Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ktoś to chyba oceniał trzymając body w rękawicach bokserkich i to jeszcze po ciemku ... Jak można plastikowe pudełeczko ocenić wyżej od uszczelnionego, o niebo lepiej wykonanego korpusu Pentaxa ?
To są wyniki podane przez optycznych do każdej oceny (punktowej) jest opis za co i dlaczego taka właśnie ocena. Aczkolwiek zgadzam się, że nie można patrzeć się wyłącznie na te cyferki ;P
MC napisał
Cytat:
I co z tego, ze CCD? Na nizszych iso jest lepsza niz cmos.
Ja jeszcze nie mam swojej lustrzanki ale jednak przy wyborze wybiorę CMOSika ewentualnie Fuji S5 Pro z unikalną matrycą CCD
Ja obecnie stoję przed tym samym dylematem i skłaniam się raczej ku pentaxowi.Główną wadą Canona jest słaby zakres tonalny oraz wysoka cena dobrych jakościowo obiektywów. Natomiast pentax ma słaby tryb zdjęć seryjnych. Tu jest link do rankingu czytelników-chyba bardziej obiektywny http://www.optyczne.pl/ra...lustrzanek.html
Czy przypadkiem matryce zarówno Canonów i Pentaxów nie są dziełem SONY?
Z cala pewnoscia nie. I za takie twierdzenie niektorzy fanatycy C by Cie ukrzyzowali
Niech mają wzgląd na to, że najczęściej używam kompaktu Canona, tam gdzie trudno mi zabrać duże k20d. Nie mam natomiast sprzętu SONY.
Co do rankingu i będącej jej podstawą punktacji to ja też czasami mam wrażenie, że nie całkowicie wynikają z przeprowadzonych, w koncu dość rzetelnie, prób. Ale może się myle.
Po prostu 450d mnie w jakiś sposób oczarował. Nie jestem profesjonalnym fotografem. Nie potrzebuję bardzo zaawansowanego sprzętu. Wiem co chcę w przyszłości fotografować ... głównie portrety i już w tej chwili myślę o takim połączeniu 450d +stałka 85mm f1.8 USM.
Zdaję sobie sprawę z tego że gdybym wybrał inne body to byłbym zadowolony ale na pewno myślałbym co by było gdybym wybrał jednak Canona.
Jaad75 kwestie zalet i wad obu systemów pozostawię Wam. Z pewnością lepiej doradzicie w czym te aparaty są dobre.
Chciałem tylko zaznaczyć, że ważny jest ten głos serca
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 13 Lis, 2008
piotrmkg napisał/a:
kozidron, na poczatku wszyscy chca fotografowac wszystko
eee.........tam ....są tacy co od początku wiedzą że pewnych tematów nie będą ruszać...
edit
bolsa, do portretu to własnie wolałbym K10-tkę+stałki
jaad75 nie rodzina nie odradzila mi pentaxa ale wiem ze jezeli ktos chce w przyszlosci sie rozwijac to roczej kazdy amator wie ze canon ma lepszą szklarnie od pentaxa i chociazby tu canon ma przewage nad pentexem no i jeszcze matryca cmos
A tak przy okazji ... nie chcę zakładać nowego topicu. Czy opłaca się kupować aparat przed świętami ? Czy lepiej poczekać i po nowym roku kupić, licząc że ceny spadną? Jak to wyglądało w zeszłych latach kiedy jeszcze nie wiedziałem co to lustrzanka ?
bolsa, w dobie swiatowej recesji to loteria, wszystko zalezy od kursu walut, a te zachowuja sie jak rollercoaster zazwyczaj po swietach bylo taniej, ale kto przewidzi jaki bedzie wtedy kurs walut.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9