Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
znów wracam do tematu. gdyż spostrzegłem jedną rzecz. gdy przeglądam zdjęcia umieszczane na serwerach , np optyczne, dpr,fotopolis itp to sa one ostre a po ściągnięciu je na dysk i przeglądając na kompie za pomocą programu( jakikolwiek) są one zdecydowanie mniej ostre,jakby zmiękczone. skąd te roznice?ktos wie? czy to kwestia jakichs ustawien? czy jest jakis sposób zeby nie bylo takiej straty w jakosci?
Jeśli mówisz o widoku skalowanym, to każda przeglądarka ma własne algorytmy skalowania i wyostrzania. Zdecydowanie bardziej ufałbym jednak dedykowanym programom, niż temu co pokazuje przeglądarka internetowa, nawet jeśli jest to Firefox, czy Safari. W widoku 1:1 różnic w ostrości być nie może, natomiast bardzo prawdopodobnie zobaczysz różnice w kolorystyce, zwłaszcza jeśli używasz Visty, a masz włączone CMS w Firefoxie.
Poza tym pytałeś o to na początku wątku...
jaad75, na początku watku pytałem o różnice wynikającą z użycia rożnych programów do zdjęć a teraz zapytałem o przeglądarkę int. Używam firefoxa i oglądając zdjęcia na www, np "przykładowe" z testów na optycznych i porównując je z tym samym zdjęciem otworzonym na kompie np za pomocą irfanview to widzę różnice ,przede wszystkim w ostrości. nie mowie o widoku 1:1. ale juz wyjaśniłeś: znów chodzi o wewn algorytmy. więcej pytań juz (chyba) nie mam
powiedzcie mi od czego zalezy szybkosc przeglodania Rawów(NEF) w FastStonie ? bo jak na FS przegladam to za kazdym kliknięciem "dalej" musze z 3sekundy czekać, a to nie jest ciekawe przy 150rawach... zastanawiam sie wlasnie dlatego czy tu chodzi o parametry kompa... 1,5Ghz Athlon + 512mb
Takie zupełnie małe? Dziwne, bo u mnie to są po prostu zaszyte w RAW-ie dość duże JPG-i...
BTW, przeszedłem na monitor o szerokim gamucie i niestety FastStone, Irfan, czy jakiekolwiek inne przeglądarki z połowicznym zarządzaniem kolorem (bez obsługi realnego profilu monitora) musiały pójść w odstawkę. Przeglądarki, które radzą sobie prawidłowo, to ACDSee Pro i Fast Picture Viewer oraz oczywiście Adobe Bridge. Z przeglądarek internetowych do użytku nadają się wyłącznie Firefox3 i Safari...
Hmm... Mnie nic nie przymula... Jaki masz komputer? Procesor? RAM?
pentium 4 2.66ghz , 2gb ram (wydajności czy jakkolwiek się to nazywa nie podam - nie wiem) i bardzo zawalony system (jednak PS i Lightroom działają bez problemu...)
[ Dodano: Czw 19 Lut, 2009 19:42 ]
acha... system to XP
Mnie FastStone chodzi przyzwoicie nawet na bardzo starym laptopie na pierwszym Pentium M (Banias 1.3 GHz) z 1GB RAM-u, choć fakt, że nie pamiętam, czy sprawdzałem jak radzi sobie z PEF-ami... Szukałbym przyczyny raczej w zaniedbanym systemie...
Wysłany: Nie 22 Maj, 2011 Różne programy - różna ostrość.
Witam.
Mam problem z ostrością tych samych zdjęć w różnych programach. Poniższe zdjęcie w PS'ie i Windows Photo Viewer wygląda tak jak je widzicie (tzn. ja widzę je w FF bardzo ostro), a w ZoomBrowser i Capture NX2 wygląda na niewyostrzane. Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić?
piotr_u., jakis czas temu pytałem o to samo tu wątek
a mówiąc krotko :różna jakość zdjęć w rożnych przeglądarkach to kwestia rożnych algorytmów interpolacji konkretnych przeglądarek. oczywiście jeśli mówimy o sytuacji w której przeglądarka dopasowuje obraz do wielkości monitora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10