Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzięki za wypowiedź, jaad75, takiej odpowiedzi się spodziewałem ale wolałem się u Ciebie upewnić.
Co do kompromisów to wydaje mi się (jutro to zweryfikuję), że ten Nissin będzie porządniej wykonany niż najtańsze Tumaxy-Srumaksy i inne wynalazki.
U nas na Allegro widzę, że używane (przecież) SB-26/28 osiągają ceny między 400 a 500 zł. Nowy Nissin 622 z gwarancją itd. kosztuje 550 zł. Nie jest może super wygodny do obsługi, nie ma regulacji mocy co 1/3 EV jak 580 EX II, nie wiem na ile jest stabilny temperaturowo, mocowo, itd. ale reszta wydaje się sensowna.
No zobaczymy jutro, o ile trafię tę lampę gdzieś z fizycznym sklepie do pomacania/kupienia.
komor, z Nissinem 622 zrobiles dabra robote, dzieki wielkie;
taki zestaw C+N chyba mnie interesuje wlasnie;
mam nadzieje, ze dwie, czy 3 lampy N tez beda wyzwalane poprzez 580?
W instrukcji nic o tym nie piszą, ale tak na rozum, ten drugi slave nie będzie nic wiedział o tym pierwszym, bo obydwa patrzą na swojego mastera… Powinna więc błysnąć dowolna liczba slave’ów patrzących na jednego mastera. Można kiedyś zrobić taki eksperyment, tylko trzeba zebrać trochę luda ze sprzętem. W sumie dobry pomysł na jakiś, nomen omen, flash mob.
komor, sprawdziles wyzwalanie kilku lamp Nissin przez jedna 580-ke?
ktora lampe czesciej uzywasz?
jak oceniasz z perspektywy czasu, czy canon rzeczywiscie jest wart 3 razy wiekszej ceny?
moj wybor niestety nadal jest otwarty.
patronus, w Nissinie nie ma żadnego podziału na grupy/kanały (nie ma ani słowa o tym w instrukcji i nie ma do tego żadnego sterowania na lampie) więc podejrzewam, że pojedynczy master wyzwoli tyle Nissinów ile tylko uda Ci się zmieścić w pokoju
Co do porównywania, to z 580 EX nie można porównywać, to inne klasy jakości, funkcjonalności i ponad 3-krotna różnica w cenie. Czy warto? Warto, jeśli zamierzasz skorzystać z funkcjonalności których nie ma Nissin albo 430 EX, a które ma 580 EX. Jak już pisałem, funkcji realizowanych przez Nissina można się nauczyć na pamięć w 10 minut, 580 EX może znacznie więcej.
Nissina praktycznie nie używam, tylko czasem rozłożę go w domowym „studio” w sytuacjach w których udaje się go wyzwolić optycznym slavem (przez białą parasolkę nie bardzo).
Ostatnio założyłem go na puszkę podczas Photo Day w piekarni Mamut, a 580 EX miałem w ręku/na podstawce, na kablu PC. Błyska jak trzeba, w granicach mojej amatorskiej oceny. Ale ja nie używam tego sprzętu na tyle często, żeby wykryć jakieś niuanse.
Chcę kupić porządną lampę do swoich Canonów. Nie wiem, czy warto inwestować w Canona 580 EX II, czy może w Nissin'a. Co radzicie? Sprzęt bedzie wykorzystywany raczej amatorsko.
Ja powiem tak, jeśli chcesz mieć najlepszą lampę do Canona to kup systemową 580 ex II, a jeśli chcesz zaoszczędzić to Nissina. Oczywiście kompromisy kosztują utratę możliwości, o których pisał juz komor.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9