Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie wiem czemu ale dalej nie ma przekonania do 5d, przeraża mnie w nim winieta, że będę musiał przymykać obiektywy ...
Winieta jest kul, to po pierwsze. Po drugie stosunkowo bezszkodowo można się jej pozbyć programowo. W zamian za to pomyśl: będziesz miał pełną klatę zwaną kiedyś pogardliwie małym obrazkiem.
as... napisał/a:
co do sigmy 50 1.4, to może i zacne szkło, było mi dane na chwilę przykręcić 1szt i niestety miała bf..... , raz już przeżywałem horror i wybór z kilkunastu t17-50 w którym finalnie wypadła przednia soczewka... więc "zamienniki" odpadają...!
Zabobony. Moim zdaniem rezygnujesz z oferty kilku naprawdę fajnych szkieł, które dadzą Ci znacznie więcej bang for the buck niż L. Wolę mieć kilka nieco gorszych jasnych stałek niż jedną super. Ale to oczywiście kwestia indywidualna. Ja kupuję w sklepie firmowym Sigmy i tam można wypróbować i wziąć tylko jak jest OK.
mavierk napisał/a:
sprzedaj 17-40 i 70-200 i kup 35L + 85L
chciałbym mieć 300d z tymi dwoma szkiełkami
I to też nie jest głupia myśl. Generalnie fajny masz problem. Żeby tylko takie mieć…
To ja jeszcze coś dopiszę jako właściciel 5D, jakiegoś 16-35 czy 70-200. Mieć 350D i 50L? W sumie fajny pomysł, tylko do czego mi taka ogniskowa na cropie. Mieć 5D plus Twoje szkła? Super pomysł bo w końcu jest szeroko, 70-200 staje się genialnym obiektywem z super zakresem ogniskowych a jakość zdjęć zdeklasuje to co oferuje 350D. Bokeh i plastyka zyska sporo, kolory także. Potem kupuj nie 50L tylko 35L. Jak masz parcie na portret koniecznie 135L (kosztuje sporo mniej niż 50L).
Będzie historia z happy-endem
Mam nadzieję as..., że powrzucasz trochę zdjęć ze swojej obecnej szklarni... Ciekawi mnie jak w praktyce wygląda 17-40 na FF (nie tablice testowe) no i obiekt moich westchnień 70-200/4.
as..., jestem kolejną, która chciałaby stanąć przed takim jak Twój dylematem i powiem podobnie: na Twoim miejscu bralabym 5D, bo z Twoją szklarnią i takim body dużo zdziałasz.
Ja mam podobny dylemat, zostawić sobie nowe 40d czy używane w idealnym stanie 5d? ale jak większość wybiorę 5d i sprzedam ta 40stkę bez żalu, ponieważ różnica w jakości zdjęć zupełnie inna w dodatku ze szkłem 70-200L. Mogę tylko dodać że 50II F1.8 NA f2 daje ostre zdjęcia a w przypadku 40d dopiero przy f3.5 są podobne. Canon 5D to stare ale wspaniałe cudo techniki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10