Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co do makro
Autor Wiadomość
remir 
Uczestnik

Wysłany: Czw 09 Kwi, 2009   

stalke chcialbym 300 ale tańszą bez stab. do ptaków oraz jakas stałke do makro ( czyli w gre wchodzą propozycje Kocur_).

Całość zestawu chce uzupełnić o 70-200 f/4 l usm oraz cos szerokiego by uzupełnić początek zakresu.

Reklama

Kocur 
Maniak

Problem ze stałkami 300mm polega na tym, że ceny zaczynają się od ok. 5000zł i w zasadzie jedyną sensowna jest 300/4L :) Mówię oczywiście o stałkach z AF, bo można w rozsądnej cenie kupić coś klasy 300/4 z M42, ale brak AF na takich ogniskowych to IMO porażka :P Może po prostu 70-300 IS USM, lub coś innego o podobnym zakresie? Cena nie zabija, jakość też nie jest najgorsza, a zaoszczędzisz kasę na szeroki kąt. Jak kiedyś nazbierasz kasę i będzie potrzebne coś konkretniejszego, to sobie dokupisz.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

remir napisał/a:
modele konkurencji 70-200 sigmy i tamrona, niby lepsze swiatlo i makro maja. co jakosci to troche odstają

Mają lepsze światło, ale sigma jest słabsza optycznie a tamron ma kiepski AF no i od obu canon jest solidniej wykonany :!:
Cytat:
zestaw jaki kompletuje bedzie jeździł po różnych krajach i w warunkach bardzo zmiennych. wiec stawiam na jakość

Jeśli tak to tylko canon :smile:
Zastanów się tylko czy 70-200/4 czy /2,8/bez IS/ :?:
Zastanów się też czy na pewno potrzebujesz obiektywu makro :?: Jeśli tak to oprócz canona 100/2,8 masz jeszcze do wyboru canona ef-s 60/2,8 macro usm-oszczędzasz ok.500PLN ale masz mniejszą minimalną odległość ostrzenia.
Zestaw canon ef 70-200/2,8L+canon ef-s 60/2,8 macro wyniesie Cię ok.5500PLN :???:

[ Dodano: Czw 09 Kwi, 2009 19:12 ]
remir napisał/a:
stalke chcialbym 300 ale tańszą bez stab. do ptaków oraz jakas stałke do makro. Całość zestawu chce uzupełnić o 70-200 f/4 l usm oraz cos szerokiego by uzupełnić początek zakresu

Takie plany przekroczą planowany bużet o ok.50%, chyba że skorzystasz z obiektywów manualnych, o czym wspomniał Kocur.

remir 
Uczestnik

tak kwota przekroczy założenia ale wydatki można jeśli ceny które widziałem ograniczyć. Konkurencja w przedziale 60 +/- 10 jest dobra i można wybrać cos dobrego o podobnym swietle a

mavierk 
never knows best

a mnie strasznie zaintrygował Tamron 60/2 - to może być super sprzęcik do macro + ekstra portretówka.

Sunders 

mavierk napisał/a:
mnie strasznie zaintrygował Tamron 60/2 -

Mnie też to intryguje-pierwszy raz o nim słyszę :???: :smile:

mavierk 
never knows best

http://www.optyczne.pl/17..._Macro_1:1.html
:)

Sunders 

Opis tego tamrona 60/2,0 macro rzeczywiście bardzo interesujący. Ciekawe jak będzie z ceną i jakością wykonania :???: bo na serwis nadal podobno nie można liczyć :sad:

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009   

Ja bym sie zastanawiał nad:

Sigma 105mm F2.8 EX DG MACRO lub
Tamron AF SP 90mm F/2,8 Di Macro 1:1

Moim zdaniem ciężko wskazać tutaj bezposredniego wygranego, ale na pewno oba są na tyle dobre by śmiało konkurować z oryginałami o tych samych ogniskowych, a przy tym sporo tańsze.

Po przliczeniu na ASP-C uzyskuje sie fajne tele portretowe ok. 150 mm

Nie bede ukrywał, że zaintrygował mnie też Tamron SP AF 60mm F/2.0, o którym pisze Mavierk . Poczytałem jednocześnie o ochach i achach na temat w/w, wiec wydaje się bardzo ciekawą alternatywą np. dla Nikkora AF-S 60 Micro/2.8

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009   

no to Tamron, jeśli wypuści w miare ostre szkło - ma kolejny hit sprzedaży ;)

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 15 Kwi, 2009   

jarecki_jg napisał/a:
Ja bym sie zastanawiał nad:

Sigma 105mm F2.8 EX DG MACRO lub
Tamron AF SP 90mm F/2,8 Di Macro 1:1

W Canonie i nie mając ostrych ograniczeń budżetowych ja bym jednak brał EF 100/2.8 Macro USM i cześć.

Sunders 

mavierk napisał/a:
Tamron, jeśli wypuści w miare ostre szkło - ma kolejny hit sprzedaży

Oprócz ostrości liczy się jeszcze wygoda użycia- ten tamron 60/2,0 macro będzie miał minimalną odległość ostrzenia 23cm- czyli od przedniej soczewki obektywu do fotografowanego obiektu zostanie kilka cm, podobnie jak w canonie 60/2,8 macro :???:
komor napisał/a:
W Canonie i nie mając ostrych ograniczeń budżetowych ja bym jednak brał EF 100/2.8 Macro USM i cześć.

Zgadza się. Nie ma chyba sensu czekać na tego tamrona :idea:

mavierk 
never knows best

Sunders, no co kto lubi :) Mi przykładowo by to nie przeszkadzało, jakimś cudem ludzie robią z kilku cm foty zwierzakom i wymiatają :)

komor 
Moderator

Ja robię makro Sigmą 17-70 i zdarza się, że jestem zbyt blisko fotografowanego obiektu, przez co zasłaniam sobie światło. Z okazji wiosny oraz obejrzeniu wielu fajnych zdjęć kolegi Monsa i innych coraz bardziej rozmyślam o tej setce makro... :roll:

Odpowiedz do tematu