Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przy fotografowaniu ludzi czy imprez ciężko robić długimi czasami bo się rozmywają ludziki. A przy krótszych czasach i wysokiej przysłonie to już koledzy napisali co się dzieje - za duże niedoświetlenie światła zastanego. To miałem na myśli pisząc o trudnościach w używaniu f > 8. Oczywiście cały czas mowa o miejscach z kiepskim światłem, bo z pewnością są miejsca gdzie spokojnie można używać f/8.
AM, moja technika z pewnością jest niedoskonała, a doświadczenie niewielkie, ale mam trochę zdjęć, gdzie dzieci na pierwszym planie składają się jakby z dwóch warstw: ostrej, oświetlonej lampą i „ducha” oświetlonego zastanym. Być może to kwestia tego, że niedostatecznie mocno przymknąłem przysłonę, ale z kolei jak przymknę to powracamy do punktu wyjścia - za ciemny tylni plan i tam też rozmazanie ludzi. Cały czas oczywiście mówimy o jednej lampie strzelającej np. w sufit.
belkot77, znaczy potrafisz wstrzymać prawa fizyki czy jakoś inaczej? No bo skoro się ruszają a zdjęcia robisz na 1/25 to fizyka mówi, że musi wyjść rozmazanie, jeśli masz składową zastaną. Czy tam było tak ciemno że pierwszy plan praktycznie jest rejestrowany tylko lampą?
Wysłany: Pon 09 Lut, 2009
mszczyrek napisał/a:
Te zdjecia sa ostre wg Ciebie? Ja tu widze poruszenie mimo malego rozmiaru
człowieku czy ty jestes jakis fob ze widzisz pierwszy plan nieostry. Drugi plan owszem na pierwszym zdjeciu jest rozmazany bo lampa drugiego planu nie zamraza!
komor napisał/a:
belkot77, znaczy potrafisz wstrzymać prawa fizyki czy jakoś inaczej? No bo skoro się ruszają a zdjęcia robisz na 1/25 to fizyka mówi, że musi wyjść rozmazanie, jeśli masz składową zastaną. Czy tam było tak ciemno że pierwszy plan praktycznie jest rejestrowany tylko lampą?
Tak bylo ciemno. Czas 1/25 i iso 800 by bylo cos widac na drugim planie
[ Dodano: Pon 09 Lut, 2009 17:35 ]
Takie sa prawa fizyki. synchornizacja lampy z druga kurtyna i zamrazasz postacie swiatlem lampy
Fanatykom ostrych do bólu kadrów dziękujemy, w tego typu fotografi nie o to chodzi. "Mrożenie" ruchu lampą tak właśnie działa, tylko tutaj tej lampy jest jak dla mnie za dużo.
Wysłany: Pon 09 Lut, 2009
DZieki MM za poparcie. Juz nie raz ten sam temat jest walkowany na tym forum. CO do lampy to prawda ze za duzo ale to juz nie miejsce aby tlumaczyc dlaczego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13