Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotograf od wszystkiego = fotograf do niczego?
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009   

mnich napisał/a:
Poszukiwanie doskonałości?

Nazwałbym to raczej "wiecznym niezaspokojeniem"...

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Znam takich co nazwali by to marnowaniem czasu.
Ja zaś wolę: "doskonalenie warsztatu"

Tutejszyn 
Optyczny

mnich napisał/a:
...Co jest jednak celem artysty?
Twórcza praca bez względu na rezultaty i opinie? Poszukiwanie doskonałości?
Czy może to wszystkie prace są płaszczem który się odsłania pokazując swoją ekscentryczność, dziwactwo i dewiacje?

Nie istnieje coś takiego jak doskonałość. A jeśli istnieje, to w miejscu do którego dotarcie jest niemożliwe.
Czasem pojawiają się fantazje o przeniesieniu w czasie do na przykład średniowiecza. Przenosimy się zachowując obecna wiedzę i gadżety. Dla jednych stajemy się nadludzką istotą, w innych wzbudzamy lęk. Każde nasze zdjęcie, obojętnie co na nim jest, staje się arcydziełem (ideałem). A jak ma się idealna optyka i idealny sprzęt, do tego co będzie dostępne za pięćdziesiąt lat? Na pewno wszystko, czym dysponujemy teraz, jest w jakimś niezbyt odległym od siebie otoczeniu. Otoczeniu na tyle bliskim, ze tak naprawdę obojętne jest to, czym zrobimy tą naszą idealną fotografię. Nie sadzę, aby za pięćdziesiąt lat ktokolwiek zastanawiał się, jakim sprzętem były wykonane te nieliczne fotografie, które przetrwają.
Dla mnie ideałem są fotografie, którymi zachwycałem się oglądając stare podręczniki do nauki fotografii. Publikacje wydane w latach sześćdziesiątych z rycinami na takim matowym (kredowym?) papierze. Na wszystkich zdjęciach był ten klimat tamtych czasów, tamtych ludzi i miejsc..
Czy jest jakaś dziedzina którą się zajmuję? Być może, ale nie myślę o tym. Nie czytam porad, nie słucham uwag. Po prostu naciskam spust migawki i dokumentuję moje miejsca, mój czas i to co jest mi bliskie.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Czw 08 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Tutejszyn napisał/a:
Nie istnieje coś takiego jak doskonałość

Napisałem tylko o jej poszukiwaniu.

Tutejszyn 
Optyczny

mnich napisał/a:
Tutejszyn napisał/a:
Nie istnieje coś takiego jak doskonałość

Napisałem tylko o jej poszukiwaniu.

Wiem. To co napisałem nie było tez próbą odniesienia się do Twojej wypowiedzi. Moze trochę luźno nawiązałem tylko do pojecia doskonalości, do której wszyscy tutaj pragną dotrzec. Ja w sumie tez, ale zastanawiam się gdzie ta doskonałość jest i w jakim momencie teraz, czy w przyszlosci potrafimy się do niej zblizyc..

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Tutejszyn napisał/a:
ale zastanawiam się gdzie ta doskonałość jest

W nowych pomysłach ;)

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009   

Doskonałość jako taka jest wartością nie mierzalną, a więc tak naprawdę nie istnieje. Z drugiej strony doskonałość jest wszędzie tam, gdzie można usłyszeć czyjś zachwyt, lub tam, gdzie po prostu nie ma malkontentów.
Aby nie odchodzić zbyt daleko od pytania zadanego na początku... Oczywiście łatwiej osiągnąć perfekcję w jakiejś węższej dziedzinie, ale przecież do diaska w większości jesteśmy amatorami. Dlatego może lepiej jest czasem nie zwracać uwagi na reguły.. Mniej myśleć o tym jak zrobić lepsze zdjęcia, ale po prostu je robić. Trochę tak jak jest z bąkiem, który lata tylko dlatego, ze nikt mu nie powiedział, że z fizycznego punktu nie powinien się w ogóle unieść w powietrze, bo ma za małą powierzchnię skrzydeł w stosunku do masy ciała. Ale bąk nic sobie z tego nie robi i po prostu lata. A dobre zdjęcia? Wystarczy mieć talent. A kto go nie ma... doskonale zastępuje go dobre samopoczucie i wiara w to, że ten talent się ma :)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009   

Tutejszyn napisał/a:
A kto go nie ma... doskonale zastępuje go dobre samopoczucie i wiara w to, że ten talent się ma

Świetny tekst :)

Tak pomyślałem sobie dziś, że gdybym 2-3 lata temu robił takie zdjęcia jak robię teraz to wtedy było by idealnie. Dziś chciałbym robić takie zdjęcia jak będę robił za 6-7 lat.
:wink:

Allan 
Maniak

Wysłany: Sob 10 Sty, 2009   

Wroce moze do zasadniczego pytania i od razu na nie odpowiadam wedlug wlasnego punktu widzenia.
Czy jak chodzisz do szkoly to uczysz sie na poczatku wszystkiego? czy tylko wybranych przedmiotow
Czy jak trenujesz jako sportowiec plywanie to znaczy nie chodzisz na silownie i nie biegasz bo jest to niepotrzebne.
Czy jak chodzisz do szkoly muzycznej to nie uczysz sie na poczatku wszystkiego zwiazanego z muzyka
To dlaczego fotografowanie krajobrazow ma mi zaszkodzic jesli chce byc portretowcem.
Pamietacie film z P. Newmanem pt "kolor pieniedzy"?
Aby odswiezyc swoja forme facet zaczal generalnie trenowac sport ze skokami do wody wlacznie, nie siedzial tylko 10 godzin dziennie przy stole bilardowym.
I dla mnie jest to oczywiste. Przedewszystkim nalezy umiec fotografowac wszystko
aby pozniej fotografowac jeszcze lepiej wybrany temat.

[ Dodano: Sob 10 Sty, 2009 23:19 ]
mnich napisał/a:
Tak pomyślałem sobie dziś, że gdybym 2-3 lata temu robił takie zdjęcia jak robię teraz to wtedy było by idealnie. Dziś chciałbym robić takie zdjęcia jak będę robił za 6-7 lat. :wink:

Ludzie czesto odkrywaja swoje hobby i talenty w wieku Twoich rodzicow wiec ja bym sie
w tym momencie w ogole tym nie przejmowal :wink:

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Nie 11 Sty, 2009   

wow :shock: nie sądziłem, że temat się tak rozwinie... w każydm razie naprawdę dziękuję za poważne podejście do tematu i tyle wartych przemyślenia słów oraz uwag, czy przemyśleń. Naprawdę to doceniam i naprawdę niektóre rzeczy tu przeczytane były mi potrzebne :smile: dlatego dziękuję i gorąco wszystkich pozdrawiam!

PS. oczywiścię czekam również na dalszą rozmowę/dyskusję :smile:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Allan napisał/a:
Ludzie czesto odkrywaja swoje hobby i talenty w wieku Twoich rodzicow wiec ja bym sie
w tym momencie w ogole tym nie przejmowal

Ja się nie przejmuje Allan- czasami jestem dość niecierpliwy.
Ale uczę się cierpliwości wraz z nauką fotografii

Allan 
Maniak

Mnich, ja dopiero w wieku 40 lat tak naprawde zrozumialem co autor mial na mysli
mowiac "wiem ze nic nie wiem"
dopiero wtedy to "poczulem", wczesniej byl to dla mnie tylko slogan, "filozofowanie"

Odpowiedz do tematu