Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 06 Mar, 2009
Manualne przeostrzanie
Autor Wiadomość
mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009   

właśnie chodzi o to by obyło się bez przycisków/przełączników.

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

to trzeba w menu włączyć ów DMF. wtedy przycisk naciśnie się sam po potwierdzeniu ostrości.
davaeorn z tego co widzę ma tylko zeissa który ma napęd via śrubokręt.

SSMy działają jak wszędzie

statek 
Nowy

Bardzo dziękuję za liczne odpowiedzi. Sęk w tym, że interesuje mnie który system (tak jak Olympus i z tego co się tutaj dowiedziałem Sony) daje nie jako w standardzie możliwość poprawy af. Na canonowskie obiektywy z serii L (podobnie jak znakomitą większość tych co je zachwalają :) mnie nie stać :( A w tańszych canonach na bank tego nie ma - sprawdziłem. Czy we wszystkich nikkorach ze znaczkiem af-s jest taka możliwość? I chyba najważniejsze pytanie czy obiektywy sigmy/tamrona/tokiny mają tą możliwość? Czy zmienienia się ona wraz z mocowaniem, tzn. czy ten sam obiektyw z mocowaniem do Pentaxa (przykładowo) ma tą funkcje ale już z mocowaniem do canona nie ma?

Mam nadzieje, że się nie będziecie irytować tym moim wścibstwem, ale to przeostrzanie dla mnie bardzo ważne jest. Wykonuje głownie portrety i małe reportaże na filmie - ale koszty mnie zmuszają do przejścia na cyfrę:( A, że nie używam światła błyskowego, to muszę używać wysokich czułości - dlatego nie mogę wybrać Olympusa, którego obiektywy najbardziej mi pasują) I dlatego tak uparcie szukam innego rozwiązania.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

ghost, nawet nie zwrocilem uwagi na ten DMF. Fajnie. Tylko troche odglos wysprzeglania mnie drazni. Sprawdzone przed minuta na CZ16-80.

costi 
Rozmowny

@statek - w Nikonie taka mozliwosc maja wszystkie obiektywy AF-S, lacznie z kitami (np. 18-70).

ghost 
Optyczny

to sprzęgło rozłączające śrubokręt to dziedzictwo z czasów minolty kiedy zaczęła zostawać w tyle z napędem typu ssm.
zaemulowano więc pewne jego funkcje na śrubokręcie. weszło to chyba w Dynaxie 7 (albo 9 )

zaletą jest że działa z dowolnym obiektywem AF. tego nawet canon nie ma :)

MC 

ghost, mysle, ze tak w rzeczywistosci to jest kwestia przyzwyczajenia. No i oczywiscie trzeba wspomniec dla porzadku (choc jest to logiczne), iz ta funkcja nie dziala w trybie AF-C.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
"(tak jak Olympus i z tego co się tutaj dowiedziałem Sony) daje nie jako w standardzie możliwość poprawy af."

Dziękuję uprzejmie za taką wygodę :lol:
Akurat te rozwiązania nie umywają się do tych z Canona i Nikona bo:
Cytat:
właśnie chodzi o to by obyło się bez przycisków/przełączników.

Cytat:
"A w tańszych canonach na bank tego nie ma - sprawdziłem."

He?
A 17-85, 20, 60, 70-200/4, 85, 100-300 - to tylko kilka tych co mają a nie są drogie...

sigmy/tamrona/tokiny - z tego co wiem to nie mają. Tokina na dodatek forsuje wspaniałe rozwiązanie przełączające MF/AF pierścieniem. Poczytaj trochę testy...

MC 

Baku, czyli wlasnie w Sony przynajmniej ten warunek jest spelniony. Zadnego przelacznika, tylko aktywacja odpowiedniej opcji w menu. I dziala nawet z 18-70 :lol:

ghost 
Optyczny

Baku, nie mieszaj ;)

jeżeli obiektyw ma prawdziwy USM, HSM, SWD, SSM itp to ogólnie zadziała to wszędzie tak samo. czyli zadziała.

jeżeli brak napędu ultradźwiękowego to Sony i Olek dadzą jakieś możliwości ręcznego ostrzenia w AF.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Hej, Soniaki zdecydujcie się!
Cytat:
na korpusie aparatu (a700) jest poprostu przycisk którym wciskamy po ustawienu ostrości przez af i możemy do woli przeostrzać ręcznie.

Cytat:
Zadnego przelacznika, tylko aktywacja odpowiedniej opcji w menu. I dziala nawet z 18-70

Sam już nie wiem co gorsze. To opcje w menu trzeba aktywować za każdym razem gdy chce się doostrzać ręcznie ?! :zalamany:
Czy można ją raz odpalić i działa tak że ustawiamy ostrość AFem i później możemy zmodyfikować ustawienie pierścieniem na obiektywie?

ghost,

Zapomniałem o Sigmach HSM, zwracam honor :lol:

MC 

Baku, nie.
Jest opcja, ze bez grzebania gdziekolwiek naciskasz przycisk pod kciukiem, ktory na czas jego przytrzymania przelacza z AF na MF.
Druga opcja to taka, ze ustawiasz w menu DMF i wtedy za kazdym razem, gdy nacisniesz do polowy spust migawki aparat najpierw ustrawi ostrosc w AFie, a potem automatycznie zwolni sprzeglo tak, ze bedziesz sam mogl wprowadzic korekte.
Jak raz juz zaznaczysz DMF, to dziala dopoki znowu jej w menu nie przestawisz.

ghost 
Optyczny

albo włączasz opcję w menu i aparat wysprzęgli po potwierdzeniu AF, albo jeżeli masz kaprys jest przycisk, który naciskasz ręcznie.
o obu opcjach jest w tym wątku.
----------
z mc nie wygram

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Haha, aleście się zgrali :lol:
Dzięki za odpowiedź.
Ale dziwi mnie to rozwiązanie. Dlaczego nie można tego DMF zaaplikować na stałę?
To tak jakby zostawić w samochodzie uruchamianie rozrusznika z kluczyka i cięgienkiem w tunelu środkowym jak w maluchu (albo raczej zostawić taką korbę do ręcznego rozruchu)...

MC 

Baku napisał/a:
laczego nie można tego DMF zaaplikować na stałę?

W jakim sensie? Zeby nie bylo tak, ze mozesz doostrzyc dopiero po potwierdzeniu ostrosci tylko caly czas? Moze sie myle, ale to raczej sprawka srubokretu w body.
ghost, nie masz szans :lol:

Odpowiedz do tematu