Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka stałka do Nikona?
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   

prawda jest taka - warto mieć oba :)

Reklama

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009   

Ja też mam dylemat jaką stałke wybrać.

Po pierwsze wydaje mi się, że 50 mm na ASP-C raczej jest za ciasne. W koncu ma to byc standard wiec 30-35 mm na cropa bedzie jak w mordę szczelił.

Po drugie zaś jak sobie przekadruje z 30 czy 35 mm uzyskam takie 50 mm, w duga strone to raczej nie zadziała, a miejsca czasami brakuje.

Ja mam dylemat czy brać Sigme EX 30/f1,4 czy Nikkora 35/f1,8.

Róznica w cenie 2x czy warto zaś przepłacić?

Komor kupił 30 Sigmy czytałem jego mini test na forum, nic dodac nic ując.
Tylko fakt canonowcy nie za bardzo mają jakiś wybór w Nikonie jest zaś 35/1.8. Czy zatem jedna działa przyszłony jest warta właśniej 2 krotnej róznicy w cenie (w stosunku do Sigmy 30/f1,4)?

komor 
Moderator

Canonowcy mają systemowego EF 35/2.0, ale test na Optycznych nie zachęcił mnie ani trochę do rezygnacji ze światła. Z tym, że ja Sigmę wziąłem za 1500 zł, teraz jak kosztuje prawie 2000 to optyka myślenia mogłaby być inna…

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

komor napisał/a:
Canonowcy mają systemowego EF 35/2.0, ale test na Optycznych nie zachęcił mnie ani trochę do rezygnacji ze światła. Z tym, że ja Sigmę wziąłem za 1500 zł, teraz jak kosztuje prawie 2000 to optyka myślenia mogłaby być inna…

Okey kolego a do systemu Nikon jak miałbyś wybór Nikkora 35/1,8 za 800 zł lub sigme 30/1,4 za 1800 zł to co bys wybrał?

Mnie właśnie to męczy.

mavierk 
never knows best

możesz spokojnie sobie zainwestować w 35G, mam to szkło od paru dni i musze przyznać, że całkiem spoko jest :D
Ostre od pełnej dziuru, AF również daje rade, jak już troszkę z nim popracować. No i wreszcie mogę robić zdjęcia siedząc po drugiej stronie stołu :D

komor 
Moderator

mavierk napisał/a:
No i wreszcie mogę robić zdjęcia siedząc po drugiej stronie stołu :D

I mnie też m.in. właśnie o to chodziło. Dlatego zastanawiając się nad 35/1.8 a 30/1.4 wziąłbym pod uwagę te 5 mm, które stanowi pewną różnicę. No i światło ciut lepsze.
Ale jak się z kolegą Mavierkiem spotkamy na najbliższych warsztatach to porównamy sobie w praktyce różnice między tymi obiektywami.

mavierk 
never knows best

z pewnością będą zauważalne :) Ale ja już nie narzekam na to szkło - jest niemalże idealne jak na moje potrzeby :)

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009   

Jak bedzie tak jak w tamtym roku z sigmą to wypożyczę sobie 30/1.4. Później zaś porównałbym jej wyniki z 35/1.8 Nikkora jak oczywiście Maverick udostepnisz.

A jeśli chodzi o zlot w Brunowie to klaruje się już kto bedzie :)

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009   

jarecki_jg, Maverick już od pewnego czasu nie korzysta z naszego forum - był na jednym spotkaniu i to wszystko :) Nie sądzę, żeby była jakaś możliwość z nim kontaktu, chociaż może Mnich coś tam ma (którego notabene też coś ostatnio za dużo nie ma).

Chyba, że chodziło Ci o Mavierka a nie o Mavericka - no to z chęcią użyczę :)

Thorn 
Bywalec

Wysłany: Czw 09 Kwi, 2009   

jarecki_jg - ja zdecydowanie wziąłbym N 35/1.8 :) szybki, pewny, jasny i tani :) S 30/1.4 jest tragiczna - to szkło jest totalnie nieprzewidywalne - jak trafia bez lampy to z lampą nie trafia lub na odwrót, pomijam już przerzucanie np 10 sztuk żeby trafić na taką bez BF/FF a nawet jak taką trafisz to może się okazać że jak podepniesz lampę to w nic nie trafisz ;) co z tego że optycznie jest całkiem spoko skoro ma taką wadę? Ta Sigma ma też takie specyficzne dosyć ciepławe kolorki :) N 35/1.8 DX wg mnie jest lepszy bo połowę tańszy a nie jest wiele ciemniejszy, mniejsza wrażliwość na BF/FF, trafia pewnie itd itd :) A jak myślisz kiedyś o FF to zawsze możesz rozważyć N AF 35/2.0 - też fajne szkiełko :)

mavierk 
never knows best

Wysłany: Czw 09 Kwi, 2009   

Thorn napisał/a:
A jak myślisz kiedyś o FF to zawsze możesz rozważyć N AF 35/2.0 - też fajne szkiełko :)
znam pewną osobę, która do d3 kupiła sobie 35G i nie narzeka na pełnej klatce :)

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009   

mavierk napisał/a:
Chyba, że chodziło Ci o Mavierka a nie o Mavericka - no to z chęcią użyczę :)

Jasne że chodziło mi o ciebie. Przepraszam za przekręcenie nazwy i do zobaczenia w Brunowie.

Tylko męczy mnie stałka Nikkora 35mm 1.8 bo mam bardzo dobrą Sigme 18-50/2.8 HSM, która przy 35-35mm ma najlepsze właściwosci. Czy zatem różnica w przesłonie o dwie działki (2.8 - 1.8) jest w tym przypadku bardzo żauważalna?- f1,4 by się jednak chciało mieć, kurde te dylematy by kupić raz a dobrze.

Czytałem jak pisałem test Komora z Sigmy 30mm/f1.4 i bardzo mnie on przekonał stąd mam nie lada dylemat.

mavierk 
never knows best

ja na prawdę nie narzekam - ostre jest to moje małe bejbe, dużo bardziej wolę je od kita (który rozmywał strasznie kanciasto) :)

Sunders 

jarecki_jg napisał/a:
Czy zatem różnica w przesłonie o dwie działki (2.8 - 1.8) jest w tym przypadku bardzo żauważalna?

Jest :cool:
jarecki_jg napisał/a:
f1,4 by się jednak chciało mieć,

Cena x2 :smile:

Odpowiedz do tematu