Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 70-200 f2.8 II
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Nie 26 Kwi, 2009   

złote środki? Czyli jak mam rozumieć 50/1.4G czy 35/1.8G to obiektywy, których byś nie podpiął do d3 czy d700? Trzeba ogłosić wszem i obec, że d700 nie robi zdjęć z obiektywami tańszymi niż 5k :)

Reklama

kozidron
[Usunięty]

mavierk napisał/a:
złote środki? Czyli jak mam rozumieć 50/1.4G czy 35/1.8G to obiektywy, których byś nie podpiął do d3 czy d700? Trzeba ogłosić wszem i obec, że d700 nie robi zdjęć z obiektywami tańszymi niż 5k :)

a to już sobie sam wyssałeś z palca, ja tego nie napisałem, jest wiele wybitnych szkieł, które nie kosztują więcej niż 3K .....polecam wolniejsze czytanie

tomek__gda napisał/a:
Przed zakupem był to "złoty środek" za "niewielką kasę". Późniejsze doświadczenia dowiodły dlaczego dobre obiektywy kosztują.

ja się z tym stwierdzeniem zgodzę.....bo odnosi się ono akurat do 70-200 sigmy, a w tym przypadku był to gruby kompromis

mavierk 
never knows best

kozidron, po rozumiem człowieka, który woli sobie kupić d700 + S70-200/2.8 zamiast d300 + 70-200VR, bo sam bym sobie to kupił.

ilDottore 
Bywalec

Wysłany: Pon 27 Kwi, 2009   

Nawet nie stałem koło tej Sigmy ale oglądając sample to te z Canonowskiej serii 70-200 są (jak dla mnie! to subiektywna opinia!) po prostu... ładniejsze. :) I ostrość i kolory i kontrast i selekcja planów... wszystko lepsze, jak leci.
Dla mnie (już wybrane) optimum to będzie C70-200 f/4L IS USM - f/2,8 IS jest za drogi, jeśli się nie zarabia na zdjęciach a słabsze światło mogę sobie zrekompensować podkręceniem ISO.
Natomiast jakość optyczna - miodek! :D
Sądzę że w systemie Canona akurat żadne kombinacje po prostu nie są potrzebne, skoro tak dobrej klasy obiektywy są dostępne bezpośrednio od producenta body.
Poza tym biały obiektyw to full profeska - co za prestiż i można wejść na imprezy na krzywy ryj! ;)

0xDEADBEEF 
Uczestnik
[CHIKEN]

Nie wiem jak to do konca jest z wersja II ale mam Sigme 70-200/2.8 APO DG, ta z 17 elementami bez macro. I jakos na ostrosc nawet na 2.8 nie narzekam, calkiem udany obiektyw, za nic bym sie go nie pozbyl.
Z tego co rozumiem 18 elementowa wersja z macro troche gorzej sie zachowuje na 200mm ale tez jest calkiem przyzwoitym obiektywem.

sndbk 
Bywalec

Makro to jest jakaś zmiana w środku w konstrukcji obiektywu, która może negatywnie wpływać na właściwości tele? Jak tak czytam to wychodzi, że to jest jakaś prawidłowość, lepsze makro - gorsze tele.

tomek__gda 
Bywalec

Wysłany: Wto 28 Kwi, 2009   

mavierk napisał/a:

mavierk, D700 z Sigmą 50/1.4 chodzi wręcz wyśmienicie.

Grandi 
Nowy

Wysłany: Sro 29 Kwi, 2009   

canon ;) do odpowiedzi z poprzedniej strony.
Mam watpliwości co do Simgy 70-200 f2.8 II a canona 70-200 f4 L,
slysalam ze w canonie bardzo czesto sie wkradaja flary, i zdjecia pod slonce kompletnie nie wychodza ;/

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sro 29 Kwi, 2009   

tomek__gda napisał/a:
mavierk, D700 z Sigmą 50/1.4 chodzi wręcz wyśmienicie.
Zestawem marzeń jest dla mnie taki duecik (do tego 135/2 DC i 7 niebko wita ) :)

sndbk 
Bywalec

Wysłany: Czw 30 Kwi, 2009   

Jak oceniacie sample z dp? Na przykład ten z rowerkiem wydaje się całkiem niezły.
200mm f/2.8 na FF więc na Fx powinno być jeszcze lepiej.
http://www.dpreview.com/g...00_2p8_samples/

komor 
Moderator

Grandi napisał/a:
Mam watpliwości co do Simgy 70-200 f2.8 II a canona 70-200 f4 L,
slysalam ze w canonie bardzo czesto sie wkradaja flary, i zdjecia pod slonce kompletnie nie wychodza ;/

Jeśli bez osłony p-słonecznej to pewnie tak. Zdjęcia ze słońcem w kadrze lub tuż-tuż poza też pewnie nie, ale tele-obiektywem nie robiłem chyba jeszcze zdjęcia ze słońcem w kadrze. :)

Na szybko wyszukałem zdjęcia z 70-200/4L robione przeze mnie pod światło. Wszystkie z osłoną p-słoneczną. Mam nadzieję, że mój znajomy nikonista Grzesiek się nie obrazi za użycie jego wizerunku bez wiedzy i zgody, podobnie jak nasz forumowy kolega Mateusz, poza nimi i moimi własnymi dziećmi i jedną córką sąsiadów :) to chyba nikt nie jest rozpoznawalny…
Proszę nie patrzeć na kadry i wyraz artystyczny, to jest na szybko, niektóre bez obróbki, niektóre do wyrzucenia może nawet?…

mavierk 
never knows best

zdjęcia słabe, na żadnym mnie nie ma :P

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Wykresiki czy tablice testowe niezbyt mnie interesują, dla mnie wykładnią klasy szkła są sample. A sample z tej Sigmy wcale nie są zle, nawet na 200@2,8 biorąc pod uwagę cenę szkła które jest tańsze od Canona EF L 70-200/2,8 USM o ponad 2000 zlotych a od Nikkora 70-200 VR o ponad połowę (tu dochodzi stabilizacja) więc nie wybrzydzajmy :) .

Osobiście, gdybym miał kupować obiektyw klasy 70-200/2,8 dzisiaj wybrał bym Tamrona bo tu różnica w jakości obrazu między nim a Sigmą nie ciągnie za sobą ceny z kosmosu - a wręcz przeciwnie :)

sndbk 
Bywalec

Tamron kiedyś kosztował 2500 czy nawet 2200 przez chwilę a teraz tyle co Sigma.

krisv740
[Usunięty]

nazgul, popracuj tamronem trzy lata , a zobaczysz co z niego zostanie
nie wspominając o komforcie i szybkości pracy tak canona jak nikona 70-200... :cool:

Odpowiedz do tematu