Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalibracja FF/BF w obiektywach Canon
Autor Wiadomość
krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Nie 07 Gru, 2008   

wiecie co?!
to wszystko jest spisek masonów, templariuszy i kogo tam chcecie jeszcze!

na początku stwierdzili ,że MF jest zły i zbudowali AF-ok.
po paru latach okazało się, że AF nie trafia , ale kase za szkla to juz wzieli :twisted:

żeby było trudniej napakowali elektroniki do tego badziewia (z AF) , ale wykonanie takiej prostej rzeczy jak rozdział w zależności od szkła jest juz ponad ich siły (dzisiaj)
ciekawe co będzie za pare lat???

ja mam to głęboko w określonej części ciała
wracam do yashica i kupuję - contax!
wole wydać 2k na rts III, niz tą kasę na 1V!
nie wspominając o jakości, wytrzymałość 10 krotnie lepsza

och !
jak ja ich nie lubię!
spadam!

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

krisv740, spokojnie analogi canona nie miały problemów z BF/FF a już ewenementem na skale światową były te przypadłości w 1v i 3 :D

ZZ 
Początkujący

Zaraz, zaraz, że z analogami się to nie zdarzało to fakt, ale czy problem BF/FF to wina body czy obiektywu, czy zdarza się to i tu i tu. Nie wiem, bo na szczęście u mnie wszystko gra. Ale właśnie chcę zamówić 85/1,8 , a właśnie w związku z nim dyskusja zahaczyła o ten problem.

007areka
[Usunięty]

...to trzeba zlozyc na korpus i sprawdzic czy jest ok, jak nie to nastepny i tak az sie trfi na godny.

ZZ 
Początkujący

To jasne, że jak obiektyw nie ostrzy to trzeba go wymienić. Ale czytałem gdzieś o pomyśle, żeby dopasować konkretny obiektyw do konkretnego body. Przecież to nonsens, a jak ktoś ma kilka body? Jak to z tym jest?

piotrmkg 
Optyczny

ZZ, http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5100

novy 
Rozmowny

Wysłany: Pon 08 Gru, 2008   

ZZ napisał/a:
Zaraz, zaraz, że z analogami się to nie zdarzało to fakt, ale czy problem BF/FF to wina body czy obiektywu, czy zdarza się to i tu i tu

U mnie jest to na 100% wada obiektywu, bo posiadam dwa body 400D i 40D i na obu wada wygląda identycznie.

piotrmkg napisał/a:
ZZ, http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5100

Czyżby takiego obiektywu nie dało się skalibrować? Czy rzeczywiście pozostaje "powiedzenie systemowi AF w aparacie ze tak i tak wygląda ostrosc" ? No proszę Was nie załamujcie mnie :???:

[ Dodano: Pon 08 Gru, 2008 10:04 ]
Może jednak ktoś da radę wydobyć z 40D funkcję AF MA

http://chdk.setepontos.co...pic,2259.0.html

ZZ 
Początkujący

Sprawa wygląda dość ponuro, czy to możliwe, że w innych systemach ten problem nie istnieje? Ja wybrałem Canona właśnie z powodu obiektywów. 8 lat temu, gdy to zrobiłem, był to jedyny system, który dawał Full Time Manual, silnik ultradzwiękowy i stabilizację w obiektywach, a co za tym idzie wygodę użytkowania. A tu teraz takie kwiatki...

novy 
Rozmowny

Znalazłem coś na temat kalibracji

http://forums.dpreview.co...essage=16995273

Wygląda na to że można by było skalibrować obiektyw software'owo no ale że to jest drogie to lepiej w nim pogrzebać śrubokrętem.

ZZ 
Początkujący

Śrubokrętem dosłownie, czy w przenośni?

novy 
Rozmowny

Na pewno trzeba obiektyw rozkręcić i coś tam po manipulować przy jakiś elementach. Na pewno nie jest to pokręcenie jedną śrubką. Są jakby dwa elementy które można ustawić w czterech różnych kombinacjach i to jest chyba cały zakres kalibracji.

ZZ 
Początkujący

Czyli w sumie nie takie straszne. Mam nadzieję że w autoryzowanych serwisach robią to fachowo i skutecznie?

RBT
Początkujący

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   

ZZ napisał/a:
Zaraz, zaraz, że z analogami się to nie zdarzało to fakt, ale czy problem BF/FF to wina body czy obiektywu, czy zdarza się to i tu i tu. Nie wiem, bo na szczęście u mnie wszystko gra. Ale właśnie chcę zamówić 85/1,8 , a właśnie w związku z nim dyskusja zahaczyła o ten problem.

Z analogami niestety też się zdarzało.

ZZ 
Początkujący

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   

Ale cały czas nie wiem, czy BF/FF zdarza się także w innych systemach?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 10 Gru, 2008   

ZZ, w kazdym systemie zdarza sie problem z AF.

Odpowiedz do tematu