Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tu chyba chodzi o coś innego. W każdym systemie są obiektywy warte (w granicach rozsądku) każdej ceny. Bo są bdb i w ramach systemu niezastąpione (przykłady każdy może sobie dopisać).
A ta 50 (mimo, że na aps-c) nie deklasuje dużo tańszych FF 50 Canona i Nikona, mimo, że one też orłami wśród obiektywów nie są.
O to dokładnie chodzi, z ust mnie ten pan to wyjął.
krewzszafy,
Otóż dla Pentaxiarzy robi różnicę to, czy jest projektowany pod pełną klatką, czy nie. Pentax szczyci(ł) się tym, że obiektywy są wstecz kompatybilne, natomiast seria DA nie jest. Zrozumiałbym gdyby produkowali szerszą gamę (np. kontynuowali FA), wtedy każdy miałby wybór. Jeżeli jednak chciałbym kupić DA* 55/1.4 i podpiąć to pod ME/ME Super czy LX to
- Na krawędziach będzie kaszanka albo będzie czarno
- Będę mógł pracować wyłącznie na pełnej dziurze
To jest wielki krok wstecz jeżeli chodzi o zasady jakimi szczycił się Pentax. Smutne...
Jakby obiektyw pod apsc świetnie działał na FF, to byłby obiektywem FF, czyż nie?
Więc winieta i spadek rozdzielczości na rogach muszą być tragiczne, jak jest z każdym obiektywem na małą klatkę podpiętym pod FF body.
Co do dyskusji nad ceną tego szkła: jak porównać to szkło do takiej Sigmy 50/1.4? Parametry w sumie te same, solidna obudowa (to jest szkło EX, więc ma 3 lata gwarancji), napęd HSM, rozdzielczość bardzo dobra...
Więc czy warto wydawać 2 razy więcej na pentaxa?
Ten obiektyw kryje pełną klatkę, tak jak i pozostałe stałki DA* i cześć DA. Problemem dla posiadaczy starszych body będzie tylko brak pierścienia przysłon...
No i przestańcie patrzeć na chorą polską cenę - to szkło jest niewiele droższe od Sigmy.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 16 Mar, 2009
jaad75 napisał/a:
No i przestańcie patrzeć na chorą polską cenę - to szkło jest niewiele droższe od Sigmy.
nie, to Ty przestań patrzeć na amerykańską cenę
A co do szkła... kurde.. gdyby było takie samo, albo chociaż troszkę lepsze od Sigmy 50/1.4 to... a tak to każdy Pentaxianin ma do wyboru:
Pentax 50/1.4 za prawie darmo
Pentax 55/1.4 za nie wiadomo czemu tyle
Sigma 50/1.4, która moim zdaniem ma najlepszy stosunek cena / jakość
Akurat w Stanach, to szkło jest dość drogie (chociaż i tak tańsze niż w PL). Popatrz na ceny w Europie. Polska jest w UE już tyle lat, a Wy ciągle myślicie takimi zaściankowymi kategoriami...
BTW, najlepszy stosunek ceny do jakości, to ma jednak FA50/1.4...
jaad75, prosta sprawa - jak tu nie myśleć zaściankowymi kategoriami, skoro jesteśmy traktowani jak zaścianek? Ostatnio przetoczyła się przez polskie media dyskusja, dlaczego Apple nie udostępnia w Polsce iTunesa...
Nie oczekuję, że zagraniczni dystrybutorzy/producenci będą dostosowywać swoje cenniki do naszej siły nabywczej (choć ta "siła" nabywcza bardzo wiele tłumaczy), ale niechże przynajmniej zaoferują nam to co innym, choćby za rynkową cenę.
Baku napisał/a:
jak tu nie myśleć zaściankowymi kategoriami, skoro jesteśmy traktowani jak zaścianek?
to jest błędne koło - jesteśmy traktowani, bo jesteśmy zaściankowi, bo nas tak traktują... musisz z niego wyyyjść
Baku napisał/a:
dlaczego Apple nie udostępnia w Polsce iTunesa...
bo wiedzą, że prawie nikt by z niego legalnie nie korzystał i wiedzą, że i tak 99% ludzi, którzy chcą korzystać z itunesa, robią to i tak
jaad75 napisał/a:
Polska jest w UE już tyle lat, a Wy ciągle myślicie takimi zaściankowymi kategoriami...
w sensie, że mamy coś kupować na ebayu? Ale czemu, skoro na allegro jest i tak taniej? Czuć od Ciebie troszkę stereotypowego Amerykanizmu jak ode mnie Polaczkanizmu:P
jaad75 napisał/a:
BTW, najlepszy stosunek ceny do jakości, to ma jednak FA50/1.4...
Cieszę się, że i Ty jesteś zaściankowy w tej kwestii
w sensie, że mamy coś kupować na ebayu? Ale czemu, skoro na allegro jest i tak taniej? Czuć od Ciebie troszkę stereotypowego Amerykanizmu jak ode mnie Polaczkanizmu:P
Nie chodzi o kupowanie na ebayu, tylko o przełamanie oporów w kupowaniu w sklepach innych niż polskie, jeśli oferują korzystniejsze warunki. Co za problem kupić w Niemczech, czy w Anglii?
ekhm.... nie bedziecie kochani pracowac na pelenej dziurze.... ale na max przymknietej
z dwojga zlego pelna dziura jest lepsza niz f22
Ehm... W sumie masz rację. Tam nie ma tego "dzyndzla". Trzeba by sobie dorobić... Albo przywiązać sznurek
mavierk napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Polska jest w UE już tyle lat, a Wy ciągle myślicie takimi zaściankowymi kategoriami...
I tu się mylisz. Ostatnio na ebay'u kupiłem depilator laserowy dla swojej Lubej (z Anglii), matówkę z klinem do swojej K20D (z Szanghaju) i polaryzator kołowy Hoya 82mm (z USA). Na depilatorze jestem do przodu o ~400PLN, na filtrze o ~300-400PLN a na matówce kilkadziesiąt. Wszystko wliczając w to transport.
Allegro niestety należy czytać AlleDrogo.
Ostatnio kupiłem tam Tamrona 70-200/2.8 ale trafiłem go, bo Kolega z tego Forum sprzedawał (http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6395), więc "to się nie liczy"
A'propos, znalazłem na ebay'u kilka ciekawych pozycji z segmentu foto. Były koszmarnie drogie. Potem doczytałem że wszystkie były z Polski.
palindrom napisał/a:
I tu się mylisz.
Wierzę na słowo, że można kupić coś taniej - ale ja takie oferty znajduję w Polsce to raz... dwa - w tamtym roku wszystko właściwie bardziej opłacało się kupować za granicą - sam nawet planowałem kupić Voitglandera.. ale w końcu na planowaniu się zakończyło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9