Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
400/5.6 - szkło dla którego z chęcią przeszedłbym na Canona.
Dla mnie lepsze od 300/4 +TC,które pogarsza to i owo.
W miare nie drogie(najtańsze wśród tych trzech),lekkie - chociaż dobrą stówke trzeba dołożyc do wysokiego monopodu dla tej lufy
Za 100-400 przemawia stabilizacja,która może pomóc,ale monopod to też pomoc. No i zoom ma tą zalete,że można zejśc do 100 po to żeby odnalezc lecącego ptaka na tle nieba,bo przy 400stu może byc tak,że zdąży się znacznie oddalic nim go znajdziemy - nie raz miałem ten problem przy 300stu
100-400+IS czy 400+monopod ? - jestem jednak za stałką
Miałem identyczny problem. Nie wiedziałem na który z tych dwóch obiektywów (400/5,6; 100-400/4,5-5,6) się zdecydować. Po konsultacjach na forum, wszystkich za i przeciw, zdecydowałem się na 400 L/f 5,6 USM, i wtedy pojawił się problem. Okazało się, że kupienie tego szkiełka graniczy z cudem. Obdzwoniłem kilkanaście sklepów, nikt nie miał, próbowałem zamówić ale nikt nie potrafił podać nawet przybliżonego terminu dostawy, ani co gorsze ceny. Więc znów zacząłem spoglądać w kierunku 100-400
Znalazłem nowy egzemplarz w przystępnej cenie (4900 PLN) i od kilku dni jestem posiadaczem zooma
Niewiele nim jeszcze zrobiłem fotek, ale pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. Szkiełko na prawdę ostre, af działa błyskawicznie, IS może nie najlepszy, jednak pozwala mi bez trudu robić fotki w lesie z ręki (zresztą z lepszym IS nie miałem do czynienia, więc nie mam porównania). Generalnie jestem baaardzo zadowolony i nie żałuję ani jednej złotówki.
Aha, bałem się trochę tej pompki, ale dzisiaj już wiem, że wszystkie obiektywy mogą robić dla mnie z takim właśnie zoomowaniem, jest genialne!
Osobiście polecam z czystym sumieniem, super szkiełko. Nawet jeżeli przegrywa z 400/5,6 (pewnie minimalnie), to ma wiele innych zalet, których stałka jest pozbawiona
(zoom, stabilizacja, szersze zastosowanie).
To jest oferta wirtualna, tego obiektywu nie mają od miesięcy , wiem z innych forów, że wielu się na to nabrało. Zresztą jest napisane: "zapytaj o dostępność produktu". Każdy wie, co to oznacza.
krisv740, czy możesz mi wyjaśnić jaki sens dla Ciebie ma posiadanie 100-400/4,5-5,6 i 70-200/2,8? Czy 70-200/2,8+TCx2 nie daje "prawie tego samego" co 100-400/4,5-5,6?
Sunders, 70-200/2,8 z konwerterem x2 daje obraz porównywalny z obiektywami klasy 70-300 kosztującymi w okolicach 1000zł Poza tym, do czego innego jest zakres 70-200 ze stałym 2,8, a do czego innego znacznie ciemniejsze 100-400. W tym wypadku PRAWIE robi naprawdę wielką różnicę
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Wto 31 Mar, 2009
dzieki Kocur,
ja tylko dodam - 70 z tcx2 to dodatkowo "140mm" ciemnych od początku...
jak to porównać do i tak długiego dołu 100-400 na crop/aps-c ?
70-200/2,8 z konwerterem x2 daje obraz porównywalny z obiektywami klasy 70-300 kosztującymi w okolicach 1000zł
Tego nie wiedziałem
W takim razie jeszcze jedno pytanie jak się ma jakość obrazu 400/5,6, do 200/2,8 + TCx2?
Zobacz testy obiektywów które Optyczni testowali z konwerterem, z tego co pamiętam były to Sigmy 100-300/4 i 70-200/2,8 oraz Tamron 70-200.2,8 to będziesz miał orientację ile circa about MTF-ów szkło traci po podpięciu TC. Oczywiście różne obiektywy różnie się zachowują, ale chodzi o tendencję...
Kocur: To co napisałes powyżej nasunęło mi zabawną dygresję na temat powstawania drogich obiektywów - bierze się tani i się z niego ujmuje
dobrze by było Wziąć takie 70-300/4-5,6 i ująć TCx2 Było by 35-150/2-2,8 Oj jak ja bym chciał takie szkło pod niepełną klatkę...
Wykonując takie działanie na cenach-wyszło by ok.500PLN za takie szkiełko
[ Dodano: Wto 31 Mar, 2009 17:08 ]
Ale mi chodzi o porównanie canona 200/2,8L+TCx2 z canonem 400/5,6L. Róznica ok.2000PLN w cenie, zasięg ten sam, a jak z jakością obrazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14