Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Marian, obawiam sie, ze masz sporo racji. Ja mialem ta przyjemnosc i dzieki temu jest na mojej liscie zakupow (na dosyc odleglym miejscu, niestety).
Przykladowe zdjecia:
raz dwa trzy cztery
Ja mialem ta przyjemnosc i dzieki temu jest na mojej liscie zakupow
No proszę. Głos rozsądku.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009
daimon79 napisał/a:
jako z ejestem amator w fotografii i ceneowy i intelektualnie(nie mylic z glupim:))
to napisz, proszę, po co Ci to 500mm? Skoro masz Sigmę 70-300, to może sprzedaj ją, dołóż pare stówek i kup sobie Sony 70-300G? Będzie to lepszy wybór, bo będziesz miał ostre szkiełko, z którego będziesz mógł przyciąć, jak będziesz chciał.
Nie opłaca się kupować szkieł za 500zł, których będziesz używać wyłącznie do samoobrony.
Czy ktoś z tych psioczących na lustrzane obiektywy fotografował Minoltą 500 reflex AF? Coś mi sie wydaje, że nie.
Ależ Marianie kolega MC już pare postów wcześniej wspomniał o Minolcie 500/8 i to w pozytywnym wydźwięku, jednak cena poza możliwościami pytającego. Ja też powiem że to niezłe "lusterko" i do tego z AF.
daimon79, IMO nie ma co się pakować w 500 mm o takiej jakości. Chyba, że zdjęcia mają być typowo dokumentalne. Przyzwoitą fotkę da się wyciągnąć, ale tylko przy naprawdę dobrych warunkach.
Poczekaj, dołóż trochę kasy i szarpnij się na normalne szkiełko z AF i rozsądnym światłem. Jest parę starszych stałoogniskowych modeli Sigmy, czy Tokiny, które co jakiś czas wypływają. Według mnie to lepsze rozwiązanie niż taki samyang.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009
Monastor, sam chciałeś samyanga 1300, żeby upewnić się, czy aby Twoja Sigma na 300mm + crop do 1300mm i tak była by lepsza
Wspomniałem o Minolcie jako przykładzie lustrzanego dobrej jakości. A chodziło mi o tych, którzy psioczą dla zasady na wszystkie lustrzane obiektywy, wychodząc z założenia, że jak lustrzany, to już z zasady można go sobie darować.
Monastor, sam chciałeś samyanga 1300, żeby upewnić się, czy aby Twoja Sigma na 300mm + crop do 1300mm i tak była by lepsza
Patrząc na zapodana w tym watku fotkę z samyanga nalezałoby miec na uwadze, że pomiędzy obiektem a soczewkami było ca. 6 km letniego powietrza o przejrzystości i temperatrurze jak to u powietrza w lecie. W tym nalezy uwzglednić konwekcję, wszelakie inne ruchy termiczne itede. Cholera wie jak intensywne to były efekty w tym konkretnym przypadku Obraz oglądany okiem przez niezłej klasy lunetę na tej odległości nie prezentuje się zwykle dużo lepiej. Ocena jakości obiektywu na podstawie tego czegoś jest naprawdę mało miarodajna... Na 6 km mozna w odpowiednio 'sprzyjających' warunkach zrobić praktycznie dowolnie fatalne zdjęcie dowolnie świetnym obiektywem.
[ Dodano: Sro 01 Lip, 2009 19:51 ]
Marian napisał/a:
Wspomniałem o Minolcie jako przykładzie lustrzanego dobrej jakości. A chodziło mi o tych, którzy psioczą dla zasady na wszystkie lustrzane obiektywy, wychodząc z założenia, że jak lustrzany, to już z zasady można go sobie darować.
Dobra, nikt w tym wątku nie psioczył na jakość luster ogólnie a jedynie stwierdzano, że Rubinary to nie jest miszczostfo sfiata a także podnoszono ogólne ograniczenia tego układu optycznego - stałą wartość przysłony, stosunkową ciemność (8 to mimo wszystko nawet marne 6.3 nie jest...), bokeh który trzeba polubić.
Ostatnio zmieniony przez RB Sro 01 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie przyszło mi do głowy porównywanie obiektywów dla takich odległości. Już kilkadziesiąt metrów potrafi w ciepły dzień zrujnować obraz.
Za to teraz zauważyłem, że źle odczytałem cytowany wcześniej post.
Widziałem parę fot ze zwierciadlanej 500 (chyba 6,3) Samyanga na Nikonie, podobały mi się. Jak dla mnie jednak do Sony bym tego nie kupował, a to z powodu braku potwierdzenia ustawienia ostrości, no chyba ze się dokupi takie coś co oszuka body i potwierdzenie będzie.
Cena obiektywu z f/6,3 to 440 zł
Nigdy przy ręcznym ustawianiu ostrości nie korzystałem z potwierdzania ostrości występującego w lustrzankach AF przy 500mm obiektywie Minolty. Brakiem tej cechy bym się zupełnie nie przejmował. Takie, czyli AF'owe potwierdzanie ostrości w przypadku tego obiektywu jest zupełnie nieprzydatne. Po prostu AF jest zbyt niedokładny aby z jego sygnalizacji korzystać przy ręcznym ustawianiu ostrości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10