Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ten bym sobie odpuścił z tego względu że jest za mały, miałem poprzedni model (3N1-10) dosłownie przez chwilę bo myślałem że mi wystarczy
może się sprawdzić kiedy wypadasz na plenerek z body i jedno szkło, obawiam się że jak będziesz chciał zapakować wszystkie swoje zabawki ze stopki to zabraknie miejsca.
Ogólnie jakość i funkcjonalność jak dla mnie super dlatego kupiłem większy z tej serii 3N1-30
Mnich mam takie pytanko. Czy myslisz ze NaneuPro ten do ktorego link wstawiles moze latac samolotem jako bagaz podreczny ? Nie jest zbytnio rozbudowany (duzy) ? Dosc istotne dla mnie.
rad79, Nie wiem jakie są przepisy. Plecak nie jest gigantyczny i nie jest też mały. Właściwie najwięcej zależy od tego jak mocno wypakowana jest górna komora.
Kata D-3N1-30
Tamrac Adventure 7
Tamrac Aero 80
Lowepro Fastpack 350
Naneu Pro Alpha L - ostatecznie z przesylka z Polski ale za cene przesylki mozna
kupic inna firme na miejscu chociazby drozsza.
Tam ze sprzetu ma wejsc (na chwile obecna niewiele) Nikon d60 18-50mm, Sigma 70-300mm, w przyszlosci cos 50mm, ladowarka, laptop niekoniecznie i tak zabieram palmtop zwykle i to wystarcza. Chociaz jak ktos na forum wspomnial fajna przegrodka na mapy. Wiem ze niektore sa za duze na moje potrzeby ale jak wieksza ladownosc na sprzet to gorna komora rowniez a na tym mi zalezy. Jezdzimy z moja pania w miejsca gdzie wyszukamy tanie loty wiec bagaz podreczny sie przyda. Tylko bez przesady to musi wejsc na poklad samolotu I co teraz ?
Ja się zastanawiam, czy nie za wiele wymagam! Byłem już praktycznie zdecydowany na Maximusa AW, ale po przeczytaniu recenzji tego plecaka na jednej ze stron, (podałbym, ale nie wiem czy to jest zgodne z regulaminem, bo to strona o foto) okazuje się, że ten plecak owszem ma boczny dostęp do sprzętu, ale jest on utrudniony i coś wielkości A700 z pięćdziesiątką ciężko wyciągnąć. Podejrzewam, że A700 nie jest wiele większa od C450 z gripem i obiektywem.
Mimo to plecak nadal podoba mi się najbardziej, z uwagi na to, że idąc w góry mam możliwość włożenia tam wody, statywu i kurtki, czy nawet innej kanapki. Do tego ma naprawdę wiele sensownych rozwiązań i niezłą cenę.
Jestem w stanie zgodzić się ze stwierdzeniem, że przecież nie będę sięgał po ten aparat co sto metrów na szlaku, więc jakoś tę niewygodę przeżyję. Ale w razie zmiany aparatu np. na 40D czy 50D i po podpięciu obiektywu, już może być naprawdę solidny problem, a nie uśmiecha mi się wywalanie kolejnych pięciu stów na nowy plecak w razie gdybym popełnił kupno większego aparatu - to bez sensu.
I teraz filozoficznych pytań kilka. Czy ja nie próbuję zmieścić tira do kieszeni i tym samym nie przypisuję temu skądinąd sensownemu plecakowi właściwości, których nie posiada?
Może to nie plecak jest za mały, tylko moje plany za duże do tegoż plecaka?
A może się zbabieram, jak szczenie do ... i powinienem poprostu obejrzeć te plecaki?
Może cele dla jakich chcę używać niniejszego plecaka wymagają wydania większej ilości gotówki?
Obawiam się, że jeśli nie znajdę rozwiązania z tej "tragicznej" sytuacji, to mój konsumpcjonizm gotów odpowiedzieć na ostatnie pytanie za mnie.
zugu drogi , odpowiedz mi proszę tutaj grzecznie na pytanie.
Co się mieści w górnej komorze Twojej Katy? (w sensie kurtka, woda mineralna 1.5 L - bo u nas takie się pije )
zug [Usunięty]
Wysłany: Sro 13 Sty, 2010
Wizjerioner napisał/a:
zugu drogi , odpowiedz mi proszę tutaj grzecznie na pytanie.
Wizjerioner napisał/a:
Co się mieści w górnej komorze Twojej Katy? (w sensie kurtka, woda mineralna 1.5 L - bo u nas takie się pije )
woda mineralna 1.5 L - u nas też się takie pije wchodzi, oczywiście, ale nie pionowo
czy jednocześnie wejdzie kurtka zimowa-puchowa na pewno nie
sprawdzałem jednocześnie jesteś w stanie zmieścić dwie butelki 1.5 L i spokojnie zamknąć do tego telefon, portfel ale nie za gruby baterie karty i jakieś drobne rzeczy.
ale wszystko zależy jak masz "upchane" graty w głównej komorze i jak masz rozmieszczone przegródki.
plusem jest to że przegrodę między komorami można rozsunąć i w razie jak Ci się trafi jakieś większe tele dasz radę zapakować
Na poczatku lutego jak ktos bedzie zainteresowany moge wrzucic fotki Lowepro fastpack 250 tj. np gorna komora ile tam mozna upchnac. Powinien byc u mnie na poczatku wczesnym poczatku lutego. Dodam ze zakup organizuje pod wzgledem mozliwosc latania plecaka w kabinie pasazerskiej samolotu o takie wymiary mi chodzi. Wiec rowniez o tym wspomne.
Ja mam Lowerpro fastpack 350 i jedynym uzasadnieniem jest to ze ma komore laptopa i foto. Jak ktos nie musi trgac laptopa to nie polecam. Oczywiscie do samolotu "wchodzi" bez problemow.
ja mam Lowepro fastpack 250 (350 była dla mnie za duża) powiem szczerze, że najpierw miałem brać zwykłą 200 ale jednak przegroda na laptopa plus co ważniejsze pas biodrowy przemówiły za 250 (kieszeni na laptopa nigdy jeszcze niewykorzystałem zgodnie z przeznaczeniem ale jest nieoceniona do włożenia jakiejś kurtki, często noszę w niej złożoną blendę itp) brakuje mi w 250 trzech rzeczy:
1) jakiegoś mocowania na statyw
2) paska piersiowego - to jest moim zdaniem wielkie przeoczenie od strony Lowepro!
3) część przylegająca do pleców jest płaska wolałbym rozwiązanie jakie można spotkać w plecakach Campusa, gdzie mamy dwie sztywne "belki" wzdłuż kręgosłupa bo bokach natomiast przez środek plecaka jest między nimi przestrzeń - rozwiązanie to daje sporo wygody (nic nie ugniata bezpośrednio kręgosłupa) a do tego w ciepłe dni zapewnia fajną wentylację pleców)
Wlasnie dlatego zdecydowalem sie na 250, bo 350 wyglada na za duzy dla mnie(mierzylem aktualny plecak jaki uzywam:)). Przegrode na laptopa bede uzywal raczej na mapy jak gdzies pojade. A w takich celach wlasnie potrzebuje plecak gorna komora cos do picia bluza, cienka kurtka. Kobieta zreszta zawsze ma ze saba jakas torebke wieksza "wypadowa" wiec tez cos zmiesci. Do tej pory uzywalem zwykly plecak i aparat zawsze spoczywal owiniety bluza na dnie co mnie irytowalo... Gorna przegroda na jakies pamiatki typu kufel do piwa z Belgii (ehh potluklem jeden) Mocowanie na statyw hm moze fajna sprawa ale czesto lecimy na weekend tylko z podrecznym bagazem wiec statyw nie ma szans na przejscie przez odprawe NA POKLAD w dzisiejszych czasach. Wiec takim sposobem okreslilem ze to bedzie dobre rozwiazanie ten model. Aparat Nikon d60 18-55 oraz 70-300 ladowarka, pilocik, karty pamieci, komorka, odtwarzacz mp3. Raczej wystarczy. Nie bede kupowal na to nie wiadomo jakiego olbrzyma i nosil powietrze Latopa nie zabieram zeby sie podpiac do netu i sprawdzic powrotny lot itp uzywam plamtop jest leciutki i wystarczy na krotkie wyjazdy. Kieszen na laptop sie przyda moze kiedys bede chcial zabrac lub musial ze soba wiec przyszlosciowa alternatywa rozwiazana wczesniej. Troszke chaosu w tekscie.
aha wedruje w plecaku dosc czesto na wyjazdach butelka wina plus korkociag (zmieszana z cola, dla 3 osob rozlewamy na 3 puszki coli ) a do tego smialo mozna popijac na ulicy z gwinta od razu spacery po miescie ida przyjamniej.
Ja już jestem po zakupie plecaka, z tym że moim priorytetem był komfort podczas długich wycieczek w górach, również latem. Jako że w trakcie wędrówek, szczególnie latem w dotychczasowym plecaku miałem bardzo szybko całkowicie mokre plecy i nie pomagała nawet odzież termoaktywna, plecak po prostu za bardzo przylegał do pleców i nie było wentylacji. Teraz używam plecaka jack wolfskin acs-photopack 24 i komfort podczas noszenia w ciepłe dni jest nieporównywalny do moich dotychczasowych plecaków, wreszcie mam suche plecy Dodatkową zaleta plecaka jest to że gdy nie zabieram sprzętu foto to wyjmuję pokrowiec z nim i mam do wykorzystania cały plecak.
http://www.e-horyzont.pl/...4-l_29746t.html
Też już jestem po zakupie plecaka. Zakupiłem Kata D-3N1-30 z mocowaniem na statyw i jestem zadowolony. Trochę za duży na miasto ale w plener czy jakieś krótkie wypady za miasto to jak najbardziej. Do środka wejdzie naprawdę masa sprzętu i górna komora wcale nie mała. Bardzo wygodny cho nie wiem jak sprawuje się latem.
Osobiście poszukuję plecaka 2-komorowego (Slingi odpadają, bo chodzi mi o "klasyczny" plecak, najlepiej z wygodnym dostępem do sprzętu bez ściągania plecaka..), w którym zmieszczą się:
- C 50D,
- C 70-300 4-5.6 IS USM,
- Sigma 150 Macro,
- zapasowy akumulator,
- ładowarka,
- karta pamięci,
- czytnik kart,
- elektroniczny wężyk spustowy RS-80N3
- fajnie jakby do tego dało się z czasem wsadzić np. C 300/4 albo coś w stylu 400/5.6 (lub 100-400 4.5-5.6L), ale to ew. "później" ..
i inne akcesoria/ "dodatki" typu osłony przeciwsłoneczne..
Górną przegrodę bym mógł wykorzystać na ew. miejsce na bluzę, jakąś cienką kurtkę, napój lub z czasem na jakiś dodatkowy obiektyw + butelka na wodę, jakąś kanapkę..
Fajnie jakby też dało się do tego podpiąć statyw Velbon Sherpa 600R, ale to niekoniecznie, tak myślę, że to byłaby fajna "opcja", jakbym szedł w plener czy na łąkę, bym mieć ew. wolną rękę..
Możecie coś doradzić, ew. podać kilka propozycji, ew. to czego wy używacie..
Osobiście moją uwagę zwróciły 2 rodzaje plecaków:
- Lowepro i rodz. plecaków "Fastpack" (myślę między 200 oraz 250 na razie..),
- oraz Naneu Pro, model Alpha lub Alpha L.. (także bazując na tym co zostało powiedziane w tym wątku i na materiałach promocyjnych dostępnych w sieci).
Z czasem kupię pewnie do tego zestawu lampę - 430 lub 580 ex II, także fajnie jakby i ona tam weszła (na pewno szybciej niż np. 100-400L ewentualnie).
[ Dodano: Sro 10 Lut, 2010 02:32 ]
Zauważyłem, że modele Lowepro "Fastpack" 200 oraz 250 różnią się tylko tą dodatkową przegrodą na laptopa, a skoro nie zamierzam chodzić ze swoim laptopem, wybieram wersję 200 z tych dwóch (100-tka jest jednak za mała i nie ma żadnej możliwości rozbudowy w przyszłości ani włożenia czegoś większego za jakiś czas..).
[ Dodano: Sro 10 Lut, 2010 15:13 ]
A co do Naneu Pro Alpha ostatecznie zniechęciło mnie to, że do sprzętu można się dostać jedynie "od tyłu", wiem, że dla złodzieja to utrudnienie, ale dla fotografującego w polu również, kiedy przydaje się szybkie sięgnięcie po sprzęt, a ten Fastpack ma widzę praktyczne rozwiązanie polegające na szybkim obróceniu plecaka, wyjęcia aparatu z obiektywem bez konieczności rozsuwania całej komory ze sprzętem, która jest zasłonięta dodatkową klapką, także jakieś zabezpieczenie jest..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10