Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Konwertery do Canona na inne mocowania
Autor Wiadomość
xneon
[Usunięty]

Wysłany: Pon 17 Lis, 2008   

http://www.allegro.pl/ite...e_af_bonus.html
takie coś bierz

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

cena jest zaporowa jeśli chodzi o brak potwierdzenia i adapter z potwierdzeniem (z resztę nie wiem czy jest mi przydatne potwierdzenie jeśli i tak ostrzę manualnie... a jak ostrzę to nie czekam aż usłyszę bi-bip....)

komor 
Moderator

edmun, co do domykania przysłony to jest tak, że jest ona domknięta na stałe, niestety, czyli ciemno w wizjerze. Innej możliwości nie ma, bo Canon EOS nie ma mechanicznego przekazywania informacji o przysłonie. Czyli jak pierścieniem na obiektywie przymkniesz przysłonę to od razu widzisz to w wizjerze.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 18 Lis, 2008   

No i wszystko jasne. :) Adapter kupiłem zgodnie z linkiem z poprzedniej strony.
Wraz z przesyłką 42 zł. Jak tylko dojdzie to sprawdzę jak to jest podpiąć takiego MIR'a 37mm czy Heliosa 55mm do mojego Canonka... aż nie mogę się doczekać efektów :)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Myślę że wiele osób (początkujących) będzie tutaj właśnie po te informacje zaglądać

belkot77 
Rozmowny

http://foto.recenzja.pl/S...es-subid-1.html

Tu masz linki do stronki z testami obiektywow na M42. Poczytaj zanim zdecydujesz sie kupic jakis obiektyw.....

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

dzieki za linka. obiektywy mam 2 tak jak pisalem wczesniej. dobrze bylo poczytac testy.
Zobaczymy juz wkrotce jak to bedzie w praktyce i czy Helios pobije mojego Kita :)
Powinienem na jutro juz miec adapter. Chyba ze Poczta jak zwykle opozni przesylke.

belkot77 
Rozmowny

Na pewno pobije kita. Przyklad EOS 350D + helios

Bez tytułu.jpg
Plik ściągnięto 5012 raz(y) 61,08 KB

jacekni 
Nowy

Wysłany: Sro 11 Lut, 2009   Adapter łączący obiektywy różnych firm z aparatem

Witam, mam może trochę dziwne dla niektórych pytanie. Chodzi mi o to czy można do jednego modelu np. Nikon użyć obiektywu np Canon czy innej firmy, tak aby zachować parametry zarówno aparatu jak i obiektywu. Czy obiektywy z lustrzanek analogowych mogą być użyte do aparatów cyfrowych? Myślę, żę wiadomo o co chodzi:-) Dzięki za odpowiedż

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

Wysłany: Sro 11 Lut, 2009   

Jest juz kilka tematow o tej tresci na tym forum, wystarczy poszukac ...

sigielki 
Nowy

witam

powazne pytanie :)
kupiłem adapter m42 do canona i pieknie... w ogóle nie uzywam kita
ale jest też drugi powód:)
ostatnio zakręcał mi go ojciec (naprawde:) ) no i nie mogę odkrecić...

w którą stronę mam kręcić, żeby odkręcić i żeby nie zerwać jakiegoś gwintu

pozdrawiam

oracle 
Maniak

normalnie odkręcasz, wyciągnij najpierw z body, później jak masz imadło to wsadź w niego konwerter eos/m42, chwyć szmatą heliosa i odkręcaj. To w końcu metal. Nie zniszczysz tak szybko jak plastik.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

najpierw oczywiście zwolnij przyciskiem mocowanie a później patrząc na lustro kręcisz przejściówkę przeciwnie do wskazówek zegara

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 16:42 ]
hmm nie wiem czy przejściówkę na M42 chcesz odkręcić od body, czy chcesz odkręcić obiektyw od przejściówki. przy obiektywie odkręcasz przejściówkę zgodnie z ruchem wskazówek zegara jeśli masz przed oczami najpierw przejściówkę a w tle dokręcony obiektyw...

sigielki 
Nowy

dzięki za odpowiedzi

:) ale nie wiem czy dobrze się zrozumielismy

mam podobny adapter do tego http://www.allegro.pl/ite...2_fakt_vat.html

i tez z kluczem i chyba tym kluczem ojciec go tak dokrecił:)

no więc patrząc w lustro (obiektywem w kierunku lustra) w która strone mam krecic?

oczywiście obiektyw odkręcam chodzi mi o sam pierscień

... uzywam pentacona "stałki"....

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

jeśli jesteś tak jakby od strony obiektywu i widzisz lustro no to identycznie jakbyś odkręcał obiektyw, czyli zwalniasz blokadę i nawet ręcznie w lewo czyli odwrotnie do ruchu wskazówek zegara :???:

belkot77 
Rozmowny

sigielki napisał/a:
oczywiście obiektyw odkręcam chodzi mi o sam pierscień

Mocowanie obiektywow (pierscieni) do canona nie odbywa sie na zasadzie wkrecania wiec zadnego gwintu nie zerwiesz. Wciszkasz przycisk (na bodu) przy obiektywie (pierscieniu) i przekrecasz. Jak masz aparat wyswietlaczem do siebie czyli obiektywem od siebie to przekrecasz zgodnie ze wskazowkami zegara (trzymajac caly czas przycisk wcisniety). Oczywiscie trudno jest sam pierscien zdjac jak bedzie zapieczony. Lepiej to zrobic z zakreconym obiektywem

Odpowiedz do tematu