Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
pentax vs canon
Autor Wiadomość
bolsa 
Uczestnik

Wysłany: Czw 13 Lis, 2008   

Kio napisał
Cytat:
Ktoś to chyba oceniał trzymając body w rękawicach bokserkich i to jeszcze po ciemku ... Jak można plastikowe pudełeczko ocenić wyżej od uszczelnionego, o niebo lepiej wykonanego korpusu Pentaxa ?

To są wyniki podane przez optycznych do każdej oceny (punktowej) jest opis za co i dlaczego taka właśnie ocena. Aczkolwiek zgadzam się, że nie można patrzeć się wyłącznie na te cyferki ;P

MC napisał
Cytat:
I co z tego, ze CCD? Na nizszych iso jest lepsza niz cmos.

Ja jeszcze nie mam swojej lustrzanki ale jednak przy wyborze wybiorę CMOSika ewentualnie Fuji S5 Pro z unikalną matrycą CCD :)

Reklama

rumun 
Nowy

Ja obecnie stoję przed tym samym dylematem i skłaniam się raczej ku pentaxowi.Główną wadą Canona jest słaby zakres tonalny oraz wysoka cena dobrych jakościowo obiektywów. Natomiast pentax ma słaby tryb zdjęć seryjnych. Tu jest link do rankingu czytelników-chyba bardziej obiektywny http://www.optyczne.pl/ra...lustrzanek.html

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Kio napisał/a:
jakieś uzasadnienie :lol: ?

Bo Pentaksa trzeba kupować, wiedząc, że chce się Pentaksa, a nie dlatego, że jest tańszy, ma lepszy obiektyw kitowy itp... :razz:

Kio 
Nowy

jaad75 napisał/a:

Bo Pentaksa trzeba kupować, wiedząc, że chce się Pentaksa, a nie dlatego, że jest tańszy, ma lepszy obiektyw kitowy itp... :razz:

Chyba mnie przekonałeś :sad: tylko, że ja chcę Pentaxa, ale rozsądek każe mi kupić Canona :(

WojciechW 
Optyczny

MC napisał/a:
WojciechW napisał/a:
Czy przypadkiem matryce zarówno Canonów i Pentaxów nie są dziełem SONY?

Z cala pewnoscia nie. I za takie twierdzenie niektorzy fanatycy C by Cie ukrzyzowali :lol:

Niech mają wzgląd na to, że najczęściej używam kompaktu Canona, tam gdzie trudno mi zabrać duże k20d. Nie mam natomiast sprzętu SONY.

Co do rankingu i będącej jej podstawą punktacji to ja też czasami mam wrażenie, że nie całkowicie wynikają z przeprowadzonych, w koncu dość rzetelnie, prób. Ale może się myle.

WojciechW

bolsa 
Uczestnik

Hehe ja od początku zakochałem się w Canonie 450d po prostu go chcę !

A Pentaxa odrzucam w przedbiegach ... Kio weź to co chcesz mieć a zobaczysz że będziesz bardzo zadowolony. To dziwne ale to tak już działa ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

bolsa napisał/a:
A Pentaxa odrzucam w przedbiegach ...

Bo?

WojciechW 
Optyczny

bolsa napisał/a:

A Pentaxa odrzucam w przedbiegach ... Kio weź to co chcesz mieć a zobaczysz że będziesz bardzo zadowolony. To dziwne ale to tak już działa ;)

A to ostatnie mocno popieram. Głos serca jest też bardzo ważny.

WojciechW

kozidron
[Usunięty]

Cytat:

A Pentaxa odrzucam w przedbiegach

bolsa, a uzasadnisz to jakoś........ czy urzekł cię cudowny plastik 450D.

Kio, ja bym się zastanowił co chcę focić a potem jakie szkło i body do tego będzie najodpowiedniejsze ......

piotrmkg 
Optyczny

kozidron, na poczatku wszyscy chca fotografowac wszystko :)

bolsa 
Uczestnik

Po prostu 450d mnie w jakiś sposób oczarował. Nie jestem profesjonalnym fotografem. Nie potrzebuję bardzo zaawansowanego sprzętu. Wiem co chcę w przyszłości fotografować ... głównie portrety i już w tej chwili myślę o takim połączeniu 450d +stałka 85mm f1.8 USM.

Zdaję sobie sprawę z tego że gdybym wybrał inne body to byłbym zadowolony ale na pewno myślałbym co by było gdybym wybrał jednak Canona.

Jaad75 kwestie zalet i wad obu systemów pozostawię Wam. Z pewnością lepiej doradzicie w czym te aparaty są dobre.

Chciałem tylko zaznaczyć, że ważny jest ten głos serca ;)

kozidron
[Usunięty]

piotrmkg napisał/a:
kozidron, na poczatku wszyscy chca fotografowac wszystko :)

eee.........tam ....są tacy co od początku wiedzą że pewnych tematów nie będą ruszać...

edit
bolsa, do portretu to własnie wolałbym K10-tkę+stałki

tomaxagent 
Początkujący

jaad75 nie rodzina nie odradzila mi pentaxa ale wiem ze jezeli ktos chce w przyszlosci sie rozwijac to roczej kazdy amator wie ze canon ma lepszą szklarnie od pentaxa :razz: i chociazby tu canon ma przewage nad pentexem no i jeszcze matryca cmos

bolsa 
Uczestnik

Cytat:
do portretu to własnie wolałbym K10-tkę+stałki

Nie na moją kieszeń póki co...

A tak przy okazji ... nie chcę zakładać nowego topicu. Czy opłaca się kupować aparat przed świętami ? Czy lepiej poczekać i po nowym roku kupić, licząc że ceny spadną? Jak to wyglądało w zeszłych latach kiedy jeszcze nie wiedziałem co to lustrzanka :P ?

piotrmkg 
Optyczny

bolsa, w dobie swiatowej recesji to loteria, wszystko zalezy od kursu walut, a te zachowuja sie jak rollercoaster :) zazwyczaj po swietach bylo taniej, ale kto przewidzi jaki bedzie wtedy kurs walut.

Odpowiedz do tematu