Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus E520 vs Sony A300 vs Nikon D60
Autor Wiadomość
iceman81 
Nowy

Wysłany: Nie 23 Lis, 2008   

Wczoraj oglądałem wszystkie omawiane modele i Canona 1000D i powiem że najlepiej leży mi w ręku Olympus 520, mimo że teoretycznie jest najmniejszy to uchwyt ma dość gruby i bez porównania np. z Canon'em. Pozatym dostępdo przycisków funkcyjnych jest bardzo dobry. Chyba zdecydyję się właśnie na niego, a z czasem pomyślę o wymianie optyki (choć z testów wynika że ten obiektyw 14-42 nie jest taki do końca tragiczny i nawet tą plastikową obudowę można napoczątek przeboleć)

Reklama

Riddle
[Usunięty]

Ten test jest dziwny. Wzięli jednego nikona, na dodatek odstającego od pozostałych. A porównują 450D i K200 które kosztują podobnie...

iceman81 - troche zdziwiło mnie to, że wybrałeś coś o czym nawet nie wspomnieliśmy w dyskusji:) Ale nim kupisz przemyśl to sobie - 4/3 wiąże się z ograniczeniami w stosunku do DX/APS-C

hostman 
Początkujący

Patrząc na zdjęcia z testów optyczne.pl
Zdjęcia kościoła w nocy: 50 mm, f/11.0, exp. 2 sek., ISO 1600, dla każdego z aparatów.
Pomimo iż A200 ma największe ziarno, to chyba najlepiej radzi sobie z efektem "aliasingu" - barierka między łuczkami.

Co do RAW D60 w moim odczuciu ma bardziej chłodne, zmniejszonym kontrastem w porównaniu do reszty.

Jakość JPG do wartości ISO1600 we wszystkich modelach jest praktycznie identyczna ,różnice są dostrzegalne dopiero od powiększania 150%. Tylko kto tak zdjęcia przegląda :razz:

monitor iiyama mastervision pro 510 21cali (ustawienia foto)
program do porównywania faststone image.

iceman81 
Nowy

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008   

Riddle napisał/a:
Ten test jest dziwny. Wzięli jednego nikona, na dodatek odstającego od pozostałych. A porównują 450D i K200 które kosztują podobnie...

iceman81 - troche zdziwiło mnie to, że wybrałeś coś o czym nawet nie wspomnieliśmy w dyskusji:) Ale nim kupisz przemyśl to sobie - 4/3 wiąże się z ograniczeniami w stosunku do DX/APS-C

A jakie to ograniczenia, jęsli mógłbyś rozwinąć. Chodzi o wywoływanie np. do formatu 10x15 i potrzebę przekadrowywania?

Do Nikona zraziła mnie ta sprawa z silniczniem AF w obiektywie.
Jeszczenie nie podjąłem ostatecznej decyzji więc bardzo proszę o wszelką rzeczową pomoc.

O Olympusie wspomniała kolega ziemowy "Ja moge Ci polecić Olympusa E520 ze względu na najbardziej solidną obudowe ze wszystkich typowanych przez Ciebie i dobry, szeroki uchwyt."
To jest tak jak ze wszystkim ile osób tyle zdań, jeden pisze że sony drugi odradza i mówi że nikon, a trzeci twierdzi że olympus. Pogubić się można :neutral:

Wg testów na stronie optyczne.pl
Nikon: 3,9
Olympus: 4,3
Canon: 4,3
Sony (zakładając że wypadłby tak samo jak A200 lub A350): 4,2

komor 
Moderator

iceman81 napisał/a:
To jest tak jak ze wszystkim ile osób tyle zdań, jeden pisze że sony drugi odradza i mówi że nikon, a trzeci twierdzi że olympus. Pogubić się można

Bo prawda jest taka, że każdy z tych aparatów (oraz ogólnie systemów) ma swoje mocne i słabe strony. Ale jednemu przeszkadza coś, co dla drugiego jest obojętne, a trzeciemu jest zaletą. Dlatego trzeba poczytać trochę wstecznych wątków na forum, zastanowić się jakie rodzaje fotografii nas pociągają (wiem, to jest dla początkującego mission impossible podjąć taką decyzję :) ) i system zaplanować trochę na zapas, planując przyszłe potrzeby. Patrzenie tylko na to, czy w aktualnej promocji dany zestaw jest o 100 zł tańszy czy droższy powoduje tylko podjęcie całkowicie przypadkowych decyzji.
Łatwe to wszystko nie jest, ale zamiast zadawać kolejne pytania, na które nikt już nie ma ochoty elokwentnie odpowiadać (bo już sto razy były w zeszłym tygodniu), naprawdę opłaca się poświęcić i przeczytać trochę archiwalnych postów. Niestety coraz więcej jest powtarzających się tematów, więc nowicjuszom coraz trudniej znaleźć w szumie informacyjnym coś konkretnego. Może warto poczytać chociaż dyskusje po testach konkretnych aparatów, tam jest spora szansa znalezienia informacji.

hostman 
Początkujący

Cytat:

Do Nikona zraziła mnie ta sprawa z silniczniem AF w obiektywie.
Jeszczenie nie podjąłem ostatecznej decyzji więc bardzo proszę o wszelką rzeczową pomoc.

O Olympusie wspomniała kolega ziemowy "Ja moge Ci polecić Olympusa E520 ze względu na najbardziej solidną obudowe ze wszystkich typowanych przez Ciebie i dobry, szeroki uchwyt."
To jest tak jak ze wszystkim ile osób tyle zdań, jeden pisze że sony drugi odradza i mówi że nikon, a trzeci twierdzi że olympus. Pogubić się można :neutral:

Wg testów na stronie optyczne.pl
Nikon: 3,9
Olympus: 4,3
Canon: 4,3
Sony (zakładając że wypadłby tak samo jak A200 lub A350): 4,2

hehe.., znam ten 'ból' też przymierzam się do kupna. Tak jak pisałem wyżej różnice pomiędzy aparatami są minimalne.
Raczej dużo bardziej interesuje mnie sprawa optyki i akcesoriów.
Z 'AF' jest dziwna sprawa, niektórzy twierdzą iż działa tak samo jak odpowiednik w body inni że wręcz przeciwnie.
I tu gorąca prośba do moderatora Komara z racji iż używa sprzętu canona, może napisze coś na temat stabilizacji w obiektywie i zdjęć w ruchu.

Inna sprawa iż faktycznie sporo jest "tych" postów (ale na forum nikona, czy sony jest taki sam problem...) może zebrać wszystkie "VS" i przykleić na forum w jednym miejscu.

P.s Oceną końcową się nie kieruj, tylko tekstem. Polecam stronę http://www.dpreview.com
A i poczytaj jeszcze na na temat obiektów do tych aparatów to powinno Ci pomóc, jak cenowo i jakościowo można rozbudować dany system.

iceman81 
Nowy

[quote="hostman"]
Cytat:

P.s Oceną końcową się nie kieruj, tylko tekstem. Polecam stronę http://www.dpreview.com
A i poczytaj jeszcze na na temat obiektów do tych aparatów to powinno Ci pomóc, jak cenowo i jakościowo można rozbudować dany system.

Recenzje na dprview już czytałem i E520 miał pozytywny opis.
Co do dotepności i ceny obiektywów to np. na allegro nie jest z tym źle i są w cenach do przełknięcia. podobnie pewnie będzie na ebay.com
I to jest mój wybór. Czekam tylko na pensję :mrgreen:

Riddle
[Usunięty]

D60 jest zbyt ograniczony, jeśli patrzysz na nikona to patrz na D80 - on olympusa 520 i sony bije na głowę funkcjami. A w 4/3 np. trudniej zrobić szkła o niskiej ogniskowej gdyż matryca nie robi jak w innych 1.5x a 2x.

Na twoim miejscu zdecydował bym się na a200 z zeissem.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

D60 wcale nie jest aż tak mocno ograniczony. Większość nowych, a w zasadzie wszystkie nowe zoomy i stałki nikona mają już SWM. Długie lufy już od dawna mają swoje silniki. Tylko część starszych stałek ma jeszcze śrubokręt. Sigmy pod Nikona mają HSM, Tamrony też mają wbudowane silniki. Nie jest tak źle.

Odpowiedz do tematu