Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A co to są te dwa tryby cichej pracy migawki? Też się na to natknąłem w instrukcji... Czym one sie różnią, bo przełączałem i jakis specjalnych różnic nie zauważam? Czy maja jakis wpływ na inne parametry?
Jest duża różnica W jednym przy naciśnięciu spustu zdjęcie automatycznie jest zrobione, a obraz z LCD znika tylko na chwilę, jest głośniejszy, w drugim trybie przy naciśnięciu spustu (albo AF) lustro po cichu podnosi się, znika obraz z LCD po czym naciskamy raz jeszcze i zdjęcie dopiero wtedy jest robione, ciszej, ale znika nam na dłużej obraz.
Nie jest pewien tego co piszę, bo nie mam pod ręką instrukcji. Wezmę za 10 minut aparat to sprawdzę.
Tryb1 cichy - migawka cicha, naciskamy spust, znika nam podgląd LCD zdjęcia są robione (w przypadku zdjęć seryjnych, póki nie puścimy spustu)
Tryb2 cichy - migawka jeszcze ciszej, ale zasada jest inna, wciskamy spust i póki trzymamy, nie mamy podglądu na LCD i zdjęcie jeszcze nie jest zrobione, puszczamy spust, lustro bardzo cicho opada i mamy wtedy zdjęcie. zdjęcia seryjne niemożliwe
Ja zupełnie z innej beczki. Jeśli post w złym miejscu to przepraszam ale niczego nie mogłem odszukać więc pytam. Pytanie kierowane jest do użytkowników C 40D. Poradźcie mniej doświadczonemu koledze jak macie ustawioną ostrość w stylach fotografii. Ja najczęściej robię fotki w trybie P. Ostrość dla tego stylu ustawiona jest domyślnie na 0. Czy wskazane (z Waszego doświadczenia) jest dla tego body podciągnięcie ostrości ? Jeśli tak to do jakiej wartości ? Za sugestie z góry dziękuję !
Czytałęm (chyba tutaj), że 40D ma tak napakowaną matrycę, iż dobrze działa tylko z super szkłami, ze średnimi - mydło. Rozumiem, że dobre to "elki". Czy np. Tamron 17-50/2.8 da sobie radę? A 50/1.8? Wiem, że to średniaki, ale nie miałem w ręku takich zestawów. Cena 40-tki kusi mocno, może warto się przesiąść z 350-tki.
Dzięki, pozdrawiam,
B.
Widzisz człowieku, dzięki niektórym ludziom na forach, masz teraz poważny problem i mętlik w głowie. Doszło do tego, że nawet mało upakowana, osławiona 40-ka może nie wyrabiać z rozdzielczością. Jest to kompletna bzdura, która zagnieździła się w Twojej głowie.
Ci którzy tak mówią powinni sobie kupić 50D, do tego założyć pierwsze z brzegu, stare szkło Canona: 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 i zobaczyć jakie wychodzą zdjęcia.
Zaraz się zacznie narzekanie, że 7D nie warto kupić, bo tylko ze szkłami z kosmosu można nim robić zdjęcia.
Warto kupić 7D, ale na pewno nie w tandemie z 18-55IS
A tak zupełnie serio, to matryca 40D nie stawia ogromnych wymagań obiektywom. Co więcej, chyba trochę zrobił się mętlik. To nie jest tak, że np. 50D czy 7D ze słabym obiektywem zrobi gorsze zdjęcie niż też sam obiektyw z 40D. Po prostu nie zrobi dużo lepszego zdjęcia i tu tkwi różnica. Innymi słowy taki 7D ze średnio ostrym obiektywem nie będzie w pełni wykorzystywał potencjału matrycy, choć oczywiście nawet ze słabym obiektywem da większe możliwości kadrowania już zrobionych zdjęć.
Teoria o tym, że aby w pełni wykorzystać jakość dobrego obiektywu trzeba mieć świetną matrycę jest zasadna, ale może w 1% ma wpływ faktycznie na jakość zdjęcia. Co innego na słupki i teoretyczne wyliczenia Dobry obiektyw kupuje się głównie dla jasności, dla prędkości AF i owszem - dla rozdzielczości, ale nie jest problemem to czy masz 20D, 50D czy 1DS MK3.
Tak to jest jak teoretyczne dywagacje ktoś próbuje przyjmować za prawidło, które ma rządzić życiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10