Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: komor
Pon 03 Sie, 2009
Który obiektyw do macro
Autor Wiadomość
zug
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Cze, 2009   

jak dla mnie duże i "trochę" waży i dodatkowo pojawia się pytanie BF czy FF

Reklama

sub2 
Nowy

Wysłany: Czw 11 Cze, 2009   

No szkoda tylko ja dalej nie wiem jaki obiektyw wybrać na placu zostały trzy tamron 90 sigma 105 i ten systemowy sony 100 i bądż tu mądry co czytam jakiś test to raz jeden lepszy raz drugi to znowu ten trzeci i bądż tu człowieku mądry a może rzeczywiście ktoś zna tego sonego 100 i coś napisze o nim

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

ja bym był za Sigmą, bo z tego, co wyczytałem, ma IFa :)

A 180 macro Tamrona czy Sigmy nie ma pod Sony?

SlawGaw 
Optyczny

mavierk napisał/a:
A 180 macro Tamrona czy Sigmy nie ma pod Sony?

Jest, Sigmy 150 nie ma pod Sony

sub2, używam Sigmy 105 makro i jest to obiektyw bardzo dobry od pełnego otworu, kupiłem go bo był tańszy od Minolty 100 i jedyną rzeczą której temu obiektywowi brakuje to okrągłej przysłony. Jest głośny. Testowałem tez Tamrona 90 i gdybym kupował dziś jeszcze raz i nie brałbym pod uwagę ceny, to Sony potem Sigma a następnie Tamron, jednak różnice między nimi są znikome i zauważyć je na zdjęciach to naprawdę trzeba się postarać, każdy z tych obiektywów jest zacny.

mavierk 
never knows best

no to ja jestem za 180/3.5 :D

sub2 
Nowy

Mavierk a powiedz czy miałeś może tą 180 w ręce a jeżeli tak to czy rzeczywiście jest ona taka duża i ciężka a może ktoś inny miał ją w ręce i wypowie się na ten temat

mavierk 
never knows best

nie, nie miałem jej w ręce, kieruje się tylko opiniami w internecie, a przeczytałem jakieś 20-50 pozytywnych opinii o 180tkach, czy to Tamiego, czy Sigmy.

A Sigmę nawet na allegro za 1600 ostatnio widziałem używeczkę - moim zdaniem warto kupić szkiełko, które nie dość, że ma macro 1:1 to jeszcze spokojnie może służyć za krótkie tele zarówno do portretu jak i jakiejś reporterki (w końcu 3.5 do 2.8 jest bliziutko)

sub2 
Nowy

Wielkie dzięki za pomoc mavierk cały czas wacham się ale chyba wybiorę sonego może ktoś o nim coś powiedzieć

komor 
Moderator

sub2, piszesz, że nie wiesz co wybrać, ale nie napisałeś jakie makro Cię interesuje. Skoro obiektywy makro o odwzorowaniu 1:1 są produkowane z ogniskową 50, 70, 100, 150 i 180 mm to znaczy że muszą być jakieś powody do tak obfitej oferty.
Długoogniskowe obiektywy makro pozwalają daleko się odsunąć od obiektu (owady, płochliwe małe zwierzęta, itd.), ale kosztem wygody. Pewnie trudno nimi focić z ręki. Setka makro jest kompromisem między odległością a uniwersalnością, można nimi spokojnie pracować z ręki. Krótsze obiektywy pracują jeszcze bliżej, ale chyba są bardziej kompaktowe.
Napisz co zamierzasz robić i czy zastosowanie jako portretówki ma dla Ciebie znaczenie. Setką makro na przysłonie f/2,8 też da radę robić portrety.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 08 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

sub2 
Nowy

Przepraszam rzeczywiście nie napisałem co chcę fotografować chodzi mi właśnie o owady i to naprawdę małe dodam że zaczynam dopiero przygodę z macrofotografią ale wolę kupić obiektyw trochę na wyrost do portretów mam inne szkła

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

No to może Tamron 180mm? Ma odpowiednie mocowanie, "kozacką" ogniskową a optycznie również chyba jest niczego sobie, zważywszy opinie jakie ma.

sub2 
Nowy

Ja cię kręcę tyle się użalam nad tym że sigma 150 nie ma mocowania do sony a tu coś takiego
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,5860s,383d tu zostało przyjęte moje zamówienie na to mocowanie
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83893
czy może mi to ktoś wyjaśnić
Ostatnio zmieniony przez sub2 Czw 11 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Nie sugeruj się tym.
Zobacz tu:
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/49
Kod:
Mocowania: Canon, Nikon, Sigma, 4/3

Sigma nie chce się przyznać, że robi ten obiektyw na bagnet Sony. I ja jestem gotów im uwierzyć.

sub2 
Nowy

No fajnie ale zamówię przyjdzie i co z nim zrobie jeżeli nie będzie pasował powiedzą że zamówienie jest zgodne z towarem i kasa przepadła no nie wiem co robić ale to wszystko jest dziwne no i komu uwierzyć sklepowi czy producentowi

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Dziwie się, że masz "na tym polu" dylemat.
Chyba producent lepiej wie co produkuje, niż sklepikarz, ekspedient czy inny subiekt. Pomijam fakt błędu w bazie danych.
A jak chcesz mieć pewność to zadzwoń/zafaxuj/zaemiluj tu:

Kod:
Sigma w Polsce:

Siedziba firmy:
81-528 Gdynia, ul. Architektów 67
tel. bezp. 0-58 668 31 80,
tel./fax 0-58 664 83 51; 664 63 28
fax autom. 0-58 668 31 82
E-mail: info@sigma-foto.pl

Odpowiedz do tematu