Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
KIT 18-55 mm IS czy Tamron AF 18-200 mm ?
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009   

Link do Nikona, ale to szklo tez jest do Canona. I gdybym mial wybierac body D90 a 450D to bez wahania ten pierwszy.

Reklama

Dawko 
Początkujący

Każdy mi D90-stkę doradza.

MC 

Kazdy tzn. kto?

kozidron
[Usunięty]

Dawko, wynika z tego, że stoisz jeszcze przed wyborem puszki, może odpuść LV, tym bardziej, że w 450D rewelacji nie ma jeżeli chodzi o ten bajer, moim zdaniem lepszym rozwiazniem będzie canon 400D, pentax K200 albo nikon D60/D80 i może powinieneś przemyśleć jeszcze ten spacer zoom, bo taki obiektyw od wszystkiego to rewelacyjny nie jest.
Może warto też zastanowić się nad używanym sprzętem, jeżeli jest taka opcja to napisz..... jak na taki budżet masz spore wymagania .... i pytanie czy to zestaw na złapanie bakcyla i będziesz planował dokupienie szkiełek, czy raczej pozostaniesz przy tym co kupisz i właśnie dlatego zestaw ma być uniwersalny....?

tomek__gda 
Bywalec

Dawko, jeżeli chcesz robić zdjęcia krajobrazów etc. - w takim razie przydałby się obiektyw od przynajmniej 16-17 (na APS-C, a takie body wybierasz). Jeżeli chcesz przybliżenia to może coś pokroju 70-200 (300)? Jeżeli chcesz, załóżmy 18-200 (18-270) zdaj sobie sprawę z tego, że jeśli coś jest do wszystkiego, to naprawdę jest do...

[ Dodano: Nie 19 Kwi, 2009 21:15 ]
Moja rada - kup body, sprecyzuj swoje upodobania fotograficzne, później pytaj o szkła. Przynajmniej dla nas będzie łatwiej.

Dawko 
Początkujący

Wysłany: Pon 20 Kwi, 2009   

Oj ludzie ludzie. Pieniędzy nie mam, aparat to ma być prezent. Najlepiej aby był to zestaw ale jak nie to trudno. Z LV nie zrezygnuje za Chiny ludowe. Myślę nad D90. Takie mody ma przyszłość, filmy itp. jednym słowem ,, bajery " co ja osobiście lubię. Myślę, że jak na początek wystarczy mi 18-55 mm? Ja nigdy nie miałem lustrzanki w rękach, więc zanim ja poznam wszystkie opcje itp. Nauczę się robić zdjęcia to minie z pół roku to wtedy pomyślę nad szkiełkiem. Co wy myślicie na taki plan ?

PS. Używany sprzęt nie wchodzi w grę.

Czym się różni Nikon D80 od D90 ? Tylko nagrywaniem filmów? Bo jeżeli tak, to wolę kupić D80 i zaoszczędzić 1000 zł.

MC 

Dawko, absolutnie nie. Inna matryca przede wszystkim.

RB 

Dawko napisał/a:
Z LV nie zrezygnuje za Chiny ludowe. Myślę nad D90. T

Czym się różni Nikon D80 od D90 ? Tylko nagrywaniem filmów? Bo jeżeli tak, to wolę kupić D80 i zaoszczędzić 1000 zł.

Nie ma tez LV, z którego nie chcesz rezygnowac... :mrgreen:

Dawko 
Początkujący

Acha, no tak. To ja już nie wiem :(

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Nikon D90 to bardzo udany aparat. Dla amatora z ambicjami jak znalazł, do tego spory wybór markowych, dość tanich i udanych obiektywów (18-70, 18-105, 18-135), tyle że ten korpus swoje kosztuje - około 3200 zł samo body, którym bez obiektywu zdjęć się nie zrobi.
Za mniej więcej tyle samo (+/- 200 zł) jest już Canon 450d z:
canonem 17-85 - przeciętnym, ciemnym, obiektywem ze stabilizacją
albo
sigmą 17-70 - całkiem udanym, uniwersalnym i dość jasnym obiektywem, choć bez stabilizacji.
Jeśli mamy zmieścić się w budżecie ok. 3200-3400 zł to ja bym brał 450d + Sigmę 17-70, jeśli możemy dojechać do 4000 zł to wziąłbym Nikona D90 z obiektywem Nikkor 18-70.

Dawko 
Początkujący

Ja cały czas byłem przekonany do Canona 450D bo mogę go mieć za 2650 zł z szkłem kita 18-55 mm. Lub coś takiego : http://www.euro.com.pl/ze...55-250-mm.bhtml

tomek__gda 
Bywalec

Dawko, odpuść sobie Euro Agd. To nie sklep, tylko magazyn z funkcją sprzedaży. Jeżeli ni9e mają czegoś na stanie, to nie załatwią Ci tego wcale. Pomimo obietnic.

Może lepiej poszukaj w okolicy sklepu specjalizującego się w sprzęcie fotograficznym... Kupisz taniej niż w Euro, poza tym doradzą Ci!

MC 

tomek__gda napisał/a:
Jeżeli ni9e mają czegoś na stanie, to nie załatwią Ci tego wcale.

Zalezy na jakiego sprzedawce trafisz.
1. Kupowalem w Gdyni amplituner i szukalem do niego DVD. Tego co chcialem nie bylo na stanie. Najblizej w Matarni. Mogli sprowadzic na jutro. Z oczywistych wzgledow pojechalem, odebralem. Wszystko juz czekalo na mnie spakowane.
2. Razem z Tesciem kupowalismy laptoka. Ten, ktory byl w sklepie to byl egzemplarz wystawowy na ktorym byly ryski. Na stanie byl w Olsztynie. Pan zaproponowal, ze w przeciagu maksymalnie 3 dni bedzie na miejscu. Zadzwonil nastepnego dnia, ze jest do odbioru.

Wiec, prosze, nie uogolniaj.

oracle 
Maniak

A może tak darować sobie lustrzankę i kupić hybrydę?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Wto 21 Kwi, 2009   

Mówię Wam, że to kolejna KOMUNIA na tym forum. :neutral:
No ale odmówić pomocy nie można. Ja niestety nie wiem jak mogę pomóc w tym trudnym wyborze, tym bardziej, że pora spać.

Odpowiedz do tematu