Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sunders, pole widzenia dla EF-S 10-22 podane jest prawdopodobnie dla aparatu APS-C, natomiast pole widzenia w specyfikacji 16-35L podane jest dla pełnoklatkowego aparatu. Obiektywy EF i EF-S o tych samych ogniskowych różnią się po prostu polem obrazowania, czyli wielkością rzucanego obrazka, a nie kątami widzenia. Edit: tu sam się zagalopowałem: poprzednie zdanie dotyczy oczywiście małej matrycy, do której podpinamy rozpatrywane obiektywy.
Nie obrażaj się, Twoje zdanie:
Sunders napisał/a:
obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej jak EF-S50mm
uwidacznia, że tego nie rozumiesz. Odwrotne zdanie jest prawdziwe. Czyli obiektyw 30 mm na małej matrycy APS-C da takie kąty widzenia jak obiektyw 50 mm założony na klatkę 35 mm.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 21 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zrobiłem ilustracje. Moim zdaniem wygląda to w uproszczeniu tak:
Na czerwono jest wszystko to, co związane z pełnoklatkową matrycą. Czyli mamy pełnoklatkowy obiektyw EF o pewnej ogniskowej, mamy pełnoklatową matrycę i obraz (szara ściana) który przez ten obiektyw jest rzutowany na matrycę.
Teraz jeśli ten obiektyw podłączymy pod małą matrycę APS-C (kolor zielony) to uzyskamy wycinek z kadru pełnoklatkowego, bo matryca APS-C jest wycinkiem matrycy 35 mm. Zielona przerywana linia pokazuje nam, że przy tej samej ogniskowej (bo przecież obiektywu nie zmieniliśmy!) uzyskamy mniejsze kąty widzenia, bo matryca APS-C obejmuje po prostu mniejszy fragment koła obrazowego obiektywu.
Teraz popatrzmy na obiektyw EF-S, czyli przeznaczony na małe matryce:
Ogniskową pozostawiamy bez zmian (co to dokładnie znaczy, niech wytłumaczy Arek albo Palindrom ) ale koło obrazowe rzutowane przez ten obiektyw wystarczy tylko na małą matrycę APS-C. Gdybyśmy jakoś podpięli to do pełnoklatkowego aparatu (np. niepełnoklatkowe Sigmy DC da się fizycznie podpiąć do pełnoklatkowych korpusów), to mielibyśmy na brzegach obrazu zaciemnienie, mega-winietę.
Dlatego właśnie, zarówno obiektyw EF jak i EF-S o tej samej ogniskowej na małej matrycy APS-C będzie dawał obraz o tych samych kątach widzenia, nic się nie zmieni. Ale będzie to obraz mniejszy (mniejsze kąty) niż generowany przez pełnoklatkowy obiektyw o tej samej ogniskowej podpięty do pełnoklatkowego aparatu.
No i na koniec przypomnienie, że obiektywów EF-S (niepełnoklatkowych) produkcji Canona nie wolno podpinać pod pełnoklatkowe korpusy, ze względu na możliwość uszkodzenia lustra przez wystający mocniej tylny element. Szkła Sigmy (przynajmniej niektóre?) nie mają tej wady, choć oczywiście nie dadzą pełnego obrazu na dużej matrycy.
komor, dzięki za trud, który sobie zadałeś-szczególnie podoba mi się pierwsza ilustracja w oparciu o którą można chyba wreszcie wyjaśnić nieporozumienie/kwestia ogniskowych i kątów widzenia wydaje mi się oczywista, ale nadal nie rozumiem za co mnie tak "objechałeś"/.
Jeśli weźmiemy dwie puszki-jedną FF i jedną APS-C/firmy canon oczywiście / oraz jeden obiektyw stałoogniskowy EF i kolejno podepniemy ten obiektyw najpierw do FF a potem do APS-C to fotografując to samo i z tej samej odległości, na APS-C uzyskamy kadr, który jest tylko "częścią"/centralną/ kadru uzyskanego puszką FF/dzięki temu np. winieta na APS-C będzie mniejsza niż na FF/. Czyli kąt widzenia układu optycznego FF+EF jest większy niż APS-C+EF, z powodu posiadania przez ten drugi matrycy o mniejszych rozmiarach. Wydaje mi się, że tu jest "pies pogrzebany"/przyczyna nieporozumienia /. Obiektyw EF na obu puszkach ma tą samą ogniskową i te same kąty widzenia, ale na matrycy APS-C rejestrowany jest obraz będący "wycinkiem" centralnej części kadru z FF. Żeby z tej samej odległosci zarejestrować taki sam kadr jak FF z podpiętym np.EF 35mm, do APS-C trzeba podpiąć EF-S 22mm. Może candy ma rację, że niezbyt jasno się wyrażam
ale nadal nie rozumiem za co mnie tak "objechałeś"
Drogi kolego, za to:
Sunders napisał/a:
obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej jak EF-S50mm
bo to jest wierutna nieprawda, z powodów, które opisałem i zilustrowałem powyżej. Jeżeli cały czas mamy puszkę 450D i zmieniamy tylko obiektywy z EF na EF-S to nic się nie zmieni dopóki zachowujemy tę samą ogniskową. Inaczej ujmując, na 450D obiektyw EF 30 mm da większy kąt widzenia niż EF-S 50 mm (gdyby taki istniał, bo chyba nie ma).
Czy jednak EF-S na 22mm nie daje tego samego pola widzenia co EF na 35mm
Daje ale na matrycy APS-C Tylko trzeba dodać że EF-S 22 na APS-C a EF 35 na FF.
P.S.
Fajna ta wasza kłótnia Komor mówi o polu widzenia samego obiektywu, a Sunders obiektywu w połączeniu z matrycą. Niby mówicie to samo a wychodzi inaczej
komor, masz rację, mając na myśli, że obiektyw EF30mm da na C450 kąt widzenia taki jak EF50 na FF, napisałem bzdurę
Znowu źle. Jeżeli porównujesz 30 mm na małej matrycy do 50 mm na dużej matrycy to masz rację, że dadzą podobny kąt widzenia. Ale po raz trzeci przypominam Twoją oryginalną wypowiedź, która jest błędna. Przytaczam w całości, żeby nie było, że wyjąłem z kontekstu:
Sunders napisał/a:
A obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej jak EF-S50mm/dokładnie48/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10