórkowym, następnie D70 z miożliwością odbioru TV, D80 odtwarzaczem dvd itd. :sad:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

kazik napisał/a:
Trafiłeś w samo sedno sprawy, lustrzanka powinna być tylko do robienia zdjęć - jest takie powiedzenie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Bzdura. Osobiście bardzo się cieszę z wprowadzenia funkcji filmowania w DSLR-ach, zwłaszcza, że jakość jest fantastyczna.

ziemowy 
Rozmowny

Według mnie to filmowanie jest tak samo przydatne w lustrzankach tej klasy co LV.
Po prostu gadżet.

jaad75 
Klub Pierdzieli

novy napisał/a:
Zastanawiam się dlaczego nie zrezygnują z migawki mechanicznej.

Bo elektroniczna ma swoje wady - patrz D70...

[ Dodano: Sob 27 Wrz, 2008 18:52 ]
ziemowy napisał/a:
Według mnie to filmowanie jest tak samo przydatne w lustrzankach tej klasy co LV.
Po prostu gadżet.

Widziałeś efekty jakie można uzyskać dzięki temu "gadżetowi"?
A co do przydatności LV - nie zastanawia Cię, dlaczego jest również implementowany w MF? Przecież nie dla miłośników fotografowania "na zombie"... :twisted:

ziemowy 
Rozmowny

Obraz jest rejstrowany w HD więc jest dobrej jakości. Jednak większość dzisiejszych kamer potrafi z taką rozdzierczością nagrywać. Należy pamiętać, że aby nagrywać dużą ilość materiału HD potrzeba dużej pojemności. Kamery mają wbudowane dyski twarde nawet o pojemności 200 GB. A np. 5D Mark II pozwala na nagranie maksymalnie 12 minut filmu jakości Full HD. Więc trudno tu mówic o czymś innym niż gadżecie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

ziemowy napisał/a:
5D Mark II pozwala na nagranie maksymalnie 12 minut filmu jakości Full HD. Więc trudno tu mówic o czymś innym niż gadżecie.

Nie chce mi się tutaj powtarzać argumentów z wątków o D90 i 5D Mk.II... Ale po pierwsze, 12min to czas trwania pojedyńczego ujęcia (dłuższe ujęcia są całkowicie zbędne IMHO, zresztą jedno trwa zwykle maksymalnie kilkadziesiąt sekund), a po drugie, jakość o której mówimy jest nie do uzyskania kamerą w tym zakresie cenowym.
Obejrzyj filmy z wątku o 5D Mk.II.

kazik 
Nowy

Oczywiście funkcja filmowania i LV jest bardzo przydatna :razz: - do "szpanowania" przed innymi kolegami na zasadzie " ja mam a wy nie" , sam mam funkcję LV w swoim aparacie i nigdy do niczego nie była mi potrzebna i podobnie będzie z filmowaniem.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kazik, nieumiejętność dostrzeżenia zalet tych funkcji raczej nie jest powodem do dumy... :twisted:

kijos 
Entuzjasta

Cytat:
A potem pojawi się Bluetooth, Wi-Fi, wbudowana przęglądarka internetowa i radio

Panowie gdzie wy się chowacie? Wszelkie metody bezpośredniego, szybkiego przesyłu danych i natychmiastowego dostępu do nich są bardzo pożądane w fotografii. Tak jak napisał Jaad75 krótkowzroczność to nie zaleta.

krisv740
[Usunięty]

jaad75, zgadzam się z tobą jeśli chodzi o "rozwój" dslr, ale tak z reka na sercu (!), czy opcja filmowania jest tak bardzo konieczna w tym sprzęcie?
ja bedę bronił LV jako instrumentu b. dobrego do makro, zdjęć ze statywu, fotografii dokumentacyjnej i kryminalistycznej .
ale video, czy na pewno ta opcja wnosi coś więcej , niz "wszechstronność" dslr?
wspominasz o 5dmkII , a czy nie uważasz, że lepsze dla tej lustrzanki było by zaimpletowanie choć trochę lepszego systemu af?
"popełniłem w swoim życiu kilka "filmów" w tym na super8 , ale jakoś nigdy nie było to to co zainteresowanie "zamknięciem" w kadrze.
nie jestem przeciw, ale na pewno nie jestem za!
a dodatkowo zastanawiam się jeszcze nad tym , co bedzie działo się z matrycą i migawką (choć tej drugiej z racji konstrukcji nic wielkiego chyba nie powinno się przydarzyć - co?). :???:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Ot pisanie aby coś napisać. Jak pisze kijos, wbudowane urządzenia pozwalające szybko i bezpiecznie przesyłać dane, bez przewodowo, to powinien być standard. No lae są przecież "drogie" transmitery WI FI... mój kochany konsumencie.

[ Dodano: Sob 27 Wrz, 2008 20:06 ]
krisv740 napisał/a:
fotografii dokumentacyjnej i kryminalistycznej .

Chyba mnie przyćmiło... Jakie widzisz tego zastosowanie w takiej fotografii?

krisv740
[Usunięty]

mnich, bo nie muszisz uzywać wziernika , jak umieszczasz aparat na statywie w pozycji poziomej do podloża , a widzisz wszystko w LV - ekraniku :mrgreen:

jaad75 
Klub Pierdzieli

krisv740 napisał/a:
jaad75, zgadzam się z tobą jeśli chodzi o "rozwój" dslr, ale tak z reka na sercu (!), czy opcja filmowania jest tak bardzo konieczna w tym sprzęcie?

Dla mojej dziewczyny była to funkcja, której najbardziej brakowało w lustrzankach, dla mnie możliwość realizacji pewnych pomysłów, na których realizację nie byłoby mnie stać w innym przypadku... Jeszcze raz przypomnę - żeby uzyskać efekty zbliżone do tego, co dają dzisiejsze DSLR-y, trzeba wydać na kamerę min. $25000, a ja aż tak zapalonym filmowcem nie jestem... :smile:

0xDEADBEEF 
Uczestnik
[CHIKEN]

Osobiscie uwazam ze filmowanie w dSLR ma raczej ograniczona uzytecznosc, glownie dlatego ze nie bardzo sie interesuje filmowaniem. Tak sie sklada ze zrobienie interesujacego filmiku jest cholerenie trudne i zwykle wymaga porzadnego scenariusza, aktorow, sceny, dekoracji itd. Jak juz nas stac jest na to to pewnie stac nas na porzadna kamere cyfrowa. Bez tego otrzymujemy albo nudne wakacyjne filmilki od ktorych chce sie rzucic pawia po 30 sekundach albo co najwyzej reportaze.
Istnieje bardzo wazna (DUUUZY segment rynku) klasa uzytkownikow aparatow dSLR, ktora potrzebuje tego typu funkcjonalnosci. Sa to ojcowie kupujacy aparaty z przeswiadczeniem ze beda robili zdjecia i filmiki nowo narodzonemu dziecku. Dla tej klasy uzytkownikow robienie filmow zostanie dodane do nowych generacji dSLR.

Jezeli chodzi o Wifi and GPS wbudowane w aparat sa to bardzo uzyteczne gadzety. Wifi pewnie bardziej dla fotografii studyjnej a jezeli chodzi o GPSa to bardzo chetnie chcialbym miec otagowane zdjecia z moich wycieczek i przechadzek.

W moim doswiadczeniu na razie LV nie wykorzystalem do niczego sensownego, ale mysle ze beda sytuacje kiedy sie przyda. Przy robieniu macro na statywie. I w fotografii na koncercie - to na razie robilem raz w zyciu i wtedy stwierdzilem ze LV by bylo uzyteczne ;-)

Odpowiedz do tematu