Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co częściej się psuje?

Jaką lustrzankę cyfrową posiadasz i ile razy się popsuła, albo popsuł się obiektyw owego producenta, w czasie 24miesięcy (od daty zakupu oczywiście)?
Canon - bez żadnych usterek i awarii
49%
 49%  [ 40 ]
Canon - 1 usterka, serwis naprawił bez problemów
3%
 3%  [ 3 ]
Canon - 1 usterka, trudności z serwisem
1%
 1%  [ 1 ]
Canon - 2 i więcej usterek, serwis naprawił bez problemów
0%
 0%  [ 0 ]
Canon - 2 i więcej usterek, trudności z serwisem
4%
 4%  [ 4 ]
Nikon - bez żadnych usterek i awarii
19%
 19%  [ 16 ]
Nikon - 1 usterka, serwis naprawił bez problemów
0%
 0%  [ 0 ]
Nikon - 1 usterka, trudności z serwisem
0%
 0%  [ 0 ]
Nikon - 2 i więcej usterek, serwis naprawił bez problemów
0%
 0%  [ 0 ]
Nikon - 2 i więcej usterek, trudności z serwisem
3%
 3%  [ 3 ]
Sony - bez żadnych usterek i awarii
14%
 14%  [ 12 ]
Sony - 1 usterka, serwis naprawił bez problemów
0%
 0%  [ 0 ]
Sony - 1 usterka, trudności z serwisem
0%
 0%  [ 0 ]
Sony - 2 i więcej usterek, serwis naprawił bez problemów
0%
 0%  [ 0 ]
Sony - 2 i więcej usterek, trudności z serwisem
2%
 2%  [ 2 ]
Głosowań: 81
Wszystkich Głosów: 81

Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Pią 20 Mar, 2009   

Canon 400D, od prawie roku nie otwiera się wbudowana lampa błyskowa, trzeba wdusić przycisk i wyciągnąć ją na siłę. Serwisem nie zawracałem sobie głowy.

Reklama

kozidron
[Usunięty]

mim, częściej i szybciej psuje się jogurt na kaloryferze od tego schowanego w lodówce...... :razz:

AQQ 
Maniak

SlawGaw napisał/a:
Nikkor 18-70 - porobiły się znaczne luzy

znaczne luzy to te modele mają już w chwili wyjścia z fabryki :mrgreen:
[optyka znośna ale mechanika tragiczna]

Kocur 
Maniak

Z body to miałem tylko z 40D problem. W tydzień czy dwa po zakupie stwierdziłem w nim FF. W serwisie trochę się zdziwili, potem pokręcili nosami, ale w rezultacie zrobili kalibrację. Sprzęt niestety został u nich na 2 dni, nie chciało mi się po niego jechać drugi raz do Warszawy, więc odesłali mi kurierem za gratis :P (wiem, miałem fart :D ) Poza tym tylko do obiektywów Tamrona miałem zawsze pecha :P

Poza tym, jak to mówią.. nie myli się ten, co nic nie robi :P W przypadku sprzętu, nie psuje się to, czego się nie używa :D a i tez nie zawsze... ;)

mim 
Nowy

Wysłany: Sob 21 Mar, 2009   

Dziękuję za głosy i jeszcze raz zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w ankiecie. A tym czasem dobranoc. Pozdrawiam.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

mim napisał/a:
Dziękuję za głosy i jeszcze raz zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w ankiecie.

Sugerujesz, że wszyscy mają/mieli Canona, Nikona lub Sony?... :twisted:

AQQ 
Maniak

Nieeee
Ankieta dotyczy jedynie podlejszych marek.
Autor zakłada, że inne są bezawaryjne :mrgreen:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

AQQ napisał/a:

Autor zakłada, że inne są bezawaryjne :mrgreen:

To są jeszcze jakieś inne marki? :mrgreen:
No dobra, jest Pentax, podobno jeszcze jest :razz:

Sunders 

MM, a co z OLKIEM :!: :mad:

mim 
Nowy

MM napisał/a:
To są jeszcze jakieś inne marki? :mrgreen:

Też tak myślę. Wiem, że w marketach jest trochę Olympusów i Pentaxów i nawet z chęcią je oglądam, jednak tylko jako ciekawostkę. Nie znam też nikogo kto by miał lustrzankę cyfrową nie będącą Canonem, Nikonem lub Sony. No nie ma co się oszukiwać, rynek jest bezwzględny, sprzedają się tylko te trzy marki, reszta to marines i egzotyka. Od razu mówię, że nie jestem jakimś (anty)maniakiem której z owych marek. Ale nie da się ukryć, że C/N/S w tej samej cenie oferują więcej i przede wszystkim istnieje możliwość zakupu tańszych lamp błyskowych i innych akcesoriów. Sam mam Nikona, był raz w serwisie, poprzedni tak samo. O jakiejś super niezawodności nie ma co mówić. A obsługa serwisowa jest bardzo delikatnie mówiąc na bandyckim poziomie. Ponoć u Olympusa i Pentaxa jest z tym lepiej (tak an forach piszą). Puenta jest taka, że nie zawsze lepsze usługi i produkty są wybierane przez rynek. Pozdrawiam.

mavierk 
never knows best

mim napisał/a:
Nie znam też nikogo kto by miał lustrzankę cyfrową nie będącą Canonem, Nikonem lub Sony. No nie ma co się oszukiwać, rynek jest bezwzględny, sprzedają się tylko te trzy marki, reszta to marines i egzotyka
Pentax jest dla wybranych - nie wiem czemu, ale fotografowie mający te aparaty są jacyś dziwni - zawsze robią coś z niczego i z zachwytem zazwyczaj patrzę na ich zdjęcia :)

A co do tematu... mam Nikona (nowy od 2 lat)... miałem sony (od 3lat)- nic się z nimi nie dzieje do tej pory.. ale telefon Sony Ericssona mi padł (po kąpieli w morzu).

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

mim napisał/a:
Ale nie da się ukryć, że C/N/S w tej samej cenie oferują więcej
dosc ryzykowne stwierdzenie

costi 
Rozmowny

Cytat:
ale telefon Sony Ericssona mi padł (po kąpieli w morzu).

Coz, ja tradycyjnie zajezdzilem joystick w k700i :) Poza tym w domu sa trzy inne telefony SE i z zadnym nie ma poki co problemow.

Co do usterek posiadanego sprzetu: padniety palnik w SB-600, lampa dwuletnia.

Cytat:
reszta to marines i egzotyka.

Wojska ladowe czuja sie niedowartosciowane :P

Sunders 

mim napisał/a:
lustrzankę cyfrową nie będącą Canonem, Nikonem lub Sony ... reszta to marines i egzotyka
pierwszy raz słyszę takie komplementy pod adresem pentaxa i olympusa :mrgreen:
mim napisał/a:
rynek jest bezwzględny, sprzedają się tylko te trzy marki

mim napisał/a:
nie da się ukryć, że C/N/S w tej samej cenie oferują więcej ... Puenta jest taka, że nie zawsze lepsze usługi i produkty są wybierane przez rynek
czy nie zaprzeczasz sam sobie :???:
Zadałem takie pytanie w sklepie "co się częściej psuje"-jak się spodziewałem nie mieli faworyta-odpowiedź brzmiała: każdy może się zepsuć.... :twisted:

mim 
Nowy

Sunders napisał/a:
mim napisał/a:
lustrzankę cyfrową nie będącą Canonem, Nikonem lub Sony ... reszta to marines i egzotyka
pierwszy raz słyszę takie komplementy pod adresem pentaxa i olympusa :mrgreen:

Jedno małe "g" i tyle radości, mea culpa.

Sunders napisał/a:
mim napisał/a:
rynek jest bezwzględny, sprzedają się tylko te trzy marki

mim napisał/a:
nie da się ukryć, że C/N/S w tej samej cenie oferują więcej ... Puenta jest taka, że nie zawsze lepsze usługi i produkty są wybierane przez rynek
czy nie zaprzeczasz sam sobie :???:

Masz rację źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że w większości przypadków tak jest. Ale oczywiście nie będę kwestionował tego, że Olympusa z dwoma (ponoć niezłymi) obiektywami można kupić za 2 tysiące. A Canona albo Nikona nie można, a obiektywy sprzedawane razem z korpusami raczej nie są zbyt dobre. Zatem bezapelacyjnie w takim przypadku Olympus daje więcej. Ale im wyższy przedział cenowy tym bardziej sytuacja się odwraca i Nikon/Canon oferują więcej niż ten nieszczęsny Olympus. Piszę nieszczęsny, bo stabilizacja w korpusie nie jest zła, ergonomia jest świetna, ponoć bezprzewodowa kontrola lamp błyskowych jest znakomita, ale reszta odstaje od konkurencji. Dlatego pisałem, że nie zawsze to co najlepsze jest wybierane przez rynek. Choć powyżej 3 tysięcy za korpus udziały w rynku poszczególnych producentów nieźle odzwierciedlają to co oferują klientom i tu rynek wybiera znakomicie:)

Sunders napisał/a:
Zadałem takie pytanie w sklepie "co się częściej psuje"-jak się spodziewałem nie mieli faworyta-odpowiedź brzmiała: każdy może się zepsuć.... :twisted:

Zgadzam się w zupełności. W ogóle mam takie wnioski, że ten sprzęt fotograficzny psuje się dużo częściej niżbyśmy chcieli i powinien i przy intensywnym użytkowaniu to tylko kwestia czasu. Tak też twierdzą moi znajomi. Nie ma znaczenia jaki napis na aparacie i tak się zepsuje to kwestia czasu (tak jak z dyskiem twardym). A serwisy Nikona i Canona jak się okazuje działają podobnie, podobnie źle. Naprawy trwają długo i często nie kończą się sukcesem. Kontaktu telefonicznego prawie nie ma. Strach oddawać sprzęt w ich ręce. Z Sony jest lepiej ale z kolei częściej "nie stwierdzają usterki". Oczywiście to tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia oparte o rozmowy z przyjaciółmi. Zobaczymy na ile będzie to zgodne z wynikami ankiety. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za udział w ankiecie.

Odpowiedz do tematu