Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
szybkość serii i jakość podglądu to tak. Tyle, że w tej chwili postapiłeś prawie dokładnie tak, jak to opisałeś w swojej dygresji
Według mnie postąpiłem zgoła inaczej. Mając 5000 zł. jaro4444, nie kupi nawet uzywanego 5D Mk II, a dalej piszę tak: "Dopiero 5D Mark II dorównuje oprogramowaniem i niektórymi funkcjami do 50D. Jeśli możesz uzbierać do 9000 zł. to rozważ właśnie 5D Mark II."
Może warto cytować całą wypowiedź, do której się odnosisz?
Zgoła inaczej... no cóż... Odniosłeś się po prostu tylko do zalet oprogramowania 50d względem 5d. Natomiast to co daje matryca pominąłeś.... Dokładnie tak jak w Twojej dygresji... Tylko, że uwydatniłeś zalety nowego nad starym należącym do wyższej klasy, który wciąż moim zdaniem ma wyraźne zalety w stosunku do 50d... Też wybiórczo potraktowałeś temat. Mam nowe które w tych a tych aspektach przewyższa stare z wyższej półki.
W sumie normalne, ale jak ktoś wali takimi dygresjami a potem robi to samo, to lekko śmiesznie jest
Błagam, czytajmy ze zrozumieniem.
Moja dygresja odnosi się tylko do doradzania w zakupie aparatów z tej samej półki, ale różnych modeli, czyli przykładowo starszy XXD i nowszy 50D lub starszy XXXD i nowszy (lub nawet najnowszy z XXXD) 500D.
Błagam, czytajmy ze zrozumieniem.
Moja dygresja odnosi się tylko do doradzania w zakupie aparatów z tej samej półki, ale różnych modeli, czyli przykładowo starszy XXD i nowszy 50D lub starszy XXXD i nowszy (lub nawet najnowszy z XXXD) 500D.
Tiaaa? A gdzie to wcześniej raczyłeś napisać?
Błagam, piszmy tak aby można nas było zrozumieć...
Mała dygresja:
Niestety na każdym forum jest tak jak w życiu, czyli jeżeli ktoś użytkuje starszy model aparatu, to zawsze doradzi komuś tylko starszy, z nowego wypunktowując same "wady". To się dzieje podświadomie i wynika z psychiki człowieka. (koniec dygresji)
Bogdan ty nasz psychologu . Powiem tak, ja też doradziłem 40D a w tym modelu razi mnie ekranik lcd, zakres tonalny 40tki i 50tki jest prawie taki sam, ergonomia też, warto dla paru "ficzerów" więcej dokładać ? W 50D nie podoba mi się, że zrezygnowano z C3 na rzecz jakiegoś kreatywnego trybu auto na co to komu, o wykrywaniu twarzy nie wspominam, o dostrajaniu ff/bf - które to okazało się rzeczywiście bardzo mikro regulacją, czy tryb seryjny jest szybszy -minimalnie bo mamy do czynienia nie z 10Mpix tylko 15 i foty więcej ważą.
Możesz powiedzieć, że warto dla tej większej ilości pikseli i tu jeszcze jestem w stanie się z tobą zgodzić, za to czy poprawił się znacząco AF w stosunku do 40D, tryb seryjny, sensor pomiaru światła czy wizjer.... ?
ktoś kiedyś powiedział, że nowe nie znaczy lepsze, nowe znaczy po prostu nowe, nie ważne może coś pokręciłem, chyba to motto ma jakiś użytkownik w stopce nie pamiętam kto chyba deva coś tam ......
Dlatego uważam, że jak nie potrzeba tylu Mpix i można zrezygnować z rzeczywiście lepszego ekranu 50tki to lepiej brać 40D i nie wynika to z mojej czy czyjejś psychiki tylko z rachunku ekonomicznego
ktoś kiedyś powiedział, że nowe nie znaczy lepsze, nowe znaczy po prostu nowe, nie ważne może coś pokręciłem, chyba to motto ma jakiś użytkownik w stopce nie pamiętam kto chyba deva coś tam ......
No to chyba podjąłem męską decyzję
Dziś zamówiłem body 50D po przebiegu 600 zdjęć z krajową gwarancją, kartą i torbą i możlwiścią przetestowania puszki przed zapłatą za 3130 zł
Czy u mnie czy u ojca zostanie on jak będzie wszystko ok.
[ Dodano: Sob 27 Cze, 2009 18:01 ]
Nie oznacza, to że poszukiwania są zakończone
Pozostał drugi zestaw do wyszukania. Coraz bardziej kusi mnie Pentax K20D + kitowy obiektyw DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II drugi do zestawu DA L 50-200 mm f/4-5.6 ED. Jak dobrze poszuka się to za nowy fabrycznie taki zestaw trzeba dać ok. 3600 zł, a seryjne szkiełka kitowe Pentaxa należą do naprawdę przyzwoitych.
Co myślicie o takim zestawie?
Nie znam się za bardzo na systemie pentaxa ale 70-200/2.8 Tamrona można kupić za ok 3000zł. I myślę że nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz. AF powinien działać lepiej niż w canonie. No i zyska stabilizacje. A to super ostre szkiełko.
Mam jednak obawy, że nie. Czym bardziej poznaję temat to nie wszystko złoto co się świeci. Pentaxowy AF ma wyraźne problemy w słabych warunkach oświetleniowych, a w body nie ma lampki wspomagającej pracę AF.
jaro4444, oracle mówił o współpracy z Tamronem 70-200 2,8 , Canon generalnie ma lepszy AF od Pentaxa, jednak przy współpracy z obiektywami Sigmy i Tamrona to już różnie bywa.
No to chyba podjąłem męską decyzję
Dziś zamówiłem body 50D
Bardzo słuszna męska decyzja, będziesz bardzo zadowolony z zakupu.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 29 Cze, 2009
oracle napisał/a:
Nie znam się za bardzo na systemie pentaxa ale 70-200/2.8 Tamrona można kupić za ok 3000zł. I myślę że nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz. AF powinien działać lepiej niż w canonie.
oracle, miałeś podpiętego tego tamrona pod pentaxem w bezpośrednim porównaniu z np.40D +70-200/4.0L, chce powiedzieć, że w tej cenie da się wykombinować lepiej z szybkim Af-em przy tych ogniskowych. Pytanie brzmi czy szybki af jest priorytetem.
jaro4444 napisał/a:
Jeszcze jedno pytanie jak się ma K20D do swojego klona od Samsunga czyli GX-20?
są to praktycznie takie same puszki, teraz K20 jest w atrakcyjnej cenie a system pentaxa oferuje masę dobrych szkiełek. Tylko trzeba by sprecyzować jaki rodzaj fotografii cię konkretnie interesuje.....
Po dłuższych dylematach puszki już zakupione - ojciec ma 40D, ja 50D. Teraz pozostał wybór podstawowej szklarni. Zastanawiamy się intensywnie nad Tamronem AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp tu jednak odstręcza dość kiepska mechanika i ogromny rozrzut jakościowy tych obiektywów. Dlatego brana jest pod uwagę też Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro - ale ma kiepski silnik AF. Wreszcie nowość Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM - dobry motor AF, ale jak to działa w praktyce na razie brak danych i nie ma testów.
Co Koledzy polecją?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009
no forum aż się przelewa o tych obiektywach, są to najczęściej polecane szkła na początek(pod C), no może jeszcze 17-85is ale tego akurat nie polecam, wszystko zależy jakie priorytety, generalnie jak się trafi na dobrego tamrona to czemu nie, af tamrona na canonie do demonów szybkości też nie należy i jakoś nie przyszło mi do głowy "testować" af tamrona i sigmy "na raz" w tych samych warunkach, może jutro sobie " przećwiczę" temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9