Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka z zoomem
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 29 Cze, 2009   

Pamiętaj jeszcze o dokupieniu solidnego statywu. Lornetką 20x80 nie da się obserwować z ręki.

Reklama

Kosu1993 
Nowy

Dobrze ale jak będzie obraz ciemny to nie bierzemy jej :) Statyw obowiązkowo :grin:

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wiecie cie co ,odnosze wrazenie,ze im dluzej istnieje te forum,tym staje sie ono coraz b ardziej tarcza do odbicia na wszystkie niemoznosci i nieosiagalnosci forumowiczow,coraz bardziej doszukuja sie ""ONI"" drobiazgow i szczegolow,ktore w zasadzie nie sa az tak istotne i wazne .Mozna naprawde wiele rozmawiac na te tematy i dojsc zawsze do meritum,ze kazde hobby kosztuje.Powoli jest to zenujace i denerwujace,bo wiele fachowych i majacych wiedze osob z tego forum probuje pomoc i poradzic,ale i tak zawsze ich porada jest albo nie trafna albo za droga.A prawda jest taka,ze 90% forumowiczow chce czegos,czego nie ma!!!!!!!!!!!!Cena do jakosci.Oczywiscie!!!!!!!!!!!!!!!Ale to juz jest sprawa producentow i ich produktow :lol:

Abs 
Optyczny

Wysłany: Wto 30 Cze, 2009   

Prawdą jest, że nie każdy kto pyta o radę (pewnie większość) oczekuje aby zawiesić mu poprzeczkę ponad założony budżet. Kupujący jest kowalem swego losu, to on wybiera i podejmuje finalną decyzję - z wcześniejszych rad może skorzystać lub nie. Niedoskonałość tańszych lornetek z zoomem po prostu uderza po oczach - szkoda pieniędzy... ale jeśli komuś pasuje taki sprzęt - jego sprawa. Ludzie mają różne priorytety (potrzeby) ale każdy chce kupić jak najlepiej - gdyby tak nie było nie stawiano by tutaj tylu pytań.

Kosu - ta lornetka może się ewentualnie okazać za ciężka lub za duża ale nie może być za ciemna (20x80 to modelowe rozwiązanie).

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

ABS,zwroc uwage na jedne z pierwszych postow na tym forum,forumowicze pisali na nich o swoich pierwszych wrazeniach i szukali pomocy,tej czystej.Teraz jest ,a takie odnosze wrazenie szukanie dziury w calym a i tak bedzie ona wieksza od tej zacerowanej.Pewnie,ze mozna kupic sprzet za 100zl i cieszc sie nim b.mocno,tylko ze po kilku latach ten nasz orli wzrok juz jakos nie taki orli bedzie :sad: Szkoda,bo fachowcy od samego poczatku powtarzali,ze hobby i zdrowie kosztuje :grin:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Irex napisał/a:
Pewnie,ze mozna kupic sprzet za 100zl i cieszc sie nim b.mocno,tylko ze po kilku latach ten nasz orli wzrok juz jakos nie taki orli bedzie :sad: Szkoda,bo fachowcy od samego poczatku powtarzali,ze hobby i zdrowie kosztuje :grin:

Irex, nie przesadzaj. Akurat jeśli lornetka nie jest rozkolimowana to i wzroku sobie nią nie popsujesz. Naprawdę, rozumiem wydawanie na lornetke, obiektyw czy lunetę dość grubych pieniędzy, ale to jest tak, że w momencie gdy już decydujesz się na taki zakup to mniej wiecej się na tym tyle znasz że nie pytasz na forum tylko samemu kombinujesz - niestety z optyka to jest tak, że nie rada kolegi tylko Twoje preferencje decydują.,.

Ja rozumiem ludzi, którzy w naszej rzeeczywistości pojecia nie mają ile kosztuje w miarę rozsądny sprzęt optyczny. Spójrz na Allegro - tam większość sprzętu to poniżej lub w okolicach 100 PLN... A przez sprzęt za 100 też swiat można oglądać.

Hobby nie musi wcale aż tak kosztować. Sam przez 20 kilka lat posługiwałem sie radziecka lornetką, która kosztuje coś koło 100 PLN :-) Czy dużo mniej przez nią zobaczyłem niż przez mój nowy nabytek? Nie sadze... Nowe jest wygodniejsze, znacznie jaśniejsze, lepiej oddaje kolory, jest ostre prawie od brzegu... (ale ma mniejsze pole widzenia i delikatnie większą aberrację chromatyczną). Naprawdę trzeba miec nieco zakręcone pod kopuła (i trochę wolnej gotówki) by wydawac na cos takiego 20 razy wiecej... Co wiecej, na lornetke kilka- nawet do 10 razy - droższą starej BPC bym nie wymienił. Szkoda kasy, za mała różnica.
W róznych ciekwaych miejscach można spotkac innych obserwatorów - niektórzy goście z ogromnym stażem i doświadczeniem, pasjonaci tego hobby, ogladają ptaki przez jakieś tanie Bressery - i dobrze im z tym. Sprzęt jednego z najbardziej doświadczonych obserwatorów którego spotkałem na Polach Irygacyjnych może zaskoczyć - siakies maksymalnie sfatygowane starocie, lorneta co prawda Cajsa, ale w stanie zużycia chyba totalnego, luneta z taką chromą że oczy bolą na jakims potęznie cięzkim drewnianym statywie geodezyjnym... Sprzęt jest tylko drogą do celu. Liczy się fun... jeśli nie da się tego 'funu' miec bez dobrego (i kosztownego) sprzętu to się go kupuje, jeśli się da to po co kupowac?

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Ale ja i tak dalej twierdze,ze oczy mamy jedne na cale zycie-wiec warto zainwestowac w ich ochrone :lol:

RB 

Irex napisał/a:
Ale ja i tak dalej twierdze,ze oczy mamy jedne na cale zycie-wiec warto zainwestowac w ich ochrone :lol:

biorąc pod uwagę ile czasu używasz lornetki jest to jedno z najgorzej zainwestowanych kilku tysięcy złotych na ochrone wzroku...

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Sro 01 Lip, 2009   

RB,kazdy czlowiek ma swoj lub swoje priorytety i ich sie trzyma,to one wyznaczaja mu kierunki jego przyjemnosci i spelniania sie :mrgreen:

RB 

Irex napisał/a:
RB,kazdy czlowiek ma swoj lub swoje priorytety i ich sie trzyma,to one wyznaczaja mu kierunki jego przyjemnosci i spelniania sie :mrgreen:

Dokładnie. Ja jestem przeciw próbom racjonalizacji tych priorytetów przez stwierdzenia o domniemanej ochronie wzroku a także przeciw próbom przeniesienia tych samych priorytetów na innych.
Zdanie co do jakości optyki i przyjemności jej użytkowania mam takie samo jak Ty.

Kosu1993 
Nowy

Polecacie ją ? >>>>>> Nikon ACTION VII 12x50
Patrzyłem przez nią w sklepie i zrobiła na mnie miłe wrażenie ale nie powalające :razz:
Testu nie ma na stronie więc nie wiem.

Abs 
Optyczny

Nikon VII 12x50 jest fajną lornetką uniwersalną o dość dużym powerze, który można jeszcze spokojnie utrzymać w ręce. Parę informacji forumowych znajdziesz:
http://www.astromaniak.pl...ka+12x50#p94643
To forum astronomiczne więc i ocena forumowiczów trochę ukierunkowana. W astronomii klasykiem jest jednak 10x50.
Parę opinii jest na dole strony (może już widziałeś):
http://www.optyczne.pl/53...a_lornetki.html

Kolega od pół roku ma lornetkę Nikon VII 12x50 i jest zadowolony.

Kosu1993 
Nowy

Wysłany: Sob 04 Lip, 2009   

Witam poszedłem na kompromis i zakupiłem lornetke YUKON FUTURUS 12x50
Narazie działa bez zarzutów i dałem za nią 290 zł i uważam to az udany zakup :cool:
Nikony dużą dystorsje . A innych lornetek o parametrach 12x nie było .

Mam wrażenie ze ten yukon jest podróbą ale nie jestem pewien bo na opakowaniu narysowana jest inaczej miedzy innymi te klapki na mniejszych szkłach są na zawiasach a w mojej lornetce są zdejmowane bez zawiasów czyli ich nie posiadają .? Moż etaki model .

[ Dodano: Nie 05 Lip, 2009 10:47 ]
Ale zze mnie gapa . Zapomniałem o najważniejszej rzeczy chyba z powodu tej nowej loornetki bo zaprzątneła mi głowe doszczętnie . Dziękuje wszystkim tym którzy sie udzielili za pomoc i opinie i posty :) ( Abs thx :roll: )

Pozdrawiam :mrgreen:

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009   

Gratuluję zakupu. Oby lornetka jak najlepiej służyła - rzecz tkwi nie tyle w firmach, parametach ale przede wszystkim w poczuciu zadowolenia z dokonanego wyboru.
Jakoś w "podróbę" nie wierzę - chyba kupowałeś w sprawdzonym sklepie a takie sobie na podobne ekscesy nie pozwalają (co nawyżej pudełko może być z innego modelu).
12x50 to optymalny wybór dla osób ceniących sobie power i mobilność sprzętu. Cześć!

Kosu1993 
Nowy

Wysłany: Pon 06 Lip, 2009   

Aha , Witam , przypomniała mi sie jeszcze jedna ważna sprawa co do pielegnacji szkieł w lornetce .
CZYM CZYŚCIĆ SZKŁA W LORNETCE ???
(benzyna, płyn do szyb , spirytus odkarzający ) ?

Pozdrawiam :zalamany:

Odpowiedz do tematu