Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 18 Gru, 2008
canon 450d czy nikon d80?- porównanie, a moze cos tanszego?
Autor Wiadomość
Riddle
[Usunięty]

Wysłany: Sob 20 Gru, 2008   

inos napisał/a:
zebym wziol ibaneza - ale zle sie o nich wypowiadali formulowicze - wiec wziolem inna i teraz zaluje ze nie kupilem ibaneza

Nie wiem co może nie pasować w gitarze. To w ogóle są pomiędzy gitarami jakieś różnice? :lol: No, ale ja tam raz w rękach miałem gitarę, to się niezbyt znam.

inos napisał/a:
Moze Nikon 80 ma mniej opcji niz canon 450

Na odwrót. Canon 450D ma mniej funkcji niż Nikon D80. Dodatkowo body Canona wykonane jest z gorszej jakości materiałów i bywa że "cescy".

PANTACANONIKON napisał/a:
zdjęcia z canona wydawały mie się bardziej naturalne kolorystycznie niż z nikona.

450D ma mały zakres tonalny w stosunku do D80.

PANTACANONIKON napisał/a:
generuje dużo szumów przy wysokim iso i długich czasach naświetlania ( wada matryc CCD)

To pierwsze to rzeczywiście wada CCD (jednak na niskich wartościach ISO obraz wygląda lepiej niż w CMOS), to drugie to głównie kwestia odizolowania matrycy od grzejących się elementów.

Reklama

krewzszafy 
Rozmowny

ciałko d80 można dostać za ok 1650zł, obiektyw 18-70 za ok 800zł, AF50/1.8 za niecałe 400zł, za ok 500zł można fajna lampę wyrwać do nikosia. wybór fajny na początek żeby się zorientować czego potrzeba.
inos napisał/a:
nie czaje o co chodzi z tymi szumami bo ciagle o nich slysze ale co tam jakos to bedzie poznam sie pozniej

oby nie za późno, jak będziesz zdjęcia głównie na papier wrzucał to nie przeszkadza w niczym bo nawet iso1600 będzie nieźle wyglądało. na dziś dzień to d80 jest najfajniejszą cenowo i systemowo puszką wg mnie. sam zastanawiam się nad zmianą na nikona głównie ze względu na oświetlenie :smile:

Riddle
[Usunięty]

Hehe, ja kupiłem d80 kilka dni przed zdrożeniem aparatów - za 1600:p
A ten ceny które podajesz - jeszcze jest możliwość kupienia tych rzeczy w dobrym stanie, za niższe pieniądze - ja kupiłem swojego 18-70 za 500 (na giełdzie), a teraz jak patrzyłem na 50/1.8 to znalazłem za 250zł. A za 500 lampa? Dziwne, nowa SB-600 kosztuje najtaniej (na ceneo) piekielną liczbę - 666 zł(o). Z kolei SB-400 jest dużo tańsza - kosztuje niepełne 200zł. Nie wiem z kąd wziąłes tą cenę.

Cytat:
nie czaje o co chodzi z tymi szumami bo ciagle o nich slysze ale co tam

Szumy >>> http://www.optyczne.pl/121-słownik-Szum.html
Od czegoś przecież mamy nasze optyczne!

inos 
Początkujący

dzieki za wypowiedzi i linka ;-)

ps. "18-70 za ok 800zł, AF50/1.8 za niecałe 400zł" - a ten drugi obiektyw to po co?? ten pierwszy chyba tez ma "ogniskowa(to sie chyba tak nazywa) 50 mm...

Pozdrawiam;-)

Arek 
Redaktor

Dla jakości stałki i światła.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Arek napisał/a:
Dla jakości stałki i światła.
A kto nie wierzy, niech zmierzy :)

Riddle
[Usunięty]

Cytat:
z kąd

Cholera, że ja to napisałem! Aww! (pisze na ścianie tysiąc razy "skąd")

To tak - stałka jest jaśniejsza(stałka - f/1.8 a z kolei zoom 18-70 3.5- do ileśtam), ma wyższej jakości obraz, i w ogóle pod każdym względem na plus. Jaśniejsza - zrobisz więc zdjęcie w ciemniejszym pomieszczeniu (chociaż w pomieszczeniach ciemnych to raczej lampa bardziej pomoże).

inos 
Początkujący

tak sobie wlasnie myslalem ze o to chodzi;-)

Rafal_9 
Nowy

Dzisiaj kupiłem Canona 450D i jestem zadowolony, nic nie trzeszczy, muszę go jeszcze rozpracować :) tak to jest, kiedyś komputer też był wielką magią :D

inos 
Początkujący

Rafal_9 napisał/a:
...tak to jest, kiedyś komputer też był wielką magią :D

dla niektorych nadal jest ;-) hehe ... ale trzeba ty;lko chciec by sie poznac;-) tak samo jesli chodzi o aparaty;-)

piszac posta nie wiedzialem nic a teraz to juz troche wiem wiecej niz wiedzialem;-)

Pozdrawiam:-)

Riddle
[Usunięty]

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   

inos napisał/a:
dla niektorych nadal jest

Bo jest. Zawsze rozpiera mnie magiczne uczucie radości podczas ingerowania w moją maszynkę. (GTX 260, e8200, 2x2GB Patriot, DFI DK P35 T2/RS, Corsair HX520W)
This flame that burns inside of me

I'm hearing in secret harmonies

It's a kind of magic

I'm lovin it! :mrgreen:

To co, inos, bierzesz tego nikona ostatecznie? Jeśli tak to pomyśl nad tym szkiełkiem które mam w sygnie - 17-80 lub kup w kicie z 18-105 jeśli zależy Ci na większym zakresie (chociaż troszkę niższej jakości)

inos 
Początkujący

Riddle napisał/a:

Bo jest. Zawsze rozpiera mnie magiczne uczucie radości podczas ingerowania w moją maszynkę. (GTX 260, e8200, 2x2GB Patriot, DFI DK P35 T2/RS, Corsair HX520W)

Prawde mowiac te nazwy i numerki za bardzo nic mi nie mowia procz pamieci;-) - ale to dlatego ze nie interesuje sie nowosciami a raczej skupiam sie na naprawie sprzetu, oprogramowaniu window$ i moim Debianie;-) Jestem informatykiem ale niestety nie pracuje w swoim zawodzie a szkoda - to pewnie tez ma wplyw na moja niewiedze w tym zakresie;-)

co do obiektywow to chyba sie zdecyduje na wasze porady i kupie 18-70 i 50 ;-) a tele innym razem jak sie "dorobie troche kasy" i obeznam z aparatem:-)

Dzieki wielkie za pomoc i powiem ze bardzo mi pomogliscie:-)

Pozdrawiam all:-)

Riddle
[Usunięty]

Dobry wybór. Tylko kup sobie oprócz sprzętu od razu jakieś 4gb sandiska extreme iii, no i coś w czym będziesz go trzymał (jeśli nie masz oczywiście czegoś takiego).
No i jak kupisz to daj "pomógł" komuś by się nie marnowało :lol:

A to że jesteś informatykiem i nie rozumiesz tych liczb - nie martw się, informatycy się nie znają przeważnie na sprzęcie. Mam w rodzinie sporo takich i żaden nie orientuje się w częściach. A ja nim nie jestem (i nie zamierzam), ale się znam :wink: Tak dla wyjaśnienia: GTX 260 to jedna z trzech (dwóch jeśli patrzeć na już wydane) najnowszych kart graficznych nVidia z nowej serii GTX xxx. e8200 to procesor Intel Core2Duo e8200 - 45nm proces technologiczny, u mnie podkręcony na 3.0ghz na rdzeń. Przedostatnie to dość dobra płyta od DFI, a ostatnie dobry zasilacz od Corsaira.

inos 
Początkujący

Wysłany: Pon 22 Gru, 2008   

Batrdzo chetnie to zrobie ale napisz jak;-)

Zycze wszystkim Wesołych i pogodnych Świat :-)

i udanych fotek w sniegu - jesli takowy macie u siebie;-)

Pozdrawiam:-)

zkrainyoz 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 22 Gru, 2008   

ja miałam dokładnie ten sam dylemat i po wielu nieprzespanych nocach wybrałam nikona D80 i chwalę niebiosa za tą decyzję :)

powód mego wahania dotyczył:
1. live preview
2. wielkości/ wagi
3. ceny

Teraz wiem, że Nikon to naprawdę strzał w 10! Live preview to chyba jakiś żart w lustrzankach, no dobrze ... może i przydatne dla amatorów, ale jedynie do czasu.
Waga- może i canon lżejszy, ale nikon dobrze leży w moich małych dłoniach nie wspominając o obiektywie :)
Cena ... warto dołożyć troszkę więcej i mieć lustro ze średniej półki

no i ten cudny dodatkowy wyświetlacz :)
ale najważniejsze że za każdym razem zaskakuje funkcjami i wg mnie to naprawdę świetny aparat!

Odpowiedz do tematu