Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Po długich przemyśleniach, rozmowie z osobą której lornetka ma służyć oraz wskutek braków w sklepach (nie ma spitfire'a, nie ma atreka) zdecydowałem się na vortex crossfire 8x42.
Pokusiłem się o porównanie z nikon action ex 10x50
Najpierw o minusach:
Ok. 8:00 wieczorem vortex wyraźnie odstawał pod względem jasności obrazu (co mnie zaskoczyło - liczyłem że będzie podobnie).
Aberracja chromatyczna (testowałem patrząc na drzewa na tle mocno rozświetlonych chmur – wg mnie to najlepszy test aberracji) już na pierwszy rzut oka większa niż w nikonie. Obserwacje ptaków w takich warunkach będą dosyć utrudnione.
Chociaż obraz jest niewiele węższy niż w nikonie, wyraźnie bardziej dokuczliwy jest efekt "tunelu".
Jeżeli chodzi o ostrość – jest mniej więcej na poziomie nikona. Głębia ostrości wg moich odczuć nieco mniejsza. Różnego rodzaju zniekształcenia i wady na brzegach pola są odczuwalnie mniejsze niż w nikonie – i to jest plus. W vortexie jednak pole widzenia mamy węższe …
Teraz nieco o wyglądzie i użytkowaniu.
Lornetka sprawia dobre wrażenie mimo wiadomego pochodzenia. Nie zauważyłem żadnych niedociągnięć, brudu, klejów i itp. w tubusach.
Klapki solidne a i futerał, pasek niczego sobie – w tym elemencie nikon przegrywa bezdyskusyjnie.
Regulacja ostrości jak dla kogoś kto nie miał do czynienia z lornetkami z wyższych półek – bez zastrzeżeń. Korekcja wady wzroku w prawym okularze chodzi straszliwie ciężko, ale mimo prób rozregulowania – trzyma się i nie trzeba bez przerwy ustawiać. W tym elemencie niestety mój nikon wypada b. kiepsko.
Podsumowując – crossfire 8x42 ma swoje wady i zalety. Do tych ostatnich należy przede wszystkim to, że optycznie nie odstaje wiele od wychwalanego nikona (podpada tylko z tą jasnością i aberracją), a dodatkowo pierwsze wrażenia i warunki gwarancji (wieczysta) świadczą raczej o solidności lornetki.
Z zakupu jestem umiarkowanie zadowolony – lornetkę kupiłem dla kogoś kto używał lornetki grożącej trwałym uszkodzeniem wzroku i na pewno mu posłuży.
Wiem jednak, że dla siebie muszę kupić coś z wyższej półki – co najmniej nikon monarch 8x36
Zadnej z wymienionych nie kojarze, ale jedno musze sprostowac.
Kto nie patrzyl przez 20mm klasy premium nie wie nic o zasiegu lornetki kompaktowej. Taki zeiss czy leica sa lepsze od wiekszosci lornetek 50mm jakie walaja sie po sklepach nawet tych za 500zl. A poza tym kieszonkowe. Obraz jest lepiej skorygowany niz w duzych 40-50mm, pole widzenia podobne, jasnosc do obserwacji nieba owszem niewystarczajaca, ale jako lornetka turystyczna jest znakomita. Jedno tylko jest ich wada pokretlo ostrosci rzeczywiscie jest male. W grubych rekawicach bedzie problem.
Uzywalem ponad rok pentaxa digibino (7x17) i jakosc obrazu byla super, poza jasnoscia oczywiscie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10