Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
GoOrange, ale co tu porównywać? Każde zdjęcie zrobione pod innym kątem, w innych warunkach oświetleniowych. W takim porównaniu mój Canon 400D wygrałby sam ze sobą (podobnie jak każdy inny aparat). U olka najbardziej wychodzi szum, ale czy tego zdjęcia nie dałoby się wydrukować w formacie 40x30 cm. To już zależy jak blisko ktoś podejdzie z lupą. Nie wiem jak inni, ale jak jestem na wystawie to nie przytykam nosa do zdjęcia.
Swoją drogą źle wyglądające w formacie 30x45/30x40 zdjęcie można zrobić absolutnie każdym aparatem. Dochodzą też indywidualne preferencje obróbki. Jeden przesyci, drugi przeostrzy, trzeci jeszcze coś wymyśli.
A tak swoją drogą to najlepsze wydruki będą z Sony bo światło jakieś ładne robi ten sprzęcik
GoOrange, ale co tu porównywać? Każde zdjęcie zrobione pod innym kątem, w innych warunkach oświetleniowych. W takim porównaniu mój Canon 400D wygrałby sam ze sobą (podobnie jak każdy inny aparat). U olka najbardziej wychodzi szum, ale czy tego zdjęcia nie dałoby się wydrukować w formacie 40x30 cm. To już zależy jak blisko ktoś podejdzie z lupą. Nie wiem jak inni, ale jak jestem na wystawie to nie przytykam nosa do zdjęcia.
Swoją drogą źle wyglądające w formacie 30x45/30x40 zdjęcie można zrobić absolutnie każdym aparatem. Dochodzą też indywidualne preferencje obróbki. Jeden przesyci, drugi przeostrzy, trzeci jeszcze coś wymyśli.
A tak swoją drogą to najlepsze wydruki będą z Sony bo światło jakieś ładne robi ten sprzęcik
Wszystkie te zdjęcia, jak zapewne wiesz, są samplami optycznych z testu różnych obiektywów 50mm więc jak domniemam robione były z dołożeniem wszelkich możliwych starań dotyczących zachowania jak największej dozy obiektywizmu. Ja rozumiem że te szkła różnie kosztują, mają różną światło-siłę itp. ale jeśli ktoś troszkę wyżej wypisuje najogólniej mówiąc dyrdymały to proszę.... Niech "widzowie" sami ocenią!
Kosher76, olek mocno wyostrza pliki już na poziomie puszki. Faktycznie ogólne wrażenie może sugerować, że jakość jest lepsza. Jednym się to podoba, inni wolą puszki, które jak najmniej robią z własnej inicjatywy. Przesunięcie suwaka wyostrzania w pozostałych aparatów dałoby podobny efekt.
GoOrange, ale co widzowie mają oceniać, jak to są zdjęcia z różnych sesji, różnych warunków pogodowych, nie wspominając już w ogóle o innej pozycji aparatu. To zestawienie nie ma sensu. Nie porównuje ani obiektywów, ani puszek, tylko różne fotki, która ładniejsza akurat wyszła, albo kiedy słońce lepiej świeciło...
GoOrange, ale co widzowie mają oceniać, jak to są zdjęcia z różnych sesji, różnych warunków pogodowych, nie wspominając już w ogóle o innej pozycji aparatu. To zestawienie nie ma sensu. Nie porównuje ani obiektywów, ani puszek, tylko różne fotki, która ładniejsza akurat wyszła, albo kiedy słońce lepiej świeciło...
... to po co w ogóle testować cokolwiek ??? Przecież w zdecydowanej większości to są różne sesje, często różnych ludzi i w ogóle...
... co Canon najsłabiej ???
GoOrange, można testować, ale porządnie i z zachowaniem procedur. To zestawienie jest w tych kategoriach guzik warte i jeśli tak ma wyglądać test to faktycznie, lepiej nie testować. Jak już mówiłem, dowolny aparat pokonałby w takim teście sam siebie.
GoOrange, można testować, ale porządnie i z zachowaniem procedur. To zestawienie jest w tych kategoriach guzik warte i jeśli tak ma wyglądać test to faktycznie, lepiej nie testować. Jak już mówiłem, dowolny aparat pokonałby w takim teście sam siebie.
Ależ właśnie te fotki, pstryknięte w oderwaniu od testu i jego wymogów są najbardziej obiektywne. Gdyby tylko dla każdego testowanego sprzętu to co focimy było identyczne to mieli byśmy większe porównanie...
GoOrange, dwa zdjęcia tego samego obiektu zrobione w tym samym zestawem w różnym świetle potrafią różnić się diametralnie. Rzeźba jest ta sama, ale cała reszta zupełnie inna. Trudno tu mówić o jakiejkolwiek identyczności.
GoOrange, dwa zdjęcia tego samego obiektu zrobione w tym samym zestawem w różnym świetle potrafią różnić się diametralnie. Rzeźba jest ta sama, ale cała reszta zupełnie inna. Trudno tu mówić o jakiejkolwiek identyczności.
To po co testujący robi w wielu testach bardzo podobne fotki??? Jak myślisz??? Żeby cooo??? ŻEBY PORÓWNYWAĆ
Ja wiem że po jednej serii fotek nie można powiedzieć wszystkiego ale ja zerknąłem na więcej w tym na huśtawkę itp...
Kali ukraść krowę OK ale Kalemu ukraść już nie...
GoOrange, tylko porównywać trzeba z głową. Tam można ocenić rozmycie tła czy ostrość tu i ówdzie w różnych sytuacjach dobierając sobie odpowienie zdjęcia robione w podobnych warunkach. Po prostu przedstawiony przez Ciebie zestaw jest pod tym względem mało użyteczny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11