Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test M42: Industar 50/3.5 Pentacon 200/4 Jupiter 85/2
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Sro 04 Mar, 2009   

oracle napisał/a:
No i właśnie takie testy dla "digitalowiczów" są bez sensu. Wg takiego testu pentacon 29/2.8 uzyskiwał wyniki rzędu 100 lini na mm... Nie mówie już nawet o tym że taki rekordy dochodzą do 70-80 linii tutaj w testach na optycznych.

Trzeba pamiętać że ilość linii na cal podaje się dla konkretnego założonego kontrastu. Zdaje się, że w czasach analogowych używano innej granicy kontrastu niż używane teraz np. przez Optycznych MTF50, co powoduje nieporównywalność wyników.

A mydlaność obiektywów podpiętych pod cyfrę wynika częściowo z problemów z odblaskami od matrycy, która jak wiadomo generuje ich więcej niż film. A częściowo dlatego, że moim zdaniem, wbrew temu co twierdzi większość starych wyjadaczy, to właśnie przeciętny film był mydlany i nie widać było wad obiektywu, które widać dziś na matrycy. Wiem, że takim stwierdzeniem się narażam :) i że matryca bayerowska też ma sporo wad w aspekcie odwzorowania szczegółów, ale na razie nikt mnie nie przekonał że było inaczej. Sporo osób mitologizuje świetność filmu, pomijając różnicę między odwzorowaniem detali a ostrością (a to dwie różne rzeczy). Moim zdaniem dziś przyzwoita cyfra z przyzwoitym obiektywem jest ostrzejsza niż stary dobry film wsadzony do Zenita czy podobnej konstrukcji. Nie mówię o wyższej klasie, ale radzieckich czy enedrowskich szkieł, o których przeważnie myślimy mówiąc „M42” – nie podpinało się raczej do wyższej klasy aparatów?

Reklama

oracle 
Maniak

No i dokładnie dlatego testy analogowe i cyfrowe są nieporównywalne.

A jeśli chodzi o samego analoga jako takiego to w tamtych czasach projektowało się obiektywy do kliszy. A więc kilka aspektów które nie miały znaczenia na filmie a mają znaczenia przy matrycy po prostu pomijano w procesie projektowania obiektywów.

Niemiej jednak to nie oznacza że te obiektywy się nie nadają do cyfry. Jest sporo obiektywów które są jednak lepiej zaprojektowane i jak najbardziej nadają sie do cyfry, wspomniany wcześniej takumar 50/1.4. Oczywiście tańsze też się nadają np helios 58/2 mir, industar. Ogólnie chyba wszystkie obiektywy produkcji zsrr się nadają.

Po to zakładam takie tematy że gdyby ktoś chciał się zaopatrzyć w M42 do cyfry a nie miał rozeznania w starszych obiektywach mógł oglądając zdjęcia tablicy testowej zadecydować. Sam często oglądam M42 i gdybym wiedział jak dany obiektyw się zachowuje pod cyfrą to bym kupił bądź nie a tak sie waham. Nie ukrywam że sam chętnie bym pooglądał takie testy których w sieci mało. Ostatnio miałem problem z zdecydowaniem się na jakiś 135mm. Oglądałem jupitera 3.5, zeissa 3.5, takumara 3.5 i taira 2.8... Do teraz nie wiem który lepszy bo testy są dość niejednoznaczne. Niby zeiss najostrzejszy ale słyszałem że porównywalny z takumarem. Tair niby jaśniejszy i ostry ale podobno kontrast słaby...

Kolejna sprawa jest taka że sprzedawcy często dają fotki zmniejszone 10 krotnie, wyostrzone, wyedytowane jakimś photoshopem. I nagle taki pentacon 29/2.8 staje się całkiem dobry. Ostatnio właśnie oglądałem sample niby 6mpx ale widać było jak byk że wyostrzane i mocno usuwany szum.

h.s.
Rozmowny

I tu się zgadza, nie wszystkie obiektywy od analoga zdają egzamin w cyfrze. Sam mam Tamrona 28-70 z dupką adaptalII na gwint M42 jeden z lepszych zoomów, a w cyfrze dno, szczególnie na szerokim kącie.
Co do portretowtch, to możesz sobie zrobić testy np. kalendarza, a podałem przykłady na nieskończoności, bo jeśli na danej przysłonie będzie b. dobry, to przy portrecie będzie jeszcze lepszy. Należy tylko pamiętać, że matryca np 10Mp może zarejestrować ok 45plinii/mm i tego parametru nie przeskoczysz, nawe L-kami.
Droższe obiektywy natomiast mogą mieć lepszy kontrast, bokeh, mniejszy rozrzut innych parametrów

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Chyba zgodzę się z komorem mam od dawna do czynienia z lustrznkami od Zenita przez Prakticę do Pentaxa i jest coś w tym o czym mówi komor "film" był mniej czuły na wady optyki i nie tylko. Dziś matryca wychwytuje więcej niedoskonałości myślę , że przez optykę po drgania wywołane spustem migawki.
Przykład z zycia :)
Proszę przy filmie ISO 100 i czasie migawki 1/25 czasem 1/15 spokojnie byłem w stanie zrobić nie poruszone zdjecie analogiem :grin: dziś nawet przy 1/100 udaje mi sie poruszyć zdjęcia :cry: :oops: o 1/30 czy dłuzszym mogę pomarzyć (z ręki).

AM 
Maniak

Przede wszystkim to zmienily sie oczekiwania. Kiedys nie bylo parcia na strzelanie tylko na pelnej dziurze, nikt nie sprawdzal w ogromnych powiekszeniach rogow, male FF/BF bylo czyms normalnym i tak dalej.
Poza tym optyka tez w miejscu nie stoi, a takie heliosy i jupitery to byly odpowiedniki dzisiejszych tanszych sigm czy tamronow. Co do samej ewolucji szkiel wystarczy spojzec na Zeissa - Planar 50/1.4 w mocowaniu C/Y a w mocowaniu N.

oracle 
Maniak

Wysłany: Czw 05 Mar, 2009   

Pentacon 200/4
Zdjęcia obiektywu na 1 stronie.
Plusy:
-Cena ok 100zł
-15 listkowa przesłona regulowana płynnie
-Solidna masywna konstrukcja
Ostry w zasadzie od samego początku ale ciężko jest dobrze nim nacelować bo jest stosunkowo mała GO

Minusy:
-W zasadzie trzeba podbijać kolory bo są trochę wyblakłe ale jest całkiem ok.
-Nadaje się tylko do dobrych warunków oświetleniowych lub aparatów z jasną matówką.
-spora aberracja chromatyczna na F4, przy 5.6 jest lepiej a przy 8 już gitara.

Zauważyłem że z moim dandelionem i tym obiektywem mam jakiś BF i nie warto na nim polegać
Zdecydowanie najlepiej będzie współpracował z pentaxami i canonami z serii 2 cyfrowej od 20D zaczynając.

Na razie daje fotkę ptaka na F4 bo przy tablicy testowej muszę się jeszcze namęczyć żeby trafić :D (Zero edycji.)

Jeśli mam być szczery to jest to raczej obiektyw do analoga.

Jupiterek na koniec. Ale jest on zdecydowanie najlepszy. Za jakiś czas postaram się też o analogowe fotki.

[ Dodano: Sro 01 Kwi, 2009 00:00 ]
Oj długo to trwało aż zrobiłem fotki z jupiterka

F2, F2.8, F4, F5.6, F8
http://techdesign.pl/jupiter/F2.JPG
http://techdesign.pl/jupiter/F2.8.JPG
http://techdesign.pl/jupiter/F4.JPG
http://techdesign.pl/jupiter/F5.6.JPG
http://techdesign.pl/jupiter/F8.JPG

Cóż mogę powiedzieć? Ten obiektyw po prostu wymiata. Pewnie że znajdą się lepsze ale jego stosunek jakość/cena jest świetny.

oracle 
Maniak

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009   Jupiter 85/2 zaległy test

Wiem że nie powinienem zakładać nowego tematu ale tamten na 2 stronie jest więc prawie jakby go nie było wcale :D mam nadzieje że mod wybaczy.

Oj długo to trwało aż zrobiłem fotki z jupiterka

F2, F2.8, F4, F5.6, F8
http://techdesign.pl/jupiter/F2.JPG
http://techdesign.pl/jupiter/F2.8.JPG
http://techdesign.pl/jupiter/F4.JPG
http://techdesign.pl/jupiter/F5.6.JPG
http://techdesign.pl/jupiter/F8.JPG

Cóż mogę powiedzieć? Ten obiektyw po prostu wymiata. Pewnie że znajdą się lepsze ale jego stosunek jakość/cena jest świetny. Zapraszam do dyskusji. Postaram się też to jakieś fotki inne niż testowe z niego wrzucić bo to co on robi na F2 to trzeba zobaczyć :D

WENTYL 
Początkujący
canonik

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009   

Powiem krótko, bez zaglądania w Twój test - obiektyw robi piękne portrety. Jak ogladam swoje fotki, to nie wiem czemu te robione tym obiektywem mają coś w sobie i należą do najbardziej udanych. Wczoraj pozyczyłem ten obiektywik kumplowi żeby pofocił i wyraził swoją opinię - bo może jestem stronniczy. Dodam że dostałem ten obiektyw gratis jako dodatek do kupowanego mieszka i pudełka filtrów /najlepszy interes jaki zrobiłem :smile: /
Pozdr WENT

SlawGaw 
Optyczny

oracle, chyba ten egzemplarz ma lekki "front focus". :mrgreen:

oracle 
Maniak

SlawGaw: A pisałem w temacie niżej że to wina mojego dandeliona. Albo współpracy body z dandelionem.

SlawGaw 
Optyczny

oracle, mój powyższy post jest śmiertelnie poważny :mrgreen:

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009   Re: Jupiter 85/2 zaległy test

oracle napisał/a:
Wiem że nie powinienem zakładać nowego tematu ale tamten na 2 stronie jest więc prawie jakby go nie było wcale :D mam nadzieje że mod wybaczy.

Nie wybaczy tylko scali te dwa tematy. :) Musisz wiedzieć, że jak napiszesz coś nowego w temacie choćby z ostatniej strony, to ląduje on znowu na początku pierwszej strony, gdyż sortowanie tematów odbywa się wg daty ostatniego postu, a nie daty założenia wątku.

oracle 
Maniak

SlawGaw
Wiem o co ci chodziło, czy to była ironia czy nie czy cokolwiek innego to mam albo FF albo BF przy moim dandelionie.

komor: Ale mój post scalił się z ostatnim i dzięki temu temat nadal był na 2 stronie :neutral:

SlawGaw 
Optyczny

oracle, wyjaśnij mi jeszcze proszę co to dandelion, bo pierwszy raz słyszę to słowo, a w Wiki to pisało mi o jakiś kwiatkach lub napojach.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

SlawGaw napisał/a:
oracle, wyjaśnij mi jeszcze proszę co to dandelion, bo pierwszy raz słyszę to słowo, a w Wiki to pisało mi o jakiś kwiatkach lub napojach.

Boszzzz, na wikipedii świat się juz kończy???
http://www.dandelion.pl/
http://www.allegro.pl/ite...non_ef_eos.html

Odpowiedz do tematu